Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tamto akwarium nie było nowe... Kupiłem je dość tanio... ~650zł za baniak, pokrywę, szafkę i filtr fluval404. Przed kupnem stało zalane wodą przez 4 miesiące ale wiem, że wcześniej stało na sucho.

Witam sam mam takie same tło co ty i moim zdaniem lepiej do twojego tła pasował by serpentynit niż otoczaki,ale tobie ma się podobać i tyle ;)
Masz rację ale akwarium po taniości robione i nie miałem za bardzo skąd wziąć ten serpenit a kamyczki z działeczki czekały na pobranie :D

8h po starcie i wstawieniu ryb.

Tym razem jako tło wstawiłem czarne spienione PCV 3mm. Materiał wdzięczny w obróbce do tego stopnia, że postanowiłem wyciąć w nim otwór i "zawiesić je" na wzmocnieniu. Nie przyklejałem.

post-15494-14695723612876_thumb.jpg

post-15494-14695723618314_thumb.jpg

post-15494-14695723640166_thumb.jpg

post-15494-14695723648813_thumb.jpg

post-15494-14695723657229_thumb.jpg

Opublikowano
Tamto akwarium nie było nowe... Kupiłem je dość tanio... ~650zł za baniak, pokrywę, szafkę i filtr fluval404. Przed kupnem stało zalane wodą przez 4 miesiące ale wiem, że wcześniej stało na sucho.

Masz rację ale akwarium po taniości robione i nie miałem za bardzo skąd wziąć ten serpenit a kamyczki z działeczki czekały na pobranie :D

8h po starcie i wstawieniu ryb.

Tym razem jako tło wstawiłem czarne spienione PCV 3mm. Materiał wdzięczny w obróbce do tego stopnia, że postanowiłem wyciąć w nim otwór i "zawiesić je" na wzmocnieniu. Nie przyklejałem.

Serpentynit znajdziesz na składzie kamienia lub w sklepach ogrodniczych ja za równe 50kg serpentynitu dałem około 20 zł

A co do otoczaków według mnie to ułożył bym z nich jakieś gruzowiska po bokach bo to ułożenie kamieni co masz na filmiku trochę wygląda jak mur obronny,ale zaznaczam że tobie ma się podobać ;)

Opublikowano

Ja zrobiłem dokładnie tak samo. Nic nie przyklejałem. Minęło już kilka miesięcy i nic się złego nie dzieje (nie odstaje, brak wybrzuszeń).

Opublikowano
Nie chce Cię martwić ale lepiej było by wstawić te PCV poza akwarium...

Co byłoby w tym lepszego?? Glony łatwiej czyścić? mi nie przeszkadza jak są ;D

minusem tła "za szybą" jest tworzenie efektu lustra... wole jak jest najmatowiej jak tylko można... czyli od środka

Serpentynit znajdziesz na składzie kamienia lub w sklepach ogrodniczych ja za równe 50kg serpentynitu dałem około 20 zł

A co do otoczaków według mnie to ułożył bym z nich jakieś gruzowiska po bokach bo to ułożenie kamieni co masz na filmiku trochę wygląda jak mur obronny,ale zaznaczam że tobie ma się podobać

Poszukam w takim razie koło siebie na jakiś składach bo docelowo jak już mi "nie cieknie" to mogę myśleć dalej niż "czy zaleje sąsiada" :D

a co do ułożenia... uwielbiam kiedy jest odpowiednia cyrkulacja wody(nieczystości podsuwane są pod wlot do filtra) i sprzątam wtedy akwarium raz na 7 tygodni. W sensie czyszczenie szyb itp ;]. Wode podmieniam co 2tyg ale bez skupiania się tylko wąż wkładam czekam aż zleci i dolewam :D