Skocz do zawartości

Ile soli w solance :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Swoją drogą uważam , że powinien być założony nowy wątek z rzetelnym opisem budowy

absorbera który zawiera wszystkie informacje i zamknąć temat. Bo nie dziwię się że ktoś czegoś nie wie gdy temat ma 32 strony a na każdej są jakieś informacje .

Dać mu wódki :)

Ktoś w końcu siądzie nad tym i zrobi podsumowanie.

Opublikowano

Spiochu masz racje rąbnęłam ( mam grypę tak na usprawiedliwienie) się w obliczeniach użyłam skrótu myślowego i wyszła bzdura. Powinno być 25 gram w 100 g roztworu a nie wody.

Gdyby roztwór miał mieć 10 % na 10 gram soli trzeba by użyć 90 g wody.

Opublikowano

No nie zupełnie kolego matematyka to chemia.Gdyby na to popatrzył chemik to by się nie zgodził.W chemi odgrywa role jeszcze tzw.gęstość.Dlatego uważane jest że litr wody waży 1kg,bo gęstość wody w temp.0 stopni C to 1g/ml.Jeżeli w tej wodzie rozpuścisz 250 g NaCl to podniesiesz jej gęstość ale znów nie tak wiele.Zresztą jak nie wierzycie zróbcie sobie w domu eksperyment,dodajcie do 100 ml wody 10 g soli i ją w niej rozpuście,gwarantuje że roztwór nie będzie ważył 110g.A stęż.procentowe to jest masa subst./masa roztw.*100%

Opublikowano

Ale tu masz wyliczenia w gramach, nie mililtrach. To ja nie rozumiem co do tego ma jeszcze gęstość? Czy chcesz mi powiedzieć, że jak dodam 250 gram soli i 1000 gram wody to wyjdzie mniej niż 1250 gram roztworu?

Mi tam zawsze powtarzano, że matematyka to królowa nauk ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
250 gram soli i 1000 gram wody to wyjdzie mniej niż 1250 gram
Gram będzie tyle co napisałeś ale jeśli chodzi o mililitry to już nie będzie to 1250 ;), i tu chyba wasze obliczenia się rozjechały :).
Opublikowano
Ale tu masz wyliczenia w gramach, nie mililtrach. To ja nie rozumiem co do tego ma jeszcze gęstość? Czy chcesz mi powiedzieć, że jak dodam 250 gram soli i 1000 gram wody to wyjdzie mniej niż 1250 gram roztworu?

Mi tam zawsze powtarzano, że matematyka to królowa nauk

Zgadzam się z Tobą że królową nauk jest matematyka,ale w chemii nie zawsze 2+2=4.Kolega nie wierzy,niech zważy litr wody przed dodaniem 250g,a następnie doda i rozpuści 250 g NaCl.Przekona się że roztwór nie będzie ważył 1250g.

-- dołączony post:

Gram będzie tyle co napisałeś ale jeśli chodzi o mililitry to już nie będzie to 1250 , i tu chyba wasze obliczenia się rozjechały .

Dokładnie,dlatego o stosunku masy do objętości mówi gęstość.

-- dołączony post:

Formowanie wstępne robimy 6% roztworem soli tj. ok 125g/l i puszczamy z szybkością od 2-5 objętości złoża na godzinę. Regenerację robimy 10% roztworem soli 250g/l i tak jak wyżej od 2-5 objętości na godzinę. Przyda się spojrzeć na kartę techniczną produktu.

Kolego to nie jest tak że jak napiszą tak w karcie technicznej,to są to nieomylne słowa.Grunt to chemia której nas uczono w szkole i jak by na to nie patrzeć 250g czystej NaCl dodanej do litra wody nie daje 10% roztworu.A to oznacza że regenerujesz złoże o ponad dwukrotnie większym stężeniu niż dopuszczalne.

Opublikowano
przed dodaniem 250g,a następnie doda i rozpuści 250 g NaCl.Przekona się że roztwór nie będzie ważył 1250g.

-- dołączony post:

Koniecznie muszę to sprawdzić, bo może nie wyjdzie 1250ml roztworu po dodaniu 1000gr wody i 250gr soli ,ale waga raczej nadal powinna wynosić 1250gr tegoż roztworu. Bo przecież nie wyparowały gdzieś gramy wody czy to soli.

Opublikowano

Panowie robicie bigos z tematu . Nikt tu nic nie znajdzie a wasze sprzeczki mają się ni jak do regeneracji .

Możecie dać więcej soli jak i mniej nic się nie stanie. Producent podaje roztwór do regeneracji od 3%- 10 % to jest od 75g do 250 g na litr . Nie rozumiem po co się przepychać o kilka gram soli ? Po prostu przyjęliśmy największe stężenie.

Opublikowano

Przecież zgłosiłeś się na ochotnika, żeby założyć nowy temat i opisać absorber i wszystko co ważne z tego wątku ;)

Widzisz, tu się nie rozchodzi o te kilka procent tylko o to, że 250g soku na litr wody daje stężenie plus minus 20% czyli około dwa razy większe niż podaje producent...

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Przyznaje się do błędu.Zrobiłem eksperyment i dodanie 250g soli do 1000g wody daje nam rostrów o masie 1250g.Mea culpa.Co nie zmienia faktu że 20% to nie 10%.

-- dołączony post:

A tak na marginesie uważam że wyłączenie tego wątku z absorbera Purolite a520E to błąd,bo cała afera wynikła z tego że podajemy solankę o zbyt dużym stężeniu do jego absorpcji.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.