Skocz do zawartości

a to co ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam dwa akwa obok siebie - jedno malawi , drugie akary pomarańczowopłetwe sobie pływają - malawi czyściutkie, woda czysta, parametry ok, nic sie nie dzieje, w drugim duuzo glonu, wode trzeba czesto podmieniac okolo 20% wymieniam, filtr wew sie zapycha, cos takiego mi sie na szybie pojawilo ...

dscn2541lw4.th.jpg

co to za glon ?

Opublikowano

Rozumiem że ten glon jest w wodzie, i straciła przejżystość ?? jeśli tak to moją radą jest lampa UV, jeśli masz więcej czasu to zaciemnienie akwa na kilka dni też powinno pomóc (tak mówią :) u mnie nie pomogło) a lampa usunie to w maks. 3 dni. Ja w swoim nie widziałem już nawet na 5cm. Zastosowałem lampę i jak ręką odjął, minął miesiąc i nie wróciło

Opublikowano

akurat ten jest przyklejony do szyby i zachowuje sie jak łąka na wietrze :)

hmm co decyduje o tym ze obok w dwoch akwariach w jednym jest glon a w drugim czysciutko ?

nie chce zaciemniach na dlugi czas bo w srodku mam okolo 300 szt dorastającego narybku :)

Opublikowano

He to super, też bym taki chciał, ale oczywiście nie na szybie - pozostaje chyba tylko skrobanie

Opublikowano

To cos ma wiecej wspolnego z ukladem pokarmowym twoich ryb niz z glonami... tak czy owak cezarx poradzil cie slusznie - najlepsza metoada bedzie lampa uv. Jezeli nie dysponujesz , zastosuj jakis preparat fosforoorganiczny (np capifos) i dbaj o higiene zbiornika.

powodzenia