Skocz do zawartości

Dojrzewanie a Filtracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakładam nowe akwa i mam pytanie odnośnie filtracji podczas cyklu dojrzewania, mianowicie zastanawiam się czy jest mi w tym momencie potrzebny filtr wewnętrzny (mechanik-gąbka)? Czy wystarczy sam kubeł (Biolog-Ceramik)? Tak jak się zastanawiam to nie ma co brudzić, więc ogólnie bym nie wsadzał, tym bardziej że chodzi teraz jeszcze w starym akwa.

Opublikowano

No ok to rozumiem ale jak się ma "łamanie lustra wody" do napowietrzania? Ostatnio była dyskusja na ten temat i ja też jestem zdania że w taki sposób to nie jest napowietrzanie, bo nie dostarczamy zbyt wiele powietrza przez ruch tafli. Będę musial dostarczyć powietrza do wody w inny sposób.

Opublikowano

A gdzie tą dyskusję toczyłeś? Natlenienie wody odbywa się na styku wody z powietrzem a tafla wody to idealne miejsce ;) ruch tafli i cyrkulacja rozprowadzają natlenioną wodę po całym zbiorniku (tak to działa we wszystkich zbiornikach na świecie). Popularne bąble spełniają taką samą rolę jak ruch tafli wody spowodowany cyrkulatorem (również wprawiają ją w ruch).

Opublikowano
No ok to rozumiem ale jak się ma "łamanie lustra wody" do napowietrzania? Ostatnio była dyskusja na ten temat i ja też jestem zdania że w taki sposób to nie jest napowietrzanie, bo nie dostarczamy zbyt wiele powietrza przez ruch tafli. Będę musial dostarczyć powietrza do wody w inny sposób.

Kolego, skąd Ty bierzesz takie "sensacje"..???

Opublikowano

Kolego ruch tafli nie powoduje napowietrzania,a natlenienie :P czyli głównie chodzi tu o powierzchnie tafli i jej ruch-czyli łatwiejsze rozpuszczanie tlenu,a dokładniej nazywa się to dyfuzja gazów między wodą-powietrzem= t.z.w. natlenienie powierzchniowe.

Opublikowano

Panowie na pewno macie rację, jeżeli o mnie chodzi to moje skojarzenie z natlenianiem kojarzyło mi się z dostarczaniem rozbitych pęcherzyków tlenu do wody w celu rozpuszczenia czyli dyfuzji (tak adam17123 tak się to nazywa ;) ) i najprostszym a zarazem skutecznym sposobem to pompka membranowa. Stąd też moja wypowiedź :)

eljot12 nie ja toczyłem :) tylko ktoś toczył i przyznam się że nie czytam innego forum więc to było chyba tutaj. Wrócę z pracy to poszukam by nie być goło słowny.

adam17123 - Z tego co czytałem to wdaje mi się, że natlenianie i napowietrzanie to to samo.

Znalazłem coś takiego:

W akwarium napowietrzanie odbywa się przez użycie:

- dodatkowych roślin (napowietrzanie naturalne)

- filtrów z funkcją dodatkowego napowietrzania lub przez odpowiednie ustawienie jego wylotu

- deszczownicy służy głównie do wzburzania powierzchni wody

- pompki membranowej (brzęczyka) - pompy tłoczącej powietrze za pomocą membrany

- pompki tłokowej - powietrze pompowane jest przez poruszający się tłok w cylindrze

- turbiny napowietrzającej - powietrze pompowane jest za pomocą wirnika

- kostki lub kurtyny napowietrzającej - elementy dodatkowe, które rozbijają doprowadzony strumień powietrza

Więc jak najbardziej przez ruch tafli z tego wynika że też, ale jak napisałem we wcześniejszym poście wydaje mi się, że efektywność jest mniejsza niż przy innych sposobach.

DanieL84, Andrzej Wroc - W starym akwa napowietrzam/natleniam dzięki mechanikowi. Ma taką dodatkową rureczkę z doprowadzeniem tlenu i nie mogę go na razie zabrać, więc będę kombinował z wylotem kubła lub w "inny sposób" czyli np. pompki membranowej.