Skocz do zawartości

Sterownik LED TC420

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie cieszę się, że nie ma jakichś problemów z nim :)

Jakieś pomysły jak wykorzystać dodatkowe dwa kanały?

Elektronicy, a da się jednym z wyjść sterować np. przekaźnikiem? Oczywiście na zasadzie 0/100%? Żeby np. wyłączyć cyrkulator na noc bez zabawy w wyłączniki czasowe.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Normalnie cieszę się, że nie ma jakichś problemów z nim :)

Jakieś pomysły jak wykorzystać dodatkowe dwa kanały?

Elektronicy, a da się jednym z wyjść sterować np. przekaźnikiem? Oczywiście na zasadzie 0/100%? Żeby np. wyłączyć cyrkulator na noc bez zabawy w wyłączniki czasowe.

Wysłane z telefonu

Pomysłów na dwa dodatkowe kanały ci u nas dostatek:D

oto kilka

Można je wykorzystać do zrobienia i sterowania:

1/ Chłodzenia belki LED za pomocą takiego silent wentylatorka który w nocy jak światełko nocne w ogóle będzie stał ale w dzień jak ledy chodzą na maxa zasuwał także na maxa

AAB SUPER SILENT FAN 8 CICHY WENTYLATOR 13dB (4767883541) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/47/67/88/35/4767883541@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@47/67/88/35@@AMEPARAM@@4767883541

sam mam w firmowym światełku decco taki wentylatorek teraz podłączony do kanału G ( zielonego) więc w dzień zasuwa na maxa a w nocy stoi gdy świeci tylko nocne niebieskie.

To niezwykle skuteczne chłodzenie belki bo mam porównanie do identycznej belki bez chłodzenia w tym baniaczku w domu. Takie chłodzenie jest o wiele bezpieczniejsze od wodnego.

2/ Sterowania cyrkulatorami na 12V np. wszystkie Koralie 12 i zrobić z nich wave-makera który na noc idzie spać:D lub cichnie robiąc malutkie fale

3/ Automatyczny karmnik

4/ Pompa dozująca

5/ Wyłącznik czasowy programowany sterujący przekażnikiem więc także to o co pytasz.

Zaraz się okaże że te 5 kanałów to za mało:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli dobrze czytałem na australijskim forum, że można bezpiecznie podłączyć pod niego wentylatory a jak widzę i wiele innych urządzeń. Super :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Jak to mówią: "mówisz i masz" :-)

Wszystko działa, zostało tylko przykleić szybki ochnonne na LED-y i montuję w akwarium :-)

JME6zJ.jpg

Witaj g.pajak,

Jestem pod wrażeniem,szukałem długo takiego rozwiązania.

W związku z twoim projektem mam kilka pytań ?

Ceownik aluminum -czy morze być węższy i jak to wpłynie na chłodzenie led a może zastosować radiator

szalki petriego- jaki wymiar(chodzi o średnice, wysokość) i jak je przymocować do profilu

Gdzie alternatywnie kupić ledy 10W rgb na allegro na razie ich nie znalazłem

Ja jako amator w temacie elektroniki proszę o info w sposób łopatologiczny jak połączyć ledy na profilu a następnie do sterownika LED TC420

oraz ostatnie pytanie chcę zastosować 5 x led 10w RGB jaki zasilacz polecisz

Będę wdzięczny za odpowiedz

Opublikowano

PanCar, tu masz więcej zdjęć:

http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-led-rgb-ze-sterownikiem-tc420-t24226.html

Ceownik, ten jest lekko ciepły w dotyku, mniejszego bym chyba nie polecał. Ważna jest powierzchnia aluminium.

Szalki mam 100/20 mm - mniejsza śr. może być. Przyklejone na silikon szklarski.

Zasilacz jakikolwiek minimum 50W. Ja użyłem od laptopa 19,2V - taki miałem :-)

Opublikowano

Obiecany filmik z efektu końcowego. :) Przepraszam za słabą jakość, ale niestety kamera w moim telefonie nie wyrabia z tym światłem i jego częstą zmianą - innej nie mam. :/

Proszę włączyć napisy (CC) oraz najlepiej przełączyć od razu w jakość HD 1080p - wtedy jeszcze jako tako coś widać.

Na filmie napisy pokazują parametry poszczególnych składowych w danej chwili w zakresie od 0 do 100% dla każdego z kanałów.

Ryby trochę ospałe, bo wybudzone w środku nocy na niespodziewaną dyskotekę :)

RGB LED - YouTube

Opublikowano

Wyszło perfekcyjnie.

Teraz to tylko pozostaje twoja własna i domowników inwencja twórcza.:D

Nareszcie mamy nowoczesne cyfrowe sterowniki programowania cyklu dobowego całego oświetlenia a nawet kilku innych spraw jak wentylatorki chłodzące. Latem jak gorąco można je także zaprogramować by obniżały za wysoką temperaturę w baniaku a na noc cichły same.:shock:

Przy tak wysublimowanej technice sterowania światłem zauważamy najmniejsze defekty( nie masz tła wewnątrz i są odbicia na szkle tyłu) ale to już czepialstwo z mojej strony.

Gratuluję szczerze kolego.

Dziś ja się zabiorę za instalację oprogramowania ale od razu mam problem.

Mam tak nowy laptop że nie ma w nim stacji dysków:D

Opublikowano
Wyszło perfekcyjnie.

Też jestem super zadowolony z efektu - dzięki jeszcze raz za projekt ;)

( nie masz tła wewnątrz i są odbicia na szkle tyłu) ale to już czepialstwo z mojej strony.

Nie mam tła, bo to akwariom dwustronne (pomiędzy kuchnią a salonem) ;) Światło w pokoju za było po prostu zgaszone :D

Opublikowano
Też jestem super zadowolony z efektu - dzięki jeszcze raz za projekt ;)

Nie mam tła, bo to akwariom dwustronne (pomiędzy kuchnią a salonem) ;) Światło w pokoju za było po prostu zgaszone :D

A to się wygłupiłem:D ale w takim razie czepnę się innego - nie masz blików:D i podkładu muzycznego brak:D - już wymyślam ale życzliwie:D

Jesteś pierwszy w programowaniu tego chinola.

Masz jakieś spostrzeżenia z programowania? jak się ustawia przejście skokowe lub płynne i czy jest jak w Conradzie MS35 regulacja długości tego przejścia? czy komputer sam sobie to ustawia.

Mój właśnie włączyłem i od razu miał ustawiony czas rzeczywisty czyli datę i godzinę co mnie mocno zdziwiło:shock:

Mają u nas szpiega i zapodał im takie dane?:D

Na razie nie wiem jak wgrać to oprogramowanie z płytki?- macie jakieś pomysły.?

Będę to uruchamiał z doskoku bo generalnie projektuję już światełko decco do swojego morskiego baniaka a ten TC420 tam pójdzie i nie wiem czy się wyrobi ze sterowaną mocą oświetlenia i chłodzeniem diod LED bo to będzie duży kawał rafy.:D :D :shock:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.