Skocz do zawartości

Sterownik LED TC420

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie cieszę się, że nie ma jakichś problemów z nim :)

Jakieś pomysły jak wykorzystać dodatkowe dwa kanały?

Elektronicy, a da się jednym z wyjść sterować np. przekaźnikiem? Oczywiście na zasadzie 0/100%? Żeby np. wyłączyć cyrkulator na noc bez zabawy w wyłączniki czasowe.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Normalnie cieszę się, że nie ma jakichś problemów z nim :)

Jakieś pomysły jak wykorzystać dodatkowe dwa kanały?

Elektronicy, a da się jednym z wyjść sterować np. przekaźnikiem? Oczywiście na zasadzie 0/100%? Żeby np. wyłączyć cyrkulator na noc bez zabawy w wyłączniki czasowe.

Wysłane z telefonu

Pomysłów na dwa dodatkowe kanały ci u nas dostatek:D

oto kilka

Można je wykorzystać do zrobienia i sterowania:

1/ Chłodzenia belki LED za pomocą takiego silent wentylatorka który w nocy jak światełko nocne w ogóle będzie stał ale w dzień jak ledy chodzą na maxa zasuwał także na maxa

AAB SUPER SILENT FAN 8 CICHY WENTYLATOR 13dB (4767883541) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/47/67/88/35/4767883541@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@47/67/88/35@@AMEPARAM@@4767883541

sam mam w firmowym światełku decco taki wentylatorek teraz podłączony do kanału G ( zielonego) więc w dzień zasuwa na maxa a w nocy stoi gdy świeci tylko nocne niebieskie.

To niezwykle skuteczne chłodzenie belki bo mam porównanie do identycznej belki bez chłodzenia w tym baniaczku w domu. Takie chłodzenie jest o wiele bezpieczniejsze od wodnego.

2/ Sterowania cyrkulatorami na 12V np. wszystkie Koralie 12 i zrobić z nich wave-makera który na noc idzie spać:D lub cichnie robiąc malutkie fale

3/ Automatyczny karmnik

4/ Pompa dozująca

5/ Wyłącznik czasowy programowany sterujący przekażnikiem więc także to o co pytasz.

Zaraz się okaże że te 5 kanałów to za mało:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli dobrze czytałem na australijskim forum, że można bezpiecznie podłączyć pod niego wentylatory a jak widzę i wiele innych urządzeń. Super :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Jak to mówią: "mówisz i masz" :-)

Wszystko działa, zostało tylko przykleić szybki ochnonne na LED-y i montuję w akwarium :-)

JME6zJ.jpg

Witaj g.pajak,

Jestem pod wrażeniem,szukałem długo takiego rozwiązania.

W związku z twoim projektem mam kilka pytań ?

Ceownik aluminum -czy morze być węższy i jak to wpłynie na chłodzenie led a może zastosować radiator

szalki petriego- jaki wymiar(chodzi o średnice, wysokość) i jak je przymocować do profilu

Gdzie alternatywnie kupić ledy 10W rgb na allegro na razie ich nie znalazłem

Ja jako amator w temacie elektroniki proszę o info w sposób łopatologiczny jak połączyć ledy na profilu a następnie do sterownika LED TC420

oraz ostatnie pytanie chcę zastosować 5 x led 10w RGB jaki zasilacz polecisz

Będę wdzięczny za odpowiedz

Opublikowano

PanCar, tu masz więcej zdjęć:

http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-led-rgb-ze-sterownikiem-tc420-t24226.html

Ceownik, ten jest lekko ciepły w dotyku, mniejszego bym chyba nie polecał. Ważna jest powierzchnia aluminium.

Szalki mam 100/20 mm - mniejsza śr. może być. Przyklejone na silikon szklarski.

Zasilacz jakikolwiek minimum 50W. Ja użyłem od laptopa 19,2V - taki miałem :-)

Opublikowano

Obiecany filmik z efektu końcowego. :) Przepraszam za słabą jakość, ale niestety kamera w moim telefonie nie wyrabia z tym światłem i jego częstą zmianą - innej nie mam. :/

Proszę włączyć napisy (CC) oraz najlepiej przełączyć od razu w jakość HD 1080p - wtedy jeszcze jako tako coś widać.

Na filmie napisy pokazują parametry poszczególnych składowych w danej chwili w zakresie od 0 do 100% dla każdego z kanałów.

Ryby trochę ospałe, bo wybudzone w środku nocy na niespodziewaną dyskotekę :)

RGB LED - YouTube

Opublikowano

Wyszło perfekcyjnie.

Teraz to tylko pozostaje twoja własna i domowników inwencja twórcza.:D

Nareszcie mamy nowoczesne cyfrowe sterowniki programowania cyklu dobowego całego oświetlenia a nawet kilku innych spraw jak wentylatorki chłodzące. Latem jak gorąco można je także zaprogramować by obniżały za wysoką temperaturę w baniaku a na noc cichły same.:shock:

Przy tak wysublimowanej technice sterowania światłem zauważamy najmniejsze defekty( nie masz tła wewnątrz i są odbicia na szkle tyłu) ale to już czepialstwo z mojej strony.

Gratuluję szczerze kolego.

Dziś ja się zabiorę za instalację oprogramowania ale od razu mam problem.

Mam tak nowy laptop że nie ma w nim stacji dysków:D

Opublikowano
Wyszło perfekcyjnie.

Też jestem super zadowolony z efektu - dzięki jeszcze raz za projekt ;)

( nie masz tła wewnątrz i są odbicia na szkle tyłu) ale to już czepialstwo z mojej strony.

Nie mam tła, bo to akwariom dwustronne (pomiędzy kuchnią a salonem) ;) Światło w pokoju za było po prostu zgaszone :D

Opublikowano
Też jestem super zadowolony z efektu - dzięki jeszcze raz za projekt ;)

Nie mam tła, bo to akwariom dwustronne (pomiędzy kuchnią a salonem) ;) Światło w pokoju za było po prostu zgaszone :D

A to się wygłupiłem:D ale w takim razie czepnę się innego - nie masz blików:D i podkładu muzycznego brak:D - już wymyślam ale życzliwie:D

Jesteś pierwszy w programowaniu tego chinola.

Masz jakieś spostrzeżenia z programowania? jak się ustawia przejście skokowe lub płynne i czy jest jak w Conradzie MS35 regulacja długości tego przejścia? czy komputer sam sobie to ustawia.

Mój właśnie włączyłem i od razu miał ustawiony czas rzeczywisty czyli datę i godzinę co mnie mocno zdziwiło:shock:

Mają u nas szpiega i zapodał im takie dane?:D

Na razie nie wiem jak wgrać to oprogramowanie z płytki?- macie jakieś pomysły.?

Będę to uruchamiał z doskoku bo generalnie projektuję już światełko decco do swojego morskiego baniaka a ten TC420 tam pójdzie i nie wiem czy się wyrobi ze sterowaną mocą oświetlenia i chłodzeniem diod LED bo to będzie duży kawał rafy.:D :D :shock: