Jump to content

Słaba cyrkulacja 240L ? Zmiana deszczownicy ?

Recommended Posts

Posted

Witam mój problem polega na tym iż mam za slabą cyrkulacje wody i walają mi się odchody ryb akwarium ma zaledwie tydzień a wygląda oby nie było sprzątane pół roku :(

03293518375251022928.jpg

83358272880368670978.jpg

Filtr HW 302 przepływ 1000L/H deszczownica orginalna podwójna , jedna rurka deszczownicy ma 10 otworów więc 2 maja razem 20 cyrkulacja słaba nawet przy jednej rurce znalazłem deszczownicę z innego filtra która ma tylko 5 otworów . Po podłączeniu cyrkulacja super problem jedynie w tym że słychać jakiś dziwny świst czy gwizd dziś zrobię jeszcze jeden lub dwa otwory i zobaczę czy gwizdy ustaną . Pytanie czy taka zmiana deszczownicy nie wpływa negatywnie na filtr ??

po zmianie tej deszczownicy odchody zbierają się tylko miedzy kamieniami ale to normalne chyba i w prawej stronie akwarium co widać na fotce . co zmienić ?? może tą rurkę wciagającą dać wyżej ??

Z góry dziękuję za pomoc . Dopiero zaczynam pracę z takim dużym zbiornikiem . Wcześniej max 126L

Posted

Jak to akwarium ma dopiero tydzień a widzę pływające rybki?

Filtr HW 302 może pełnić rolę biologa i jedynie częściowo mechanika. Do tak dużego zbiornika potrzebny jest jeszcze filtr wewnętrzny o przepływie przynajmniej 1500l/h. W rzeczywistości ten HW-302 ma około 700-800 l/h.

Ewentualnie możesz zamontować cyrkulator i liczyć na to, że wszystko wyłapie zewnętrzny kubeł.

Posted

powiedzcie mi jeszcze czy taki układ w filtrze, górny kosz włóknina a reszta ceramika jest ok? Czy ta włóknina jest ok, czy można ją zastąpić czymś?

Posted

Z takim przypływem (około 700 - 800 l/h) możesz zapomnieć o jakiejkolwiek dobrej filtracji mechanicznej w zbiorniku 240l.

Tak włóknina musi być w górnym koszu (chroni wirnik przed zabrudzeniem). Ale w tym wypadku ceramika Ci się bardzo szybko zapcha i nie będzie działać. Musisz zostosować prefilt na wylocie do kubła. Nie odpowiedziałeś jeszcze na moje poprzednie pytanie.

Posted

Rybki pływają od tygodnia a akwarium z wodą ma ok 2 tyg już woda cały czas mętna bo codziennie grzebie przy akwarium , filtrze,piachu,kamieniach możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć co to ten prefiltr na wlocie ? Myślę teraz jaki dodatkowy filterek zakupić

Aqua Nova NBF-1800 - 45 zł

AQUAEL TURBO 1500 - 96zł

AQUEL TURBO 2000 - 110 ZŁ

SUPER AQUATIC LB-800 - 24 zł

ten za 24 zł mogę mieć na dziś i ten za 45 zł turbo dopiero za ok tydzień w dostawie .

Posted
Rybki pływają od tygodnia a akwarium z wodą ma ok 2 tyg już woda cały czas mętna bo codziennie grzebie przy akwarium , filtrze,piachu,kamieniach możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć co to ten prefiltr na wlocie ? Myślę teraz jaki dodatkowy filterek zakupić

Aqua Nova NBF-1800 - 45 zł

AQUAEL TURBO 1500 - 96zł

SUPER AQUATIC LB-800 - 24 zł

ten za 24 zł mogę mieć na dziś i ten za 45 zł turbo dopiero za ok tydzień w dostawie .

Jeszcze daleko droga przed tobą. Nie obraź się, ale nie masz zielonego pojęcia o biologii w akwarium. To, że jest woda mętna to tylko oznaka niedojrzałego baniaka i za drobnego piasku.

Aqua Nova NBF-1800 w zupełności da radę, tylko ma 2 ale, żre 2 razy więcej prądu niż Turbo 1500 no i można trafić na egzemplarz, który może bardzo wyć.

Trzecia sprawa to prefiltr. Najłatwiej nałożyć gąbkę na wejście od zasysu wody w akwarium.

Posted

Przewieś tę deszczownicę na boczną szybę wtedy będzie troche lepiej ale bez mechanika nie da rady. Przy tym piasku zawsze będą kupska raczej pływać wymień go na grubszy.

Posted

Marcin spoko ja dopiero zaczynam swoją przygodę chyba wezmę ten 1800 aqua Nova gwarancja 2 lata itd mam w sumie blisko jak by były z nim jakieś problemy bo na miejscu w zoologicznych za Tubro wołają mega kasę wiec tylko sklep wysyłkowy . Po zmianie deszczownicy jest trochę lepiej lecz boje się że mogę rozwalić filtr nawiercę dziś z 2 otwory i zobaczę czy nadal gwizda deszczownica . Co do piasku wcześniej też taki miałem a nie chcę teraz zmieniać wszystkiego na nowo tym bardziej ze trochę się spłukałem kupując akwarium zestaw , piach skały itd.

-- dołączony post:

zapomniałem dodać że start w akwarium był z wodą ze starego akwarium więc jeśli chodzi o biologie to 120 L z nowego reszta dolana i odstana trochę