blublu1 Opublikowano 16 Października 2014 Autor #11 Opublikowano 16 Października 2014 Właśnie odnośnie obsady , mam delikatny mętlik w głowie. Jedni podają takie, inni inne ryby Generalnie celuje w obsadę w miarę jednorodną odnośnie wymagań żywieniowych , wielkość ryb jak najbardziej istotna. Z mojej listy jaką obsadę byście stworzyli ? Wszelkie sugestie mile widziane , może coś jeszcze ktoś doda do niej .
marcin73m Opublikowano 16 Października 2014 #12 Opublikowano 16 Października 2014 Z Twojej listy nadają się jedynie Saulosi i Maingano, ew. na upartego Yellow (rośnie duży, ale jest relatywnie łagodny). Żeby nie było konfliktów żywieniowych, nie możesz łączyć roślinożerców z mięsożercami (np. Yellow z Demasoni). Inne układy da się jakimś kompromisem pogodzić. Zwróć też uwagę na stopień agresji. Przejrzyj naszą Bazę ryb, potem Google - grafika i wybierz, co Ci się podoba. Wrzuć propozycję obsady, a my doradzimy, czy jest ok. 1
stan Opublikowano 16 Października 2014 #13 Opublikowano 16 Października 2014 Ja swoja propozycję Ci zapodałem. Możesz też zapodać dwu gatunkowo z roślinożercami np. interruptus i demasoni. Też będzie prześlicznie będzie dużo żółtego i niebieskiego.
blublu1 Opublikowano 16 Października 2014 Autor #14 Opublikowano 16 Października 2014 Heniu z całą powagą do ciebie ale dział jak i temat nie jest o starcie zbiornika więc nie kumam na kij o tym pisać ;-) ? Jeżeli chodzi o obsadę to jak dla mnie 240l starczy na 3 gatunki w mniejszych haremach. Ja bym zapodał - maingano 1+4 , saulosi 1+4 i rdzawego którego nie napisałeś 1+4 Właśnie o takiej obsadzie myślałem . Pod względem żywieniowym powinno być chyba tez zgodnie w miarę ...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Października 2014 #15 Opublikowano 16 Października 2014 Cytat: Zamieszczone przez stan Zobacz posta Heniu z całą powagą do ciebie ale dział jak i temat nie jest o starcie zbiornika więc nie kumam na kij o tym pisać ? Jeżeli chodzi o obsadę to jak dla mnie 240l starczy na 3 gatunki w mniejszych haremach. Ja bym zapodał - maingano 1+4 , saulosi 1+4 i rdzawego którego nie napisałeś 1+4 Właśnie o takiej obsadzie myślałem . Pod względem żywieniowym powinno być chyba tez zgodnie w miarę ... ...też Ci taką obsadę proponuję!Bo sam taką mam:) A rybki duże są piękne...
michalllbbb Opublikowano 18 Października 2014 #16 Opublikowano 18 Października 2014 witam, moje pytanie - w moim malawi pływa obecnie aulonocara fire fish 5 sztuk (nie wiem czy przypadkiem nie ma więcej samców, tak mi sprzedali ,a kolorystycznie 3 rybki są jakby bardziej czerwone , a 2 jakby taki kolor łososia, 5 rybek Yellow i 5 Elongatus mphanga. Czy ten zestaw może zostać w takiej postaci? Chciałbym dołożyć jeszcze Maigano albo Zebre Cobalt. Mma akwarium 240 litrów. Można tak ???
eljot Opublikowano 18 Października 2014 #17 Opublikowano 18 Października 2014 Chciałbym dołożyć jeszcze Maigano albo Zebre Cobalt. Mma akwarium 240 litrów. Można tak ??? Nie, będzie zbyt dużo ryb.
michalllbbb Opublikowano 18 Października 2014 #18 Opublikowano 18 Października 2014 dzięki za odpowiedź. Te niebieskie rybki na zdjęciu co to za gatunek?
eljot Opublikowano 18 Października 2014 #19 Opublikowano 18 Października 2014 Jeśli pytasz o moją fotkę to Sciaenochromis fryeri 'iceberg'
blublu1 Opublikowano 27 Października 2014 Autor #20 Opublikowano 27 Października 2014 Nie wiem czy w dobrym dziale pisze, jeśli nie, to proszę o przeniesienie. A mianowicie, w akwarium mam filtr wewnętrzny JP-025F ( przepustowość 1600 L/h ) , po włączeniu jest dość mocny "nurt" . Nie pralka , ale ryby muszą trochę walczyć z prądem wody. I moje pytanie brzmi czy pyszczaki lubią walkę z wodą, czy raczej wolą spokojnie pływać ?
Rekomendowane odpowiedzi