Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Właśnie jestem w trakcie zakładania akwarium z Pyszczakami. Oto w skrucie moi pojemnik :

- Pojemność 240 L

- Na dnie piasek biały - raczej zwykły ;)

- dekoracje : skałki wapienne , tło ze spienionego PCV

- filtracja JBL e901

- ogrzewanie - grzałka Aquael 200 W

Na razie zbiornik dojrzewa - mam nadzieje wpuścić ryby w przyszłym tygodniu , jeszcze nie jestem do końca zdecydowany co do obsady ... zastanawiam się nad trzema gatunkami z takiej listy ( proszę o ewentualną korektę , zależy mi na rybach odpowiednich dla początkującego malawisty ) :

-Fire Fish

-Saulosi

-Red-Red

-Yellow

-Maingano

-Acei

-Saulosi

Opublikowano

Proponuję do tego litrażu dobrać dwa gatunki. Trzy to IMHO za dużo. Dałbym:

P. saulosi + P. maingano

P. saulosi + I. sprengerae

P. maingano + I. sprengerae

Red red jest wg mnie za duży i proponowałbym dać sobie z nim spokój. Yellow również rośnie dość duży. Fire fish odpada, bo za duża. Acei odpada, bo również jest za duża na Twój litraż.

Opublikowano
Witajcie. Właśnie jestem w trakcie zakładania akwarium z Pyszczakami.

Na razie zbiornik dojrzewa - mam nadzieje wpuścić ryby w przyszłym tygodniu ,i

Obsada, wyposażenie - to wszystko ważne ale najważniejsze w nowym baniaku to biologia.

Czy ty zrobiłeś start biologiczny tego akwarium i od kiedy. Od opisu tego zacznij.

Opublikowano

Heniu z całą powagą do ciebie ale dział jak i temat nie jest o starcie zbiornika więc nie kumam na kij o tym pisać ;-) ?

Jeżeli chodzi o obsadę to jak dla mnie 240l starczy na 3 gatunki w mniejszych haremach.

Ja bym zapodał - maingano 1+4 , saulosi 1+4 i rdzawego którego nie napisałeś 1+4

Opublikowano
Heniu z całą powagą do ciebie ale dział jak i temat nie jest o starcie zbiornika więc nie kumam na kij o tym pisać ;-) ?

Staszku zawsze warto trącić temat, by za chwilę tak starannie dobraną obsadę nie trzeba było ratować przed wylaniem do kibla.;)

A może to tylko moje przeczulenie:D chyba wybaczysz mi taką wadę?

Jak autor odpisze to się obaj przekonamy, a ja być może będę bez obaw śledził dobór obsady bo na tym się nie znam.

Opublikowano

Witajcie ponownie. Zbiornik jest ustabilizowany biologicznie i chemicznie - została woda ze starej obsady ( oczywiście częściowo ) . Wkład filtra też ma już zasiedziałe bakterie ;) .