Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam filtr Hailea H12. Podczas ostatniego czyszczenia musiałem coś chyba uszkodzić. Filtr po złożeniu cieknie. Dobrze, że coś przeczuwałem i go włożyłem do dużej miski. W 5 dni wyciągnął na zewnątrz jakieś 15 litrów wody.

Po oględzinach stwierdziłem, że uszczelka jest w porządku i tamtędy nie cieknie.

Cieknie za to gdzieś w samej pompie. Jest głowica i taki cienki jakby pasek.

Stanowi to całość urządzenia. I tam cieknie. Nie posiadam niestety gwarancji bo nigdy nie zbnieram. Teraz mam za swoje.

Co ma zrobić? Jak to naprawić? Bez filtra znowu mi się zepsuje woda z którą walczyłem tyle czasu.

Mieszkam na wsi i do jakiegokolwiek serwisu mam daleko...

Pomocy. Może ktoś ma schemat tego urządzenia...

Opublikowano

Sam z tym raczej nic nie zrobisz. Jeśli coś pękło, możesz próbować to kleić, ale jeśli plastik jest odkształcony, to bez gwarancji masz duży problem.

Nie do końca wiem, w którym miejscu masz ten wyciek. Może to być wina oringu, bo nawet jeśli nie cieknie z połączenia głowicy z obudową, to jeśli uszczelka jest uszkodzona, to woda może dostawać się pod pompę i stamtąd cieknąć

Serwis Hailei nawet nie próbowałby naprawiać głowicy. W takich przypadkach, jeśli zmiana oringi nie pomoże, po prostu wymieniają całą "górę". No, ale skoro nie zabierasz gwarancji :P .

Opublikowano

zalezy od kogo kupiles filtr. Jezeli sprzedawca ma ludzkie uczucia to gwarancje moze ci wypisac ze wsteczna data, lub wrecz zalatwic to na gebe z dostawca, zalezy kto jest dystrybutorem. Nawet, jezeli nic nie bedzie mogl zalatwic w ramach gwarancji, to istnieje jeszcze pojecie serwisu pogwarancyjnego, czyli naprawa odplatnie. TO rowniez zalatwiasz ze sprzedawca fitra, wiec tam skierowalbym pierwsze kroki (mimo, ze daleko).

pozdrawiam i powodzenia

Opublikowano

Ufff. Niebezpieczeństwo zażegnane.

Musiałem poprawić tandetę chińczyków... :twisted:

Rozbroiłem ten silnik i stwierdzam, że nic specjalnego w nim nie ma :shock:

Zwykły wirnik z 8 łopatkami i rurka do wyprowadzenia wody.

Jedyna zaleta to silnik bez szczotek i transformator zatopiony w żywicy.

Opublikowano

Gwarancje jako druk mozesz olac. Jak masz dowod zakupu to mozesz oddac filtr do reklamacji na takich samych warunkach jak gwarancja a czasami i lepszych(zwrot z tytulu niezgodnosci z umowa).

No ale skoro niebezpieczenstwo zazegnane to git :).

Pozdrawiam!

Marcin