pakyn Opublikowano 15 Września 2014 #1 Opublikowano 15 Września 2014 witam, mam w swoim akwarium venustusy, ahli, jacobfreibergi, yellow, protomelasa taeniolatus i chciałbym dodać coś mocno czerwonego ale nie fire fish. co do takiego zborniczka mogę dodać? METRIACLIMA ESTHERAE red red czy aulonocare ob red czy może są jakieś inne ciekawe gatunki? z góry dziękuje
Shiroki Opublikowano 15 Września 2014 #2 Opublikowano 15 Września 2014 Polecam Auloncare Jacobfreibergi - chociaz tam główny samiec wyglada bosko jak sie napali Mojego masz w załączniku - tak wyglada jak wychynie z rewiru i zaczyna sie puszyc pod LEDami
Slawek-meszek Opublikowano 16 Września 2014 #3 Opublikowano 16 Września 2014 Polecam Auloncare Jacobfreibergi Kolego Shiroki proszę powiedz mi jaka to jest ta Jacobfreibegi. Wygląda na Eureke, ale mogę się mylić na zdjęciu słabo widać
marcin73m Opublikowano 16 Września 2014 #4 Opublikowano 16 Września 2014 Natomiast M. estherae red red z czerwonym kolorem niewiele ma wspólnego. W załączeniu fotki moich dwóch samców i samiczki.
Shiroki Opublikowano 16 Września 2014 #5 Opublikowano 16 Września 2014 Kolego Shiroki proszę powiedz mi jaka to jest ta Jacobfreibegi. Wygląda na Eureke, ale mogę się mylić na zdjęciu słabo widać Już po wklejeniu mojego "wodza" do galerii konkursowej, pisałem na ten temat z kolegą. Najpierw historia. Ja go odziedziczyłem po moim kumplu, który mi odstąpił obsadę, bo się przestawił na Tangę. A tego otrzymał w spadku od kolegi, co mu się akwarium rozkleiło. Tak więc odpowiedź nie jest do końca jasna. On rzeczywiście czasami wygląda jak A.jacobfreibegi w odmianie zwanej z hamerykańska "Eureka Red Peacock". Ale tylko czasami. Częściej wygląda tak: a to oznacza, że to może być jakaś mieszanka albo nawet sama a.j. Reginea. Na pewno nie jest to odmiana Otter Piont, Ruby Red, ani Eureka (mój jest bardziej czerwono-pomarańczowy). Najbardziej podobny jest do tego: więc jeśli już mam sobie dać głowę odciąć, to mój jest Aulonocarą Jacobfreibergi MACHO :-) I pewnie dlatego go bardzo lubię. Na razie czekam aż dojrzeje i wtedy będę miał pewność. To wciąż młodzian... ;_) Chociaż już trochę wyrośnięty
pakyn Opublikowano 16 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 16 Września 2014 chodzi mi o taką odmiane jak na filmiku METRIACLIMA ESTHERAE SUPER RED MINOS REEF - YouTube
eljot Opublikowano 16 Września 2014 #7 Opublikowano 16 Września 2014 Na tym filmiku kolor jest podkręcony odpowiednim oświetleniem i ustawieniami kamery. Samice reda mogą być co najwyżej marchewkowe ale nigdy nie czerwone.
pakyn Opublikowano 16 Września 2014 Autor #8 Opublikowano 16 Września 2014 to które ryby Wy polecacie?
eljot Opublikowano 16 Września 2014 #9 Opublikowano 16 Września 2014 Z czerwonym kolorem u naszych ryb jest ciężko bo przeważa kolor niebieski, żółty i szarobury . Stricte "mocno czerwonych ryb mieszkających w jeziorze szukać ze świecą. Koledzy podali ci przykład wśród Aulonek i tam szukaj, niestety czerwień znajdziesz tylko u samców, samic czerwonych lub częściowo czerwonych nie znam. 1
Shiroki Opublikowano 16 Września 2014 #10 Opublikowano 16 Września 2014 Dodam tylko, że czerwień poza Aulonkami jest efektem sztucznych ingerencji w genom lub ciało ryb. Pisaliśmy o tym kiedys.
Rekomendowane odpowiedzi