Skocz do zawartości

Propozycja obsady mbuna do 200x60x60

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o propozycje obsady mbuna, najlepiej "monomorficznie" ;) do zbiornika 200x60x60

To moje typy:

2ufc6bo.jpg

Metriaclima Estherae red-red

Metriaclima Callainos

Melanochromis Cyaneorhabdos Maingano

Pseudotropheus Demasoni

Labeotropheus Trewavasae "Mpanga"

Pseudotropheus Acei

Co zmienić co dodać co ująć? ;)

Połowa obsady jak w stopce już jest i stanowczo zostaje...

Może jakieś większe rybki? ;)

Opublikowano

Jak dla mnie jest ok większe stado demonków i acei a będzie piknie :) Jest małe ryzyko z callainosem jak przyjmie młode aceiki bo dorosłe są na tyle duże że szans by nie miał ;)

Gość pemergency
Opublikowano

Demonków ma być docelowo 14-16szt.

Nad liczbą reszty załogi jeszcze nie myślałem. Jak ustalę obsadę to pomyślimy o haremach :D

Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Po pierwsze pytania.

Czy lubisz niebieski kolor bardziej niż inne ? Zauważyłem ze masz w planach aż 4 gatunki u których on w różnych odcieniach i dużych ilościach się się pojawia.

Czy kupisz kulfona mphanga ? Cudo nie ryba ale bardzo ciężko ją kupić. U ciebie może być inaczej.

Jeśli przed twoimi odpowiedziami miałbym coś sugerować to rezygnację z callainos ( quasi esterka zbliżona kolorystycznie do acei). No i policzenie choć hipotetyczne ryb czy 6 gatunków ci wejdzie. No i obejrzenie petrotilapii.

Gość pemergency
Opublikowano

Lubię kolor niebieski, lecz bardziej czerwony... dlatego zastanawiałem się również nad Hongi SRT, ale za dużo pasiaków i samiczki takie nie specjalne. Callainos już mam i szkoda byłoby mi je oddać :( natomiast bardzo podoba mi się Acei... i jeśli miałbym między nimi wybierać to wybrałbym Acei

Co do Kulfona Mphanga to dostane go od ręki.

Jeśli weszłoby 6 gatunków to co powiecie na Socolofi Albino zamiast Callainos?

Jak mogłyby wyglądać haremy czysto teoretycznie przy takim zestawieniu?

Opublikowano

Ze względu na ilości stawiałem pytanie o sens 6 gatunku.

Zakładam że w takim szkle powinny być 30-32 ryby liczę

Demasoni 12 szt

Acei 8 szt

Redy 1+4

Kulfony 1+4

Maingano 1+4

Już mamy 35 co ze względu na rozmiary demonkow byłoby ok.

Jeśli chcesz 6 to redukcja.

Demasoni 10 szt

Acei 6 szt

Kulfony. 1+4

Redy 1+4

Maingano nawet. 1+1 zresztą ci samotnicy sami mogą tak zrobić

No i harem można dodać.

Sugerowalbym terytorialistę innego kolorystycznie niż posiadane ryby coś z tropheops a jeszcze lepiej petrotilapie.

Socolofi albino też by się nadał ale lekko podobny do callainos i wg mniej jest brzydszy niż callainos

Gość pemergency
Opublikowano

nie podoba mi się całkowicie samiczka petrotilapii, pisałem o Socolofi albino w celu zastąpienia Callainos i "rozjaśnienia" zbiornika. Spokojnie mogę zrezygnować z Maingano, bo średnio lubię Melanochromisy po doświadczeniach z Auratusami i to była taka zapchaj dziura trochę.

Czyli mogłoby być 5 gatunków

Demasoni 12-14 szt

Acei 8 szt

Redy 1+4

Kulfony 1+4

Callainos 1+4

Tak jak pisałem, Callainos i Redzik to moje ulubione pysie i wolałbym je zatrzymać... jeśli nie będzie to kolidować z Acei pod jakimkolwiek innym względem niż sam kolor ;)

Opublikowano

Witaj

Jeżeli chcesz P Demasoni to tak jak napisałeś 12szt.

Jeżeli chesz P acei w minimalnym układzie 2+6, nie będziesz żałował. Miałem tą rybkę dość długo i nie robi wrażenia w mniejszej ilości

Jeżeli podobają się Tobie P socolofi albino to nie widzę problemu abyś je zamienił za M callainos. A jeżeli będziesz chciał zatrzymać M callainos z P acei to nic się nie stanie. Tylko będzie strasznie niebieskawo:-)

Uważam, że z ilością ryb powinieneś się zamknąć w ilości 32-34szt

Gość pemergency
Opublikowano

Meszku, a jakaś większa ryba zamiast Acei? Preferuję monomorfizm jeśli chodzi o mbunę.

Faktycznie przy 1/3 ryb niebieskich może być trochę dziwnie :D

Opublikowano

Zamiast maingano do takiego akwarium można zaproponować innego większego melanochromisa gdzie niekoniecznie samiec i samica są w niebieskich odcieniach...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.