Gość pemergency Opublikowano 9 Września 2014 #1 Opublikowano 9 Września 2014 Witam serdecznie, Bardzo proszę o propozycje obsady mbuna, najlepiej "monomorficznie" do zbiornika 200x60x60 To moje typy: Metriaclima Estherae red-red Metriaclima Callainos Melanochromis Cyaneorhabdos Maingano Pseudotropheus Demasoni Labeotropheus Trewavasae "Mpanga" Pseudotropheus Acei Co zmienić co dodać co ująć? Połowa obsady jak w stopce już jest i stanowczo zostaje... Może jakieś większe rybki?
eljot Opublikowano 10 Września 2014 #2 Opublikowano 10 Września 2014 Jak dla mnie jest ok większe stado demonków i acei a będzie piknie Jest małe ryzyko z callainosem jak przyjmie młode aceiki bo dorosłe są na tyle duże że szans by nie miał
Gość pemergency Opublikowano 10 Września 2014 #3 Opublikowano 10 Września 2014 Demonków ma być docelowo 14-16szt. Nad liczbą reszty załogi jeszcze nie myślałem. Jak ustalę obsadę to pomyślimy o haremach Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź.
harisimi Opublikowano 10 Września 2014 #4 Opublikowano 10 Września 2014 Po pierwsze pytania. Czy lubisz niebieski kolor bardziej niż inne ? Zauważyłem ze masz w planach aż 4 gatunki u których on w różnych odcieniach i dużych ilościach się się pojawia. Czy kupisz kulfona mphanga ? Cudo nie ryba ale bardzo ciężko ją kupić. U ciebie może być inaczej. Jeśli przed twoimi odpowiedziami miałbym coś sugerować to rezygnację z callainos ( quasi esterka zbliżona kolorystycznie do acei). No i policzenie choć hipotetyczne ryb czy 6 gatunków ci wejdzie. No i obejrzenie petrotilapii.
Gość pemergency Opublikowano 10 Września 2014 #5 Opublikowano 10 Września 2014 Lubię kolor niebieski, lecz bardziej czerwony... dlatego zastanawiałem się również nad Hongi SRT, ale za dużo pasiaków i samiczki takie nie specjalne. Callainos już mam i szkoda byłoby mi je oddać natomiast bardzo podoba mi się Acei... i jeśli miałbym między nimi wybierać to wybrałbym Acei Co do Kulfona Mphanga to dostane go od ręki. Jeśli weszłoby 6 gatunków to co powiecie na Socolofi Albino zamiast Callainos? Jak mogłyby wyglądać haremy czysto teoretycznie przy takim zestawieniu?
harisimi Opublikowano 10 Września 2014 #6 Opublikowano 10 Września 2014 Ze względu na ilości stawiałem pytanie o sens 6 gatunku. Zakładam że w takim szkle powinny być 30-32 ryby liczę Demasoni 12 szt Acei 8 szt Redy 1+4 Kulfony 1+4 Maingano 1+4 Już mamy 35 co ze względu na rozmiary demonkow byłoby ok. Jeśli chcesz 6 to redukcja. Demasoni 10 szt Acei 6 szt Kulfony. 1+4 Redy 1+4 Maingano nawet. 1+1 zresztą ci samotnicy sami mogą tak zrobić No i harem można dodać. Sugerowalbym terytorialistę innego kolorystycznie niż posiadane ryby coś z tropheops a jeszcze lepiej petrotilapie. Socolofi albino też by się nadał ale lekko podobny do callainos i wg mniej jest brzydszy niż callainos
Gość pemergency Opublikowano 10 Września 2014 #7 Opublikowano 10 Września 2014 nie podoba mi się całkowicie samiczka petrotilapii, pisałem o Socolofi albino w celu zastąpienia Callainos i "rozjaśnienia" zbiornika. Spokojnie mogę zrezygnować z Maingano, bo średnio lubię Melanochromisy po doświadczeniach z Auratusami i to była taka zapchaj dziura trochę. Czyli mogłoby być 5 gatunków Demasoni 12-14 szt Acei 8 szt Redy 1+4 Kulfony 1+4 Callainos 1+4 Tak jak pisałem, Callainos i Redzik to moje ulubione pysie i wolałbym je zatrzymać... jeśli nie będzie to kolidować z Acei pod jakimkolwiek innym względem niż sam kolor
Slawek-meszek Opublikowano 10 Września 2014 #8 Opublikowano 10 Września 2014 Witaj Jeżeli chcesz P Demasoni to tak jak napisałeś 12szt. Jeżeli chesz P acei w minimalnym układzie 2+6, nie będziesz żałował. Miałem tą rybkę dość długo i nie robi wrażenia w mniejszej ilości Jeżeli podobają się Tobie P socolofi albino to nie widzę problemu abyś je zamienił za M callainos. A jeżeli będziesz chciał zatrzymać M callainos z P acei to nic się nie stanie. Tylko będzie strasznie niebieskawo:-) Uważam, że z ilością ryb powinieneś się zamknąć w ilości 32-34szt
Gość pemergency Opublikowano 10 Września 2014 #9 Opublikowano 10 Września 2014 Meszku, a jakaś większa ryba zamiast Acei? Preferuję monomorfizm jeśli chodzi o mbunę. Faktycznie przy 1/3 ryb niebieskich może być trochę dziwnie
greghor Opublikowano 10 Września 2014 #10 Opublikowano 10 Września 2014 Zamiast maingano do takiego akwarium można zaproponować innego większego melanochromisa gdzie niekoniecznie samiec i samica są w niebieskich odcieniach...
Rekomendowane odpowiedzi