marcinf Opublikowano 8 Września 2014 #1 Opublikowano 8 Września 2014 Proszę o identyfikację tego czegoś co siedzi w piachu, tylko przy ściance bo jak widzicie powierzchnia piasku czysta. Okrzemki jak widzicie na kamieniach to standard http://zapodaj.net/0bb5bc473361e.jpg.html Dziękuję i pzdr.
Gość pemergency Opublikowano 8 Września 2014 #2 Opublikowano 8 Września 2014 zdaje się, że okrzemek i jakiś inny glon, lub tylko okrzemek, ciężko powiedzieć, słabawe zdjęcie, przy czyszczeniu szyb przemieszaj piach i po temacie...
marcinf Opublikowano 8 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2014 Piasek przemieszany już nie jeden raz, a to cholerstwo zawsze wychodzi. Jakieś inne pomysły? Jutro wrzucę wyraźniejsze zdjęcie.
lufa555 Opublikowano 9 Września 2014 #4 Opublikowano 9 Września 2014 Mi to wygląda na okrzemek z sinicami. Spróbuj zaaplikować troszkę wody utlenionej strzykawką między szybę a piasek. Jeżeli zrobi się bardziej białe lub zniknie to stawiam, że to sinica. Jak to sinica to poczytaj o tym na forum co i jak.
marcin1ja1 Opublikowano 9 Września 2014 #5 Opublikowano 9 Września 2014 Część tego zielonego nalotu może być zielonym glonem. Napisz może czy na tą szybę bezpośrednio nie padają promienie słoneczne.
marcinf Opublikowano 9 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 9 Września 2014 Padają w minimalnym stopniu przez 2h dziennie. Jeśli w całości zniweluję promienie słoneczne to piasek znów będzie biały?
marcin1ja1 Opublikowano 9 Września 2014 #7 Opublikowano 9 Września 2014 Padają w minimalnym stopniu przez 2h dziennie. Jeśli w całości zniweluję promienie słoneczne to piasek znów będzie biały? Według mnie jest to typowy przykład sinic. Ekspozycja na słońce jest za krótka aby powstała taka kolonia zielonych glonów. Sinice to zmora części nowo zakładanych baniaków albo baniaków po restarcie.
gregor Opublikowano 14 Września 2014 #8 Opublikowano 14 Września 2014 W moim 4 letnim baniaku,coś takiego tworzy się po 2-3 miesiącach,przedewszystkim między piaskiem a przednią szybą. Sądzę,że dzieje się tak,gdyż na przednią szybę pada najwięcej światła dziennego.
Misiek Opublikowano 7 Października 2014 #9 Opublikowano 7 Października 2014 Piasek przez frontową szybę jest oświetlany, ze góry jest czysty bo jest przekopywany przez ryby. Wg mnie ten proces jest całkowicie normalny i naturalny dla narażonego na światło piasku za szybą. Jedyna rada, to raz na jakiś czas przemieszać go. Ja to zazwyczaj robię podmieniając wodę.
Rekomendowane odpowiedzi