Skocz do zawartości

Hydroponika mało wydajna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grolux daje światło właśnie pod czerwień. Może dołożę kiedyś niebieskiego światła. Na razie będe przerabiał poziom wody i zobaczymy co to pokaże.

Powiedzcie jak to jest z tymi korzeniami ? Rzeczywiście mam je przyciąć przy ponownym sadzeniu ?

Opublikowano

Dlatego o to się pytałem a slawek gorol jakieś pretensje ma ...

Edit.

Yaro możesz napisać jakimi ledami oświetlasz ?

Opublikowano

Nie mam pretensji. Tylko prosisz o radę, pomagam a ty się w kółko o to samo pytasz. btw.masz rośliny z uprawy ziemnej czy z hypo ? Ja nigdy nie doświetlałem donicy, gdyż miałem wielkie okno balkonowe na południe, z którego światło padało na bok donicy. Ale światło czerwone jest jak najbardziej wskazane.

Opublikowano

Rośliny z ziemi ale korzenie praktycznie puściły już w hydroponice u mnie. Te świetlówki co mam to właśnie dają taki czerwień/róż. Sylvania Grolux 8500k.

Opublikowano

na każde 6 czerwonych:

https://www.maritex.com.pl/en/shop/item/nt-1sb22-xpe2redp2r2/31996/

sa dwie niebieskie:

https://www.maritex.com.pl/en/shop/item/nt-1sb22-xpe2blum3b4/33375/

9 mcy temu wygladało to tak:

https://plus.google.com/photos/116163602914624207584/albums/5963247599081187713?authkey=COOk6tnmseSbvQE

-- edit

ostatnie zdjęcie jest z dzisiaj.

generalnie Scindapsus (pierwszy plan) skręca za akwarium i tam jest go jeszcze parę metrów "przyklejonego" do szyby.

Opublikowano

Jestem własnie na etapie przerabiania hydroponiki. Zmniejszam poziom wody. Wywierciłem tym razem otwory 2-2,5cm od dna więc poziom wody będzie miał coś około 4 cm może mniej. Zakupiłem koszyki w Leroy Merlin. Wymiary hydroponiki mam 100x20x15h a koszyki są 23x13. cm

Obecne rośliny które mam puściły bardzo długie korzenie. Czy mogę je przyciąć przy wsadzaniu czy zostawić korzenie takie jak są i przepuścić je jakoś przez otwory w koszykach ?

Opublikowano

Matko i córko..... nie dociera nic do Ciebie z poprzednich postów oraz linka podanego przez Hariego ?

Donice zasyp keramzytem. Jest od kupienia w sklepach ogrodniczych za ok 1 zl/1kg. Potrzebujesz niewiele. Więc i koszt niewielki. Rośliny posadź w keramzycie BEZ koszyków... Bo niby czemu mają służyć te koszyki ?

Po raz kolejny napiszę : tak, możesz przyciąć bryłę korzeniową.

Opublikowano

Koszyki chcę zamontować po to aby rośliny były "zawieszone" nad wodą a tylko korzenie były zamoczone. Przeglądałem zdjęcia hydroponik przez Alexa i tak mieli zamontowane. Wtedy mogę w każdej chwili wyjąć koszyk i przesadzić lub cokolwiek zrobić przy roślinie. Jeśli się okaze że koszyki nie będą odpowiednie to zasypie keramzytem tak jak miałem teraz.

'