pablojogi Opublikowano 17 Września 2014 #61 Opublikowano 17 Września 2014 pewnie to nieporadność bo reszta która ma narurowca tak nie narzeka jak ty, najlepiej niech się samo zrobi nie?:-)
eljot Opublikowano 17 Września 2014 #62 Opublikowano 17 Września 2014 A może to wina budowy korpusu. Ilość wody jest uzależniona od budowy, wyleci jej tyle ile jest nad rantem pojemnika Z tych wylatuje mi mniej http://www.woda.com.pl/index.php?p581,wf1-korpus-narurowy-ust-m-gwint-1-cal niż z tych http://www.woda.com.pl/index.php?p960,fhpr1-b-filtr-narurowy-10-cali-gwint-1-cal-aquafilter W obu przypadkach wystarczy ścierka do podłogi
Gość pemergency Opublikowano 17 Września 2014 #63 Opublikowano 17 Września 2014 esku, jak masz pompę za korpusami to wystarczą takie korpusy z guziczkiem czerwonym. Na włączonej pompie naciskasz czerwony guziczek i się korpus osusza do pewnej wysokości, wyłączasz pompę i wymieniasz. Przynajmniej u mnie tak było chociaż może to był jakiś feler mojej instalacji
eljot Opublikowano 17 Września 2014 #64 Opublikowano 17 Września 2014 A nie zapowietrza ci się pompa?
Gość pemergency Opublikowano 17 Września 2014 #65 Opublikowano 17 Września 2014 oczywiście, że nie... powietrze jest zasysane przez te guziczki czerwone do korpusu, a nie do pompy, co w rezultacie obniża poziom wody w korpusie. Efekt jest taki sam jak przy wymianie wkładu. Odkręcam korpus, wymieniam wkład i korpus i tak jest pusty. Co ciekawe... po dłuższym przytrzymaniu tego dzyndzla korpus najpierw osusza się do 3/4 wysokości a później cały się zalewa poleci trochę wody przez dzyndzel i znowu się osusza do 3/4 i tak w kółko
lufa555 Opublikowano 17 Września 2014 #66 Opublikowano 17 Września 2014 No ja tak zawsze zalewam korpusy po czyszczeniu wkładów. Te korpusy z odpowietrznikiem są dobre.
esku Opublikowano 18 Września 2014 #67 Opublikowano 18 Września 2014 najlepiej niech się samo zrobi nie taka jest prawda. Do tego się zawsze dąży - żeby jak najbardziej ograniczyć pchanie rąk do akwa. Nie oszukujmy się. W obu przypadkach wystarczy ścierka do podłogi zgadza się, ale przy tak częstym moczeniu płyty ona musi w końcu spuchnąć. a mam korpus z pierwszego linku. esku, jak masz pompę za korpusami to wystarczą takie korpusy z guziczkiem czerwonym. Na włączonej pompie naciskasz czerwony guziczek i się korpus osusza do pewnej wysokości, wyłączasz pompę i wymieniasz. Przynajmniej u mnie tak było chociaż może to był jakiś feler mojej instalacji Na pewno spróbuję to sprawdzić.
JemioloSeba Opublikowano 18 Września 2014 #68 Opublikowano 18 Września 2014 Potwierdzam tylko co pisze Pemer. U mnie przed odkrecaniem korpusu wystarczyło na włączonej pompie (u mnie był to kubeł ale mniejsza o to) wcisnąć guziczek czerwony i korpus robił sie pusty do połowy.
JarekS Opublikowano 19 Września 2014 Autor #69 Opublikowano 19 Września 2014 Po 6 dniach sznurki nieźle ufajdane Sent from my NOKIA 3210 using Tapatalk
lufa555 Opublikowano 20 Września 2014 #70 Opublikowano 20 Września 2014 To że sznurki nieźle ufajdane po 6 dniach to tylko się cieszyć bo znaczy, że filtracja mechaniczna działa jak należy. Ja trochę z innej beczki teraz: Od roku obok mojej filtracji narurowej działa kubeł unimax500 z prefiltrem narurowym z wkładem gąbkowym. Unimax nie był czyszczony od roku tak więc dzisiaj postanowiłem zajrzeć do niego. Ku mojemu zdziwieniu wkłady ( gąbka->4 kosze ceramiki->gąbka ) wyglądały jak wkład mechaniczny z korpusu po tygodniu. Płukanie wszystkiego zajęło dosłownie 15 minut i z powrotem do filtra. Przez rok ani razu nie miałem problemów ze skokiem któregoś z paramtrów ( nh3 i NO2 ). Podsumowując: dobra filtracja mechaniczna przed kubłem ograniczy nam zaglądanie do biologii raz na rok. Przy okazji również w filtracji narurowej przepłukałem matrix z jednego z korpusów oraz dosypałem piachu do fbf'a. Spokój na następny rok
Rekomendowane odpowiedzi