Skocz do zawartości

Filtracja mechaniczna - kubeł czy narurowiec ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Taniej cię wyjdzie zrobić to samemu. Zaraz pójdę do hydraulicznego i popatrzę jak to zrobić i ile będzie to kosztowało.

W sumie to kwestia dobrania kleju. Klosz to pewnie jest PET.

Opublikowano

Nie kleju a śrubunku raczej. A "klosze" raczej wszędzie taki sam.

No to byłem w hydraulicznym i mam już zestaw na jeden korpus.

20140916_135838.jpg

Po złączeniu ma być tak:

20140916_135926.jpg

Dzisiaj się postaram to posklejać i zrobić test szczelności :D

Opublikowano

Ale i tak nie zlejesz tym kranikiem wody żeby odkręcić korpus i nie narozlewac wody do około. Chyba ze nie rozumiesz o co mi chodzi.

Opublikowano

Po złączeniu ma być tak:

20140916_135926.jpg

Dzisiaj się postaram to posklejać i zrobić test szczelności :D

Na moje oko to będzie kolidować z wkładem, ale mam nadzieję że nie. A czym chcesz uszczelniać ?

ps. na fotkach tych korpusów z kranikiem dno jest zupełnie inaczej zbudowane ?

236025ea0ca7cb71med.jpg

Opublikowano

Dzisiaj pasowałem i jak w hydraulicznym w korpus ach które mieli to wyjście pasowało to w moim juz nie. Będę musiał zrobić albo na czymś mniejszym albo większym co zastąpi u mnie rant od trzymania wkładu. Na zdjęciu jest o średnicy 3/8.

Co do uszczelnienia to planowałem dać dwie podkładki.

Jutro biorę korpus z sobą do sklepu i będę myślał i pasował na miejscu ☺

Opublikowano
Ale i tak nie zlejesz tym kranikiem wody żeby odkręcić korpus i nie narozlewac wody do około. Chyba ze nie rozumiesz o co mi chodzi.

Wystarczy podstawić miskę czy wiadro ;-) , no ale jak to jest problem to ,,jak co komu ''.

Opublikowano

Stan każda przeróbka w akwa służy ułatwienia pracy a narurowe tylko dostarcza nowej przy obsłudze. Dlatego obecnie więcej był go nie robił. Mimo że stawiam wiadro to i tak nie ma szans żeby woda się gdzieś nie polala i mimo że się od razu wyciera to i tak płyta puchnie.

Opublikowano

No kraniki w korpusach to podstawa, ja mam w każdym korpusie przed i za. Po zakręcenia i podłożeniu miski pod korpus po odkręceniu korpusu wylewa się tak mała ilość wody, że nie stanowi to problemu. Ja z narurowca jestem bardzo zadowolony. W trakcie jego budowy konsultowałem go na forum i śledziłem inne tematy narurowców.