Skocz do zawartości

Filtracja mechaniczna - kubeł czy narurowiec ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sławek to twoje doświadczenia przeczą zasadom chemii ;) czyli masz wyjątek potwierdzający regułę, lub coś co zjada NO3. Fakt że wzrost ryb niczego nie zmienił już jest zastanawiający :) choć stawiam na dokładność naszych testów. Ja nie odróżnię zmian w przedziale 10 a 20 w testach JBL, zawsze mam coś pomiędzy ale ile to już zagadka ;).

Opublikowano
w testach JBL, zawsze mam coś pomiędzy ale ile to już zagadka .

Zgadzam sie z Tobą.

Dlatego ja nie patrze na testy tylko żonka. Bo kobiety inaczej widzą, niż my. Nigdy nie mieliśmy wspólnego zdania jaki to kolor na teście :-).

lub coś co zjada NO3

Nic takiego nie mam.

Fakt że wzrost ryb niczego nie zmienił już jest zastanawiający

Nie wiem dlaczego tak jest. Ale jest. Nic nie mam do ukrycia po prostu napisałem jak jest. Nikogo nie namawiam na taką filtrację, po prostu stwierdzam fakt

Opublikowano

Sławek te zmiany nie będą wielkie, zwłaszcza przy dużych baniakach przy których dużo łatwiej zapanować nad wszystkimi parametrami (bo ryby brudzą nie tylko klockami ;)). W małych zbiornikach z "kompletną" obsadą będzie to lepiej widoczne. Ja w swojej 240 widziałem wzrost NO3 wraz ze wzrostem ryb i to znaczny.

-----------

Możliwe że w hamburgu przy wielkiej gąbce są miejsca gdzie zachodzi jakaś samoistna denitryfikacja?

Opublikowano

Darku wiesz że mam duży zbiornik 720l jak dla mnie. Ryb nie mam wcale dużo, nawet z jakiegoś przelicznika wyszło :-). Ryby nie są duże tzn nie mają 25cm tylko max 17cm i to nie wszystkie tylko kilka sztuk. Dlatego może nie widać tego wzrostu gdzieś to wszystko się rozpuszcza w wodzie i nie jest tak widoczne. Filtracja biologia robią swoje.

Opublikowano

A wracając do moich dylematów. Będzie narurowiec :-) Kupno kubełka to zbyt nudne by było, trzeba coś podłubać.

Układ będzie na 6 korpusach, 2 korpusy równolegle - pompa - dwa równolegle + dodatkowo by-pass na dwa korpusy na jakieś purigeny czy inne dobra.

Korpusy, wkłady, pompa kupione, szukam teraz jakiegoś sklepu online z pełną ofertą hydrauliki nibco. Poleci ktoś sprawdzony sklep online ?

Zasys będzie na popielatych rurach i wężu pvc 25 mm, później przejście na 3/4 i dalej to standardowo. Zobaczymy jak mi pójdzie z upchnięciem tego w szafce koło sumpa.

Opublikowano

Wczoraj cały dzionek zszedł na robieniu narurowca ale jest i się testuje.

Okazało się jednak trochę mało miejsca na pierwotnie wymyślony układ na 6 korpusach.

Obecnie układ został: 2x równolegle przed pompą.

Za pompą czwórnik, na boki pod dwa równoległe korpusy, środek bezpośrednio na powrót.

Na powrót nie dałem zaworu i ciekaw jestem, na ile woda idzie przez te korpusy jak ma powrót bez żadnego tłumienia.

Na dniach opiszę układ i wrzucę do DIY.

ps. wąż pvc super sprawdza się przy układach gdzie trzeba oszczędzać miejsce, świetnie sprawdza się tez jako element niwelujący naprężenia w przypadku jak nie do końca wszystko jest równiutko itp

Opublikowano
Nigdy nie mieliśmy wspólnego zdania jaki to kolor na teście

Nawet na ciążowym :P

A co do tematu. Ja jestem narurowcem zniesmaczony. Co tydzień muszę rozkładać się z całym majdanem pod korpusami żeby wymienić sznurki. Jak by się nie odkręcało to i tak poleci woda (obecnie zastanawiam się czy nie zamontować kraniki w korpusach). Dla mnie to porażka. Na chwilę obecną mając te doświadczenia bym brał na 100% kubeł a nie bawił się w hydraulika - chociaż nie powiem - fajnie jest patrzeć na coś co się samemu zrobiło.

Co do spadku parametrów i meszek i eliot macie rację. Na pewno jest wahnięcie tylko tak znikome że mało znaczące i wyrównuję się w ciągu kilku dni.

Przy wcześniejszym akwa 240l filtracja unimax 500 akwarium "ogólne" czyściłem filtr raz na 2-3 miesiące. Kierowałem się tylko przepływem. No3 w okolicach 20.

Obecna sytuacja

akwarium niecałe 800l. Podmianę i czyszczenie narurowca zrobiłem w sobotę przed wyjazdem. Odpaliłem też Unimaxa 500 z działającą tylko jedną turbiną (druga okazałą się martwa). Po tygodniu wróciłem do domu okazało się że narurowiec nie pracuje, woda z hydroponiki spłynęła i działał tylko unimax i turbina. Wyjeżdżałem zaraz dalej więc nawet nie robiłem podmiany i zostawiłem tylko na unimaxie. Tak chodził przez kolejne 2 tygodnie. Przed podmianą NO3 było na poziomie 15 a woda jeszcze bardzo sensowna.

Teraz pytanie - skąd ta biologia się wzięła w moim akwa? skoro Unimax włączony do obiegu był świeży, a narurowiec pochodził kilka dni po czyszczeniu. W narurowcu który się zapchał są 2 korpusy z matrixem, nitka do hydroponiki i fbf - czyli tego nie było.