harisimi Opublikowano 7 Września 2014 #11 Opublikowano 7 Września 2014 Przy saulosi zbiornik będzie jasny ja nie tyle polecam yellow co radziłbym wybrać spośród ryb wskazanych przez autora wątku. Osobiście szukałbym ryby w troszkę innej kolorystyce niż niebieski i żółty bo to zapewniają planowane gatunki. osobiście widziałbym tam np Pseudotropheus livingstonii.
Bezprym Opublikowano 7 Września 2014 #12 Opublikowano 7 Września 2014 A ja spróbowałbym z Labidochromisem sp.perlmuttem.
hubn Opublikowano 8 Września 2014 Autor #13 Opublikowano 8 Września 2014 Przyglądam się również obsadzie demasoni + saulosi coral red - czy to dobry pomysł do tego zbioronika? Jeżeli tak to jakie ilości ryb mogę kupić?
harisimi Opublikowano 8 Września 2014 #14 Opublikowano 8 Września 2014 Wg mnie to zły pomysł do jakiegokolwiek zbiornika zarówno rozmiar ryb jak i podobieństwo samców nie służy dobrej kooegzystencji tych gatunków.
hubn Opublikowano 8 Września 2014 Autor #15 Opublikowano 8 Września 2014 Racja - a ponadto poczytałem sporo złych opinii o demasoni - porzucam ten pomysł.
hubn Opublikowano 13 Września 2014 Autor #16 Opublikowano 13 Września 2014 Czy do saulosi coral i cynotylapii hary mógłbym dodać pseudotropheus williamsi blue lips? Jak z terytorializmem i agresywnością? Poprawiam się - już doczytałem, że w bazie jest błąd i że jest to duża ryba. Więc nadal nie wiem co na trzeciego ... Ktoś mi proponował perlmutt-a - jak z agresją u tego gatunku? No i jest to mięsożerca - czy pasuje?
eljot Opublikowano 14 Września 2014 #18 Opublikowano 14 Września 2014 Perlmutt to relatywnie niewielka i spokojna ryba, temperament podobny do yellow z tym że samiczki bardziej charakterne.
hubn Opublikowano 14 Września 2014 Autor #19 Opublikowano 14 Września 2014 Dziękuję za podpowiedzi. Mam do wyboru jeden gatunek z : Pseudotropheus livingstonii lub Labidochromi sp.perlmutt lub Labidochromis caeruleus lub Pseudotropheus spec. 'daktari' lub Iodotropheus sprengerae Jeżeli chodzi o żywienie to czy wybór roślinożercy nie będzie problemem?
harisimi Opublikowano 14 Września 2014 #20 Opublikowano 14 Września 2014 Jeśli dobrze rozumiem to chciałbyś łączyć te ryby z saulosi coral. Ta ryba to peryfitonożerca czyli tak naprawdę wszystkożerca który powinien posiadać w diecie przewagę karm roślinnych. Na diecie kompromisowej możesz połączyć wszystkie te gatunki z saulosi coral ( dieta 50 na 50 góra 60 na 40 na rzecz "mięska" ). Jednak kompromis choć ta akurat nie zgniły to nadal kompromis dlaytego pod względem diety najlepiej pasują wszystkożerne Pseudotropheus livingstonii, sp. daktari i sprengerae, gorzej mięsożerne sp. perlmutt i caeruleus. Chyba że chcesz coś wystrugać z tej 5ki to napisz .
Rekomendowane odpowiedzi