Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po krótkiej przerwie. Ponad pół roku trwała moja rozłąka z Malawi ale przegrywam walkę z "nałogiem" i wracam do tego biotopu :-).

Proszę o Wasze zdanie na temat tego czy zbiornik 160x40x45 jest lepszy dla ryb niż 120x50x50. Pojemność podobna ale wydaję mi się, że te 160cm długości daje lepsze warunki rybom. Wydaje mi się, że chyba wysokość 45cm nie ma większego znaczenia. Podpowiedzcie czy się nie mylę i ewentualnie jaką obsadę proponujecie. Myślę o Labidochromis caeruleus, Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef, Metriaclima sp."membe deep" czy Pseudotropheus saulosi. Oczywiście nie wszystkie i nie tylko kolor żółty.

Jednak ustalanie obsady zacznę chyba od Zacznę chyba od Pseudotropheus saulosi - samce są jak dla mnie piękne.

Wiem, że takich postów jest wiele ale zbiornik nie typowy.

Opublikowano

Lepszy ten 160x40x45, bo daje większe możliwości w wyborze obsady (więcej miejsca na rewiry). Obsada którą podałeś jak najbardziej OK. Wybrałbym saulosi i tu dałbym odmianę "coral" ale musisz kupić w dobrej firmie byś nie dostał jakichś mieszańców.

Opublikowano

Też myślałem o saulosi coral a do tego może Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef bo przy membe deep samice są żółte.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem zbiornik 160x40x45. Mam teraz czas na przemyślenie obsady. Pierwszym gatunkiem będzie Pseudotropheus saulosi red coral (z dobrej hodowli) lub Metriaclima sp."membe deep". Drugim:

i tu pytanie czy Cynotilapia afra white top Galileya Reef i Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef to ten sam gatunek? W ofercie Tan-Mal-a i Malawiana widzę tylko white top.

Czy socolofi będzie za duży do tego zbiornika na trzeci gatunek?

Opublikowano

Byłem w Malawianie i widziałem u nich harem reprodukcyjny Hary. Jest to Hara Galileya Reef taka jaką posiadam u siebie. Zobacz moją galerię i zdjęcia tej ryby. Może pomoże Ci to w podjęciu decyzji.

Opublikowano
Czy socolofi będzie za duży do tego zbiornika na trzeci gatunek?
Za duży nie będzie ale IMHO będzie za niebiesko. Pomyślałbym nad Pseudotropheus spec. 'daktari'
Opublikowano
Pomyślałbym nad Pseudotropheus spec. 'daktari'

A jak wyglądają samice tego gatunku? Nie mogę znaleźć.

Pierwszym gatunkiem będzie saulosi red coral około 10szt na początek.

Drugim raczej Hara Galileya Reef w układzie 2+4.

Co do trzeciego to mam wątpliwości, może yellow, może Pseudotropheus Elongatus Chailosi?

Opublikowano

Samice daktari nie powalają ale nie są jakoś specjalnie brzydkie:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=6676

-- dołączony post:

i tu pytanie czy Cynotilapia afra white top Galileya Reef i Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef to ten sam gatunek?

Tak to ten sam gatunek. Po prostu rewizja wyrzuciła ten gatunek z afr i stworzono odrębny gatunek. Sprzedawcy nie koniecznie chcą wprowadzać zmiany bo to dla nich problem. Zresztą afr już tez nie ma są zebroides ;).

-- dołączony post:

Pierwszym gatunkiem będzie saulosi red coral około 10szt na początek.

Drugim raczej Hara Galileya Reef w układzie 2+4.

Co do trzeciego to mam wątpliwości, może yellow, może Pseudotropheus Elongatus Chailosi?

no to lepiej juz yellow. masz już 2 gatunki terytorialne przydałoby się teraz wziąć coś spoza ryb terytorialnych a chailosi jest terytorilany.