Skocz do zawartości

Czy harem jest konieczny

Engell1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak sie zastanawiam nad obsada mojego akwa -> 450l - 150x50x60. W koncu akwa dojrzalo i parametry sie ustabilizowaly.

Wiekszosc z was ma tylko 3-4 gatunki i haremy a ja bym chcial wiecej gatunkow i uklad 1/1 ewentualnie 1/2 . . .

Jak myslicie czy to za dziala ? Na potomstwie mi nie zalezy.

Ja mam w tej chwili:

Ps.Acei : 2/1 - chyba

Ps. Saulosi : 2/2

Aul. Usisya : 1/1

Aul. Cobue : 1/1

Ryby dogaduja sie swietnie, nie ma zgrzytow ale wiekszosc jest jeszcze mlodych od 4 do 7 cm.

Ja bym chcial dokupic :

Ps. Tropeops Muave : 1/1 - tylko parke maja w sklepie

Ps. Zebra Gold Kawanga : 1/1 ewentualnie 1/2

no i jakies niebieskie aby żona się ucieszyła

CO o tym myślicie ?

Po to tworzymy Harem żeby samiec nie za bardzo wyeksploatował samiczek, jako że samce pyszczaków to niezłe je... ki, samiczki będzie non stop przez niego męcząca w efekcie czego może dojść do jej zgonu. W haremach popęd samca rozkłada się na wszystkie samice w efekcie te kończące inkubujące mają czas na regenerację sił.

Witaj , można mieć więcej gatunków ale trzeba je dodać umiejętnie. Tak jak napisałeś ryby w twoim układzie dobrze koegzystują bo to młode osobniki, inaczej będzie kiedy podrosną i zaczną się dominacje. Ja nie dokładał bym zebry bo jest to zadziorna ryba i dominować może nawet samica, może sporo nabroić nawet w większym akwarium. Na twoim miejscu zaczekał bym jak ułoży się w twoim zbiorniku, wiem co myślisz. Te ryby są kolorowe i zawsze pragniemy posiadać nowe gatunki (ja tak miałem i mam) ale prowadzi to do zagęszczenia i nieuniknionych walk, a to już niefajnie wygląda.

pozdrawiam

Aulonocary kompletnie nie wtracaja sie do Mbuna wiec o nie sie nie martwie.

Acei sa najspokojnieszymi rybami. Saulosi samiec jest najbardziej agresywny mimo ze jest najmniejszy z wszystkich samcow, musze odlowic tego jednego i oddac do sklepu.

Wybor moze nie byl zbyt trafny bo wiekszosc jest żółta :

PS. Zebra

PS. Tropheops Mauve - podobny do Aulony Usisya

a co myslicie o PS. Polit i Cynotilapia Afra Cobue?

Ogolnie postaram sie miec po 2 samice na samca choc do Aulon nie dokupuje.

Kolego masz ryby mięsożerne czyli aulony więc nie dokładaj do nich typowych roślinożerców (tropheops, polit). Masz małe ryby czyli jeszcze przedszkolaki stąd spokój i koegzystencja. Co do haremów to wśród mbuna w większości przypadków min. samic to 3 (chyba że ryby zadecydują inaczej ;)). Prócz eksploatacji ;) przez samce samice mbuniaków to też nie aniołki i często lubią podręczyć tą która aktualnie jest najsłabsza. W przypadku non mbuna łatwiej jest już utrzymać 1-2 samice bo są zazwyczaj spokojniejsze a i samce nie tak jurne, choć nie zawsze wszystko zależy od temperamentu osobnika.

Witajcie,

Dzis wylowilem samca Saulosi - przez godzine ganialem go po akwarium i nie ma szans zlapania nie wyciagajac kamieni . . .po godzinie juz zrezygnowany sprobowalem jeszcze do siatki wsypac troche pokarmu no i udalo sie tylko ze zlapalem tego dominujacego samca :( a ten na ktorego polowalem, czyli ten zdominowany, byl zbyt sprytny. Najlepsze jest to ze teraz po ok. 2 godzinach jak juz sam jest w akwa to zmienia sie nie do poznania :)

Acei faktycznie musze dokupic tylko jak rozroznic samce od samiczek ??

Aulony wcinaja wszystko to samo co Mbuny