Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Szukam gatunku który będzie towarzyszył Melanochromis cyaneorhabdos MAINGANO i najlepiej pływał w toni wodnej. Chcę spróbować z trzema samcami maingano,zamierzam kupić 15 młodych ryb.Wiem że doskonale by pasowały magungi pod względem kolorystycznym i względem diety ale miałem już te rybki i nie chcę ponownie ryzykować ze względu na agresje samic...

Może macie jakiś pomysł na drugi gatunek?

Wymiary mojego akwarium 150/50/60.

Cylkulator 2000,kubeł 1300l.

Opublikowano

Acei są bardzo piękne ale za niebiesko by było ... Maylandia Estherae RED BLU była by idealnym dodatkiem ale boje się że było by ostro w baniaku z tymi rybami i miał bym kłopot.

Chciałbym gatunek który byłby kontrastem dla niebieskiego,nie koniecznie w toni bo jak wszyscy wiemy jest zdecydowanie więcej gatunków które są przydenne.

Opublikowano

Maingano znakomicie się przystosowuje do diety bardziej mięsnej tak gdzieś w proporcjach 60:40, a socolofi snow to raczej jest wersja albinotyczna więc są białe z czerwonymi oczkami jak dla mnie słaby kontrast.Tak wogóle to flaczego w tak dużym akwarium tylko 2 gayunki chcesz trzymać?

Opublikowano

Nie wiem ile gatunków chcę mieć :) jestem otwarty na propozycje ale akwarium stoi w salonie wiec raczej ryby muszą być ładne :)

Pseudotropheus Saulosi poradzi sobie z maingano w jednym akwarium,czy zostanie zdominowany?

Opublikowano

Poradzi, widzisz to juź masz trzy gatunki.Przejrzyj propozycje obsad dla podobnego litrażu i ne ograniczaj się niepotrzebnie. Ja na twoim miejscu jednak brałbym tę estherae red-blue lub wersję ob.

A co powiesz na taką obsadę:

Metriaclima estherae

Pseudotropheus socolofi snow withe

Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano

Labidochromis sp. Mbamba Bay