Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

oglądając filmiki o reefie Malawi, zobaczyłem, iż na granicy litoralu i piasku (czyli to co reprezentuje moje akwa) są kępki takiej wodnej trawy, między którymi pływały sobie aluncary. Już teraz jestem tego pewien, że tak jest. Tak więc mam pytanie - bo dowiedziałem się od znajomego, który nie może sobie przypomnieć tylko nazwy) czy słyszeliście o wodnej trawce (albo drobnych roślinach podobnych do trawy), których nasi Milusińscy nie lubią gryźć?

Jest podobno taki gatunek, trawka zielona, o mocnych liściach, rosnąca do wysokości max:5-10 cm, których paszczaki nie ruszają?

Może ktoś z Was słyszał?

PS: Tak, tak, zamierzam posadzić parę roślinek (anubiasy nano), bo to naturalne reduktory NO3 i dodają do akwa trochę kolorytu :) Ale bez przesady.

Opublikowano

Drobna niska trawka to np. blyxa japonica. Miałem w roślinnym akwa, ale wątpię, żeby przetrwało to w malawi. Ma dość duże zapotrzebowanie na światło i wymaga nawożenia.

Z roślin polecam nurzańca (vallisneria). Mam u siebie i pyszczaki nie są nim szczególnie zainteresowane. Przyciąć można na dowolną wysokość.

Opublikowano

Vallisneria spiralis. Kilku klubowiczów ma tą roślinę u siebie. To czy się utrzyma u Ciebie jest uzależnione od wielu aspektów, a chyba w pierwszej kolejności od obsady.

e. w Twoim przypadku powinno być ok, bo nie masz jakiś szczególnych "budowlańców".

Opublikowano

Nastawiam się na anubiasy (poczytałem, popytałem, wytrzymają i ładnie będą się prezentować - szczególnie: anubias barteri nana, anubias barteri coffeefolia, anubias nana mini oraz lub anubias bonsai (zamierzam je wsadzić w szczeliny skalne). Myślę też o: Microsorum pteropus narrow, Bolbitis heudelotii,

Wciąż szukam trawki... Mogę ją zrobić z Cryptocoryne green crisped leaf. Nie wiem czy pasuje to: Echinodorus latifolius (Jest to reprezentant żabienic).

Nie wiem czy to wytrzyma:Lilaeopsis mauretiana