Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś wie gdzie w Irlandii (okolice cork) są jakieś ciekawe sklepy akwarystyczne? Mam pyszczaki - 10 szt, akwarium 250 litrów, 4 yellow, 3 albinosy, 3 pomarańczowe - nie wiem jak się nazywają. akwarium mam 5 dni. jeszcze pytanko o wodę. mam jeszcze lekkie mleko. filtr mam zewnętrzny e901. czym mogę poprosić o jakieś wskazówki jak dobrze prowadzić, żeby rybki i woda były piękne.

Opublikowano

Witaj. Ze sklepami w Irlandii Ci nie pomogę, ale jeśli chodzi o akwarium to wydaje mi się, że podchodzisz do tematu trochę za luźno. Akwarium nadaje się do zamieszkania dopiero po kilku tygodniach od zalania i włączenia filtru biologicznego.Musi się zamknąć cykl azotowy. Do tego czasu w akwarium mogą się tworzyć silnie trujące związki jak amoniak i azotyny. Gdy w akwarium zamknie się cykl azotowy, to powyższe związki będą przetworzone przez filtr na mało trujące azotany. Te wszystkie związki należałoby badać testami kropelkowymi. Ponadto dobrze by było sprawdzić też pH i twardość wody.

Teraz zapewne Twoje "mleko" to wysyp pierwotniaków. Niedługo przejdzie.

Stosuj urozmaiconą dietę pokarmami takimi jak: Naturefood, Dainichi, Hikari, OSI, NLS. Badaj parametry wody i stosuj pełne, dokładne nazwy ryb. Wtedy będzie można Ci dokładniej coś powiedzieć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Chłopie - nie od tego zacząłeś. Rozumiem że ryby wpuściłem od razu po zalaniu zbiornika. Zacznij od czytania, żebyś więcej błędów nie popełnił i żebyś zaraz nie miał denatów w akwa.

Zacznij od FAQ część C na początek:

http://forum.klub-malawi.pl/faq-poczytaj-mamo-t12593.html

Ciekawe są też wypowiedzi innych użytkowników:

http://forum.klub-malawi.pl/akwarium-240l-300l-t20931.html

Opublikowano

Mieszkałem 5 lat w Cork i powiem Ci z ręką na sercu, że sensownych sklepów akwa tam nie znajdziesz. Chyba, że się coś przez ostatnie lata zmieniło. Choć w to wątpię. Jest też opcja, że nigdy na żaden nie trafiłem (bo nie szukałem). :)

Celuj w Dublin albo Londyn. W tym ostatnim mogę chyba wskazać Ci jakieś sklepy w których był ciekawy wybór pielęgnic.

p.s.

bucik1577 UŻYWAJ ZNAKÓW PRZESTANKOWYCH BO BEDĘ CI KASOWAŁ POSTY

• 5 miesięcy temu...