Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gareth1978 - moja rada. Jak następnym razem będziesz chciał coś zrobić w akwarium to spytaj się na forum doświadczonych Malawistów :P , a oni na pewno ci doradzą. Ochroni to cię przed nieprzyjemnymi komentarzami.

Życzę powodzenia w dalszej hodowli. :P

Opublikowano

rafał-w-77 dzięki za radę.Widzisz nie zawsze tak jest ze na każde pytanie ktoś odpowie.Pytałem w innym dziale jak podawać pokarm i zero odzewu-może mają mnie dosyć?

Myślę,że robię to z głową a co będzie zobaczymy mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze.

Zamieściłem fotkę aby poczytać o aranżacji a tutaj od razu gromy,że szybko,kłopoty itd.

Nie przejmuję się tym tylko obserwuję dalej


pozdrawiam

Opublikowano
Pytałem w innym dziale jak podawać pokarm i zero odzewu-może mają mnie dosyć?

Po prostu odpowiedź na to pytanie znajdziesz bez problemu na forum, wystarczy trochę wysiłku ;)

Opublikowano
Pisząc start miałem na myśli wpuszczenie obsady.Akwarium dojrzewało 5 dni z wlanymi bakteriami Seachem wiec wydaje mi się,że jest dobrze.Rozmawiałem z kilkoma osobami chodującymi pyszczaki i byli przekonani ze będzie dobrze,mało tego powiedzieli,że woda w Krakowie nadaje się i bez jakiejkolwiek chemii.

Przeczytałem cały FAQ wiec tego się nie czepiajcie tak od razu,i nie wróżcie kłopotów,może jakieś dobre słowo by się przydało na początek.

Za tydzień wstawię kolejną fotkę i przekonamy się ,że jest dobrze.


tymczasem pozdrawiam i życzę Wam wszystkim zdrowych pięknych baniaków



Ja tobie życzę by ci się udało utrzymać tą obsadę.

Popełniłeś duży błąd za namową innych.

Proponuję już podjąć środki zaradcze.

1/ Obniż temperaturę do 24C

2/ jeśli masz jeszcze te bakterie - wlej wszystkie jeśli nie masz kup dwie ampułki bakterii Prodibio Biodigest - 5 zł /szt i wlej też od razu obie. Bakterii nie przedawkujesz.

3/ Jeśli masz zeolit to włóż do filtra jeśli nie to kup to nie drogo.

4/ Kup testy JBL NH4 oraz NO2 i zbadaj wodę.

Jak podasz wyniki to ci koledzy będą podpowiadać co robić.

5/ Ogranicz karmienie ryb widzę że nie ma tam maluszków - możesz im zrobić 1-2 dniową całkowitą głodówkę.

6/ Jeśli zauważysz że kryją się, nie jedzą są płochliwe lub leżą na dnie - podmieniaj tą lux Krakowską wodę. np 20-do 50%.


może inni jeszcze o coś uzupełnią akcję ratowniczą, bo niestety mleko już się rozlało i nie ma co na chłopaka wsiadać tylko pomóc.

Opublikowano

No jest jeszcze na ten moment możliwość wziąć od kogoś część dojrzałych wkładów do filtra i włożyć do siebie. To ci tylko pomoże i przyspieszy stabilizację zbiornika.

Opublikowano

Moje przypuszczenia okazały się słuszne (co widać na zdjęciach). W tej chwili nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Tak jak napisał deccorativo zapakuj zeolit do kubła (zredukuje Ci poziom amoniaku i NO2) i wlej dość sporo bakterii (najlepiej bezpośrednio na ceramikę). Wydaje mi się, że nie ma co katować ryb obniżeniem temperatury. Pyśki to twarde sztuki i przeżyją dojrzewanie wody. Jedyne co powinneś zrobić to nie przekarmiać.

Opublikowano

Bez urazy,ale chyba lepiej ,że koledzy pomagają za wczasu.Czy wolisz eljot poczekać jak mu połowa obsady padnie i wtedy ma założyć wątek w odp. dziale,co by off topic'u nie było ?

Opublikowano

Gdybym nie chciał aby koledzy mu zwrócili uwagę, to zgodnie z regulaminem usunął by wszystkie posty;). Po tylu radach kolega chyba wie na co ma uważać i na tym koniec w tym wątku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.