Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak sobie rozmyślam jaki wpływ mają środki na pozbycie się upierdliwych komarów z domu , szczegulnie tych tak zwanych do kontaktu. Komary padają jak muchy :-). A rybcie ? No właśnie jako delikatne organizmy czy odczuwają taką truciznę unosz

Opublikowano

Ktoś tu już o to pytał i z tego co pamiętam to nikt nie zauważył szkodliwego działania tych środków. Oczywiście gdybyś tę płytkę lub pojemniczek ze środkiem na komary wrzucił do wody to pewnie by się potruły ale stężenie w powietrzu widocznie nie jest zbyt duże i rybą nie szkodzi. Sam używam niebieskich płytek Raid a akwarium mam odkryte i nigdy nie zauważyłem niepokojących objawów.

Opublikowano

Nic im nie będzie. Te środki są dopuszczone do kontaktu z żywnością, znaczy do umieszczenia w kontakcie na przykład w kuchni więc ryby nie będą miały uszczerbku. Kolejna rzecz, środek leci do góry i się ulatnia (nie opada w dół) więc do zbiornika się nie dostanie.

Opublikowano

ale nie wiem czy Damianowi nie chodzi czasem o trutkę w spreju. Taką jak muchozol itp.

O ile raid używam cały czas, to sprejów nie używam w ogóle.

Opublikowano

Daniel Damian Dominik nie ma znaczenia już się przyzwyczaiłem :-)

Reasumując możemy takie truciznyny na moskity stosować bez obaw. Pytanie moje wzieło się z tego faktu, że środki te są niezwykle skuteczne w walce z insektami i dlatego powątpiewałem w bezpieczeństwo płetwali :-)

Dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Sorki Damian - imiona to u mnie gorzej niż całki :)

piterf :) no tak, jak czytałem to zrozumiałem, że trucizny do kontaktu, czyli takie trucizny z którymi komar ma kontakt :D

widzę, że po "podlewanych" oglądaniach meczów nie za bardzo idzie mi czytanie forum.

Opublikowano

Trzeba by wypsikać tego w powietrze ogromną ilość i odizolować dość szczelnie pomieszczenie aby była opcja zatrucia ryb. Woda wyłapuje rzeczy z powietrza ale osiągnięcie niebezpiecznego stężenia przy normalnym stosowaniu jest raczej nie możliwe.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.