Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim cos napiszesz dowiedz sie co spozywasz , przykladem jest sol kuchenna .


Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 lipca 1996 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych rodzajów soli.(M.P. 1996 nr 48 poz. 462), istotnie wprowadzało obowiązek jodowania soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej.


Sol kuchenna spozywca to nic innegego jak sol jodowana , oczywiscie mozesz uzyc inny rodzaj soli ktora nie jest spozywcza ( ale nie o niej tu mowa ) np sol drogowa . itd ..


Eh, maskara


  pemergency napisał(a):
Sól niejodowaną!!! nie stosuje się soli kuchennej (takiej do kanapek)

-- dołączony post:



Eh, masakra...

Opublikowano
  MavNZ napisał(a):
Troche zaczyna sie srac ten topic i kolega nie wie co robic . A wiec z mojej strony proponuje .


1. Podmienic 30% wody ( nie wiem czy juz tego nie zrobiles ) dodaj soli lub srodek BactoforteS jak meszek napisal.

2. Odstaw swieza wode w baniakach , wiaderkach itd . ( polowe wartosci zbiornika , jak masz mozliwosc wiecej ) ..( cokolwiek masz ) na 48 godzin dodaj do tego srodek Prime ( http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html ) .


3. Odlej wode z akwarium do inego akwarium lub innego pojemnego zbiornika ( nie zaponij cos wsadzic na dono aby ryby mialy ukrycie ) dolacz potrzebny osprzet , grzalka , filtr itd . Jezeli zbiornik jest maly proponuje dodac duze napowietrzanie i podmieniac 20% wody co 12h .


4. Wyciagnij wszystko z baniaka i go porzadnie wyczysc.


- piasek , kamienie , wezyki i wszystko co masz w filtrze splucz pod goraca woda wymyj dokladnie .


5. Zalej zbiornik juz odstana woda i druga polowe wartosci awkwarium zalej swieza woda .


6. Dodaj sol w dawkach odpowiednich dla twojego zbiornika.


7. Wpusc ryby .


8. Zastosuj tonic lub odpowiednik o ktorym pisalem wczesniej w dawce podzielonej przez dwa .



Moim zdaniem nic nie kombinować, tylko uzyć chemii (czy to w postaci leku czy soli). Podmiany i płukanie nic nie da. Nie będziesz chyba wszystko dezynfekował płynem antybakteryjnym. Same ryby już posiadają w sobie (na sobie) te bakterie i włożenie ich z powrotem do "czystego" zbiornika spowoduje znowu namnożenie bakterii. Nie wspomnę już nic o stresie dla ryb, który może bardzo szybko zredukować już chorą i osłabioną obsadę.

-- dołączony post:

  MavNZ napisał(a):
Zanim cos napiszesz dowiedz sie co spozywasz , przykladem jest sol kuchenna .


Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 lipca 1996 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych rodzajów soli.(M.P. 1996 nr 48 poz. 462), istotnie wprowadzało obowiązek jodowania soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej.


Sol kuchenna spozywca to nic innegego jak sol jodowana , oczywiscie mozesz uzyc inny rodzaj soli ktora nie jest spozywcza ( ale nie o niej tu mowa ) np sol drogowa . itd ..


Eh, maskara



Cały czas jest mowa o soli niejodowanej. Sól kuchenna jest jodowana.

Gość pemergency
Opublikowano
  MavNZ napisał(a):
Zanim cos napiszesz dowiedz sie co spozywasz , przykladem jest sol kuchenna .


Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 lipca 1996 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych rodzajów soli.(M.P. 1996 nr 48 poz. 462), istotnie wprowadzało obowiązek jodowania soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej.


Sol kuchenna spozywca to nic innegego jak sol jodowana , oczywiscie mozesz uzyc inny rodzaj soli ktora nie jest spozywcza ( ale nie o niej tu mowa ) np sol drogowa . itd ..


Eh, maskara



Przepraszam kolego, ale masz najwyraźniej problem ze wzrokiem lub nie umiesz czytać, w akwarystyce używamy soli NIEjodowanej. Podkreślam to po raz kolejny

Opublikowano
  pemergency napisał(a):
Przepraszam kolego, ale masz najwyraźniej problem ze wzrokiem lub nie umiesz czytać, w akwarystyce używamy soli NIEjodowanej. Podkreślam to po raz kolejny


No to dalej syp sol NIE JODOWANA dla ryb chorych a nie przyniesie ci to zadnego rezultatu. Czytaj ze zrozumieniem co napisalem .


Składnik J. Tanganika J. Malawi J.Wiktoria

Przewodnictwo (uS) 606-620 210-220 91-145

Sucha pozostałość (mg/L) 460 - 76-118

Suma kationów (meq/L) 7,30-7,46 2,45 1,04-1,21

Suma anionów (meq/L) 7,25-7,71 2,5-2,59 1,08-1,77

pH 8,66-9,06 8,5-8,6 8,0-8,8

Na (sód)(mg/L) 57-63,6 21,0 10,4-13,5

K (potas)(mg/L) 18,0-35,5 6,4 3,7-4,2

Ca (wapń)(mg/L) 9,2-17,6 16,4-19,8 5-15

Mg (magnez)(mg/L) 39,2-43,3 4,7-8,8 1,59-8

HCO3-, CO32- (wodorowęglany, węglany) (meq/L) 6,02-6,81 2,36-2,58 0,25-1,53

Cl-, (chlorki) (mg/L) 20,9-36,6 3,57-4,3 3,9-7,0

SO--42- (siarczany)[mg/L] 7,2-15,3 5,5 2,3

SiO2 (w postaci rozpuszczalnej) [mg/L] 0,3-6,6 1,1-4 3-20

Gość pemergency
Opublikowano
  MavNZ napisał(a):
No to dalej syp sol NIE JODOWANA dla ryb chorych a nie przyniesie ci to zadnego rezultatu. Czytaj ze zrozumieniem co napisalem .


Składnik J. Tanganika J. Malawi J.Wiktoria

Przewodnictwo (uS) 606-620 210-220 91-145

Sucha pozostałość (mg/L) 460 - 76-118

Suma kationów (meq/L) 7,30-7,46 2,45 1,04-1,21

Suma anionów (meq/L) 7,25-7,71 2,5-2,59 1,08-1,77

pH 8,66-9,06 8,5-8,6 8,0-8,8

Na (sód)(mg/L) 57-63,6 21,0 10,4-13,5

K (potas)(mg/L) 18,0-35,5 6,4 3,7-4,2

Ca (wapń)(mg/L) 9,2-17,6 16,4-19,8 5-15

Mg (magnez)(mg/L) 39,2-43,3 4,7-8,8 1,59-8

HCO3-, CO32- (wodorowęglany, węglany) (meq/L) 6,02-6,81 2,36-2,58 0,25-1,53

Cl-, (chlorki) (mg/L) 20,9-36,6 3,57-4,3 3,9-7,0

SO--42- (siarczany)[mg/L] 7,2-15,3 5,5 2,3

SiO2 (w postaci rozpuszczalnej) [mg/L] 0,3-6,6 1,1-4 3-20



... :rolleyes: niejodowana piszemy łącznie, na forum jest słownik, który automatycznie to sprawdza :cool:


Żeby nikomu już w główce nie mieszać, sypie się sól niejodowaną np taką,


ShotType1_328x328.jpg


chyba, że przez 15 lat byłem w błędzie to mnie oświećcie :D

Pozdrawiam serdecznie,

Opublikowano

Nawazajem..



Niezle edytujesz posty ... proponuje dalej smigac taryfa ... a nie wklejac obrazki ... Wszyscy wiedza jak wyglada sol niejdowana , ale masz problemy z sola jodowana a tymbardziej sola morska .. poczytaj troche o chorobach ... chodz mysle ze znasz to juz z autopsji ... dzien w dzien ...

Gość pemergency
Opublikowano
  MavNZ napisał(a):
Nawazajem..



Niezle edytujesz posty ... proponuje dalej smigac taryfa ... a nie wklejac obrazki ... Wszyscy wiedza jak wyglada sol niejdowana , ale masz problemy z sola jodowana a tymbardziej sola morska .. poczytaj troche o chorobach ... chodz mysle ze znasz to juz z autopsji ... dzien w dzien ...



mam problemy z solą? heh...

Do czego pijesz panie MavNZ? ;)

Jak masz coś do mnie, to na priv proszę żale wylewać i nie śmiecić koledze tematu. Dziękuję za uwagę.

Opublikowano

"ale masz problemy z sola jodowana a tymbardziej sola morska .. poczytaj troche o chorobach ... chodz mysle ze znasz to juz z autopsji ... dzien w dzien ..."

Opublikowano

MavNZ powiedz konkretnie o co ci chodzi z tą solą bo robisz śmietnik. Pemer dobrze pisze, że w akwarystyce słodkowodnej używamy głównie soli niejodowanej. Ty poruszasz temat soli kuchennej, więc daj przykład do czego ją stosujesz, bo na tym polega dyskusja. Odniesienie się do tematu wykorzystując jakiś argument, który będziemy mogli podważyć lub go przyjąć. Jeżeli argumentu za stosowaniem soli jodowanej w tym przypadku nie masz to proponuje skończyć offtopic, a nie wszczynać zamęt.

Opublikowano

Panowie,naprawdę szkoda jałowej dyskusji na temat zawartości jodu w soli.Koledze padają ryby i mi się wydaje że na tym etapie czy doda soli kuchennej która zawiera niewielką ilość jodu czy tez soli bez jodu ma drugorzędne znaczenie.Ja dodawałem z łyżeczkę soli kuchennej do akwarium ale raczej profilaktycznie.Moim zdaniem w przypadku kiedy ryby zaczynają padać sama sól nie wystarczy.Jak pisałem wcześniej ja w podobnym przypadku uratowałem się metronidazolem,tylko że cholerstwo jest na receptę:(.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


  • Posty

    • Witaj. U mnie się tak zdarzyło gdy miałem zbyt słaby wzmacniacz. 
    • Jak w temacie kupie Pseudotropheus sp acei Luwala Reef , najlepiej dorosłe osobniki , młodzież też wchodzi w grę. 😀 
    • Dzięki za rozwianie wątpliwości. Cieszy mnie, że zielenice tak wystartowały. Możliwe, że niebawem zamontuje troche mocniejsze światło żeby jeszcze im w tym pomóc. Nie będę przesadzał bo akwarium i tak stoi frontem do okna północnego. Jeśli chodzi o to czemu czekałem rok to po prostu w tamtym roku zrobiłem 3/4 roboty i odsunąłem akwarium na dalszy plan. Musiałem pozałatwiać sprawy i rozwiązać problemy, później sam nie wiem czemu czekałem. Ważne, że w końcu są ryby i wszystko dobrze się kręci
    • To są normalne zielenice, za 2-3 miesiące będziesz miał kamienie pokryte pięknym, zielonym zamszem. Sinice tworzą takie paskudne szaro-turkusowe plechy, od razu widać, że to jest coś, czego nie chcesz w akwarium.  Bardzo fajne rumowisko, ale dla czego aż rok czekałeś? Zwykle akwarium jest dojrzałe po miesiącu.
    • Witam serdecznie, mam zapytanie odnośnie czegoś, co porasta kamienie w moim malawi.  Jeśli chodzi o temat glonów i tego typu rzeczy jestem zielony w temacie. Moje akwarium etap okrzemków przerabiało dosyć dawno temu i wyglądało tak: Długo chodziło bez mieszkańców. Po około roku, gdy kamienie były już czyste wpuściłem ryby. Wydarzyło się to dwa tygodnie temu i akwarium z takiego: zmieniło się na takie: Na żywo dużo lepiej widać zieleń, jest jej bardzo dużo. Podejrzewałem, że jak zasiedlę akwarium to pojawią się też glony. Dodatkowo akwarium stoi na przeciwko okna północnego więc dostaje sporo światła. Nie mniej jednak nadal zastanawia mnie czy to mogło stać się tak szybko. To, co skłoniło mnie do napisania tego postu to dziwne punkty na omawianych kamieniach. Występują z różnorodną częstotliwością i odbiegają kolorem od reszty zielonych porostów na kamieniach. Tutaj fotki: Chodzi mi o te niebieskawo-zielonkawe kropki. Jestem wzrokowcem a ten kolor wydaje mi się mało naturalno-bezpieczny(?) I zacząłem się lekko martwić. Wolę dmuchać na zimne i dowiedzieć się od ludzi bardziej doświadczonych. Co to może być? A przede wszystkim czy to powód do zmartwień? Jak mówiłem - o ile ryby i samo malawi pod względem wiedzy nie jest mi obce tak glony to inna para kaloszy. Z góry dziękuję za pomoc. 
    • Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
  • Tematy

  • Grafiki

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.