Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Stasiu co Ty bredzisz? czego oznaką jest niby zakwit pierwotniaków w dojrzałym już akwarium jak nie zachwiania równowagi biologicznej? To delikatny ekosystem, bakterie rozkładają się wszędzie, jak ktoś ma mechanika z gąbką w środku i wypłucze gąbkę pod kranówą, to moment jest woda mętna. Uważasz, że co to niby jest jak nie zachwianie równowagi bio?

Mnie się nigdy nie zdarzył zakwit w dojrzałym akwa a zdarzało mi się podmienić i całą wodę.

Wystarczy, że dzień przed podmianą sznurków, spuszczę 10L wody do wiadra i włożę do niego sznurki na noc, po założeniu takich moczonych sznurków na drugi dzień, nie ma najmniejszych problemów z mętną wodą...

To ty wcześniej wkładów nie płukałeś nawet pod bieżącą wodą? Ja u siebie zauważam pyłki jak źle wypłuczę wkład i robię to pod kranówką.

Gdzieś nawet Seba pisał, że przy narurowcu miał co jakiś czas zmętnienia wody, problem się skończył jak założył kaseciaka... przypadek?

Dokładnie tak uważam ;)

Wkłady mechaniczne zawsze czyściłem i czyszczę pod kranówą i nigdy nie miałem zmętnienia (chyba że źle to zrobiłem). Robię to co tydzień, jeśli ktoś robi to bardzo rzadko to możliwe że zachwieje biologią. W moim przypadku przez tydzień niewiele tych bakterii się tam rozwinie.

Gość pemergency
Opublikowano
Mnie się nigdy nie zdarzył zakwit w dojrzałym akwa a zdarzało mi się podmienić i całą wodę.

To ty wcześniej wkładów nie płukałeś nawet pod bieżącą wodą? Ja u siebie zauważam pyłki jak źle wypłuczę wkład i robię to pod kranówką.

Dokładnie tak uważam ;)

Wkłady mechaniczne zawsze czyściłem i czyszczę pod kranówą i nigdy nie miałem zmętnienia (chyba że źle to zrobiłem). Robię to co tydzień, jeśli ktoś robi to bardzo rzadko to możliwe że zachwieje biologią. W moim przypadku przez tydzień niewiele tych bakterii się tam rozwinie.

To ja już nic z tego nie rozumiem... wkładów nie płucze, rozmawiałem ze Zbyszkiem (crav) i powiedział wyraźnie, że również tego nie robi bo nie ma takie potrzeby...

Opublikowano

Przykładowo co się stanie jak postawisz dwa biologi po 4l ceramiki każdy i jeden po jakimś czasie zabierzesz? nie zachwiejesz biologi? Bakterie rozłożą się równomiernie, czyli przykładowo na 2l w jednym kuble i 2l litrach w drugim, a nie 4l w jednym i 0l w drugim. Taką samą funkcję spełnia gęsta gąbka mechanika, twierdzicie, że nie osiadają się na niej bakterie? Co się stanie jak część z nich zabierzecie?? :

Pemer, w przypadku dwóch filtrów zewnętrznych masz rację, natomiast nie możesz porównywać powierzchni do osiadania bakterii na gąbce z powierzchnią dostępną na ceramice w filtrze zewnętrznym. Ilość bakterii na gąbce jest dużo mniejsza więc dokładne umycie gąbki nic złego nie robi. Nigdy nie miałem nawet najmniejszego skoku parametrów przy wymianie gąbki na nową, więc o czymś to świadczy. Gdyby gąbka była tak samo dobra jak kubeł to nie trzeba byłoby stosować dwóch filtrów.

Opublikowano
Zawsze myślałem, że klarowna woda (nie piszę tu o drobinkach w wodzie, a o braku zmętnienia) to przede wszystkim stabilna biologia... teraz chcesz mi powiedzieć, że tak nie jest?

Klarowność wody nie ma nic wspólnego z biologią. Ona odpowiada za rozkładzwiązków amonowych którymi nie żywią się pierwotniaki ( jakże często odpowiedzialne za mleczną wodę ).

Sznurki jak i watę akwarystyczną należy zawsze wypłukać, ponieważ może woda się przybrudzić mechanicznie choć nie zawsze jest to regułą.

Jeżeli chodzi o wkłady biologiczne to fakt, że na gąbce osiedlają się bakterie nitryfikacyjne ale ich ilość nie jest kluczowa w akwarium. Nie wiem czy nie więcej ich nie będzie w samej wodzie czy piachu ;-). Ceramika to już inna para ,,gumiaków" tutaj jak masz ceramiki na tzw. styk wywalając 50% może się okazać , że zachwiejesz biologią. Ale to jest nie porównywalna sytuacja do czyszczenia gąbek , a na pewno już nie wymiany wkładów sznurkowych.

Opublikowano
To ja już nic z tego nie rozumiem... wkładów nie płucze, rozmawiałem ze Zbyszkiem (crav) i powiedział wyraźnie, że również tego nie robi bo nie ma takie potrzeby...

To wszystko zależy jakiej firmy masz wkłady. Kiedyś aarset zamieścił fotkę ile piany wylatuje z czystego wkładu pod ciśnieniem z pompy.

Opublikowano
Nie chciałbym was krytykować Panowie,ale dość mocno odbiegamy od tematu.Wcześniej była akcja jod w soli a teraz na wokandę wszedł temat "woda kryształ".;)

Główny zainteresowany już chyba dawno stracił wątek :)