Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie mam wpuścić pyszczaki do akwarium 112 litrów ? W sklepie akwarystycznym zaproponowano mi po 6 sztuk maingano, red-red i yellow. Z tego co tu wyczytałem to chyba jednak za dużo. Zastrzegam, ze nie podobają mi się saulosi i pyszczaki rdzawe. Mój sprzedawca to poza tym, że znajomy to jeszcze doświadczony akwarysta. Ile ryb i jakie. Prosze o pomoc.

Opublikowano

Jeśli nie podobają Ci się saulosi, ani rdzawe, to zostają Ci tylko yellowy. Gatunki polecane przez "doświadczonego" sprzedawce są zbyt agresywne i rosną za duże do takiego akwarium.

W 112l nie powinieneś trzymać więcej niż 1 samca i 5 samic. Z trzech gatunków polecanych do takiego akwarium, yellowy moim zdaniem są najgorsze. Bardzo często zdażają się bardzo agresywne samce, więc trzymanie tych ryb w akwarium o długości 80 cm mimo wszystko wiąże się z dość dużym ryzykiem.

Opublikowano

Hmm a jak to co mi napisałeś ma się do obsady w artykule na Waszym serwisie Piotra Grodzickiego. Dlaczego nie układ M. maingano 2 + 2 i yellow 1 + 3 przecież maingano nie jest agresywniejszy od m. johannii a demasoni to napewno ryby bardziej agresywne niż yellow. Faktycznie 3 gatunki to chyba zbyt dużo, ale maingano 2 + 2 i yellow 1 +3 byłoby chyba OK.

Opublikowano

Ja popieram mateuszat w tak niewielkim baniaku trzymaj tylko 1 gatunek, ale w liczniejszej obsadzie...

Moim zdaniem 1+3 Yellow i 2+3 Saulosi tez dalo by rade.. ale skoro nie Rdzawe, ani Saulosi to chyba tylko Yellow.80 cm to juz rewir dla 4 samcow:) :idea:

Opublikowano
Ja popieram mateuszat w tak niewielkim baniaku trzymaj tylko 1 gatunek, ale w liczniejszej obsadzie...

Moim zdaniem 1+3 Yellow i 2+3 Saulosi tez dalo by rade.. ale skoro nie Rdzawe, ani Saulosi to chyba tylko Yellow.80 cm to juz rewir dla 4 samcow:) :idea:

Czy mam rozumieć że mogę mieć 4 samce yellow ? Gdyby doliczyć do tego samice to byłoby 8 ryb dlaczego więc nie 2 samce maingano i jednego yellow przecież razem to 3 rewiry ? chyba zaczynam nie rozumieć :roll:

Opublikowano

:? teoretycznie tak, jednak ja odradzalbym trzymania w tym akwa wiecej niz 2-3 samocow a nalezy pamietac ze dobrze jest, kiedy na jednego samca przypadaja 2-3 samiczki co przy 3 samcach daje juz 11 rybek co jest, jak na te akwarium wybitna przesada...

Zastanow sie dobrze nad jednym gatunkiem, pamietaj tez za maingano nie nalezy do najspokojniejszych rybek :twisted:

Obejrzyj jeszcze raz Saulosi, pomysl, przeanalizuj, a ja dalej z uporem maniaka odradzam maingano...

Opublikowano
Jakie mam wpuścić pyszczaki do akwarium 112 litrów ? W sklepie akwarystycznym zaproponowano mi po 6 sztuk maingano, red-red i yellow.

18 ryb do tak malego zbiornika?

Z tego co tu wyczytałem to chyba jednak za dużo.

chyba napewno ;)

Zastrzegam, ze nie podobają mi się saulosi i pyszczaki rdzawe. Mój sprzedawca to poza tym, że znajomy to jeszcze doświadczony akwarysta.

doswiadczony i radzi 3 gatunki do sloika ;) nawet jesli trzymal takie ryby w takiej kombinacji to jeszcze nie swiadczy ze bylo im dobrze ;)

Ile ryb i jakie. Prosze o pomoc

jak poczytasz archiwum forum to sie zorientujesz ze wiekszosc ludzi z duzym stazem uwaza baniak o dl 80 cm za nie do konca odpowiedni baniak do hodowli pyszczakow. po pierwsze wiekszosc pyskow osiaga spore rozmiary (chyba ze wlasnie w za malym baniaku skarlowacieje), po drugie pyski sa agresywne i w malym baniaku latwiej o zgon z tytulu walki. dlatego z tych powodow, jesli juz koniecznie ma byc malawi w 100l, najczesciej proponowane sa 3 gatunki: yellow, saulosi i rdzawe ale nie trzy do jednego akwa tylko jeden z trzech ;)

moje zdanie jest takie ze nie pakowalbym wiecej niz jednego gatunku do tego zbiornika i mimo wszystko wybralbym ktorys z wyzej sugerowanych.

na pytanie co proponujecie dostaniesz podobne odpowiedzi ;)

moze zapytaj co ludzie trzymaja w swoich 100l i jakie maja doswiadczenia ;)

pzdr

jas

Opublikowano

Planuję obsadę na 240L (120 cm) i 18 ryb wydaje mi się już maxymalną docelową obsadą bez względu na ich gatunek do tej pojemności. Ty masz o połowę mniejszy zbiornik tak więc IMHO 18 podziel przynajmniej przez dwa.

Opublikowano

to ja inaczej: mozesz trzymac w tym akwarium 3 gatunki, bo kto Ci zabroni? Możesz nawet 5 i 6, a czemużby nie? Przecież akwarium jest Twoje, będziesz w nim bogiem, będziesz chciał oglądać walki na śmierć i życie skarłowaciałych rybek, to będziesz oglądał... Będziesz chciał karmić, to nakarmisz, nie będziesz chciał to nie, przecież to będą Twoje ryby i Ty będziesz w pełni ponosił odpowiedzialność za ich życie, a pewnie i śmierć... No właśnie... Pamiętaj, że decydując się na ryby, bierzesz odpowiedzialność za przynajmniej kilka istnień i jeśli chcesz dla nich dobrze, to już dostałeś tu wskazówki. Nie podobają się saulosi i rdzawe, to... no cóż, może stadko neonków Inessa? ;)

pozdrawiam