Jump to content

akwarium 200x40x50 (dł. szer. wys.) jaki osprzet

Darek73

Recommended Posts

Witam,

Bedzie akwarium o wymiarach 200x40x50(h).

Prosze o rady odnośnie doboru sprzetu do filtracji (jaki filter - typ/wydajność), ogrzewania, oswietlenia.

Co do filtrow to rozważam tylko zewnetrzne (mechanik i biolog). Myslałem też o narurowcu ale mam mało miejsca i ta opcję zostawiam jeszcze do przemyślenia.

Popraw temat

Witaj filtracja np jbl1901 jako mechanik + jbl 1501 biolog i prawdopodobnie przy takiej długości baniaka cyrkulator np jvp Ogrzewanie np 2grzałki 150W po przeciwnych stronach baniaka lub jedna 250W,ale to zależy od temperatury panującej w pomieszczeniu Ja używam 1x150 druga zapas.Oświetlenie albo oparte na świetlówkach lub diodach led to obczaj sam co ci będzie odpowiadać . Piasek np creisel 25kg za jakieś 10pln , nie polecam białego piasku

Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości

Guest pemergency
Witam,

Bedzie akwarium o wymiarach 200x40x50(h).

Prosze o rady odnośnie doboru sprzetu do filtracji (jaki filter - typ/wydajność), ogrzewania, oswietlenia.

Co do filtrow to rozważam tylko zewnetrzne (mechanik i biolog). Myslałem też o narurowcu ale mam mało miejsca i ta opcję zostawiam jeszcze do przemyślenia.

Popraw temat

Jak chcesz mieć naprawdę czysto w zbiorniku to daruj sobie kubły, strata kasy i choć byś nie wiem co robił to nigdy nie osiągniesz takiej klarownej wody jak przy sznurkach... przerabiałem już kubły i wewnętrzne mechaniki... proponuję instalację narurową na 5 korpusach, 2 mech 100 mikronów i 3 bio z matrixem.

Jak chcesz mieć naprawdę czysto w zbiorniku to daruj sobie kubły, strata kasy i choć byś nie wiem co robił to nigdy nie osiągniesz takiej klarownej wody jak przy sznurkach... przerabiałem już kubły i wewnętrzne mechaniki... proponuję instalację narurową na 5 korpusach, 2 mech 100 mikronów i 3 bio z matrixem.

Zgadzam się. Kubły jako mechaniki są dobre dla mniejszych zbiorników. W cenie tych dwóch kubełków możesz zbudować dobrą filtracje narurową. Ja z perspektywy czasu żałuję, że zainwestowałem w 2 kubły zamiast instalację narurową. W internecie jak i na naszym forum jest multum gotowych schematów, dodatkowo niejeden użytkownik tego forum z chęcią pomoże Ci w doborze odpowiedniego sprzętu.