Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

przeglądając wątki dotyczące wielkości zbiornika, jego litrażu, wysokości i powierzchni dna i proporcji między nimi, chciałbym zaproponować stworzenie czegoś w rodzaju "optymalnego modelu zbiornika". W oparciu o rozmiary Waszych akwariów i Wasze sugestie i pomysły może uda się stworzyć takie "idealne akwarium"?

Ogólnie chodzi mi o to, aby ktoś kto chce mieć swoje Malawi w domu i ma do dyspozycji np.150 cm długości, będzie od razu wiedział ile jego akwarium powinno mieć szerokości i wysokości, lub jak dalece będzie odbiegać ono od optimum (wiadomo, że nie wszyscy mają tyle miejsca w trójwymiarze, żeby stawiać idealne bryły).

Jestem świadomy tego, że od tego są standardy i zbiorniki budowane wedle nich, ale czy te standardy są idealne do naszych potrzeb? Mam wrażenie, że nie.

Czy na przykład zbiornik zbudowany z trzech sześcianów (niezależnie od ich wymiarów) będzie mógł posłużyć za teoretyczny punkt odniesienia?

A może idealne proporcje przedstawiają się zupełnie inaczej?

Dziękuję wszystkim, którzy zechcą podzielić się swoimi przemyśleniami na ten temat.

Pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak idealny zbiornik, bo to zależy w dużej mierze od gatunków jakie ktoś będzie chciał hodować. Na 100 % im większe tym lepsze, czyli max długości i głębokości, jeśli chodzi o wysokość to 40 cm wystarczy dla małych melanochromisów ale już dla non-mbuna będzie to za mało.

Opublikowano

Ja napisal eljot12 im wieksze tym lepsze.

Wiekszosc z nas ma takie akwarium na jakie moze sobie pozwolic, choc chcialo by wieksze.

Czesc z tego o czym piszesz jest w watku o obsadach czyli jaki ryby wybrac pod dany zbiornik.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.