Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od roku przez 2 rownoległe mechaniki (z ovatą) pcham pompa NJ4500 i nie mam zastrzeżeń. Pcha wodę przyzwoicie i nie słuchac jej z szafki w ogóle.

a powiedz mi prosze, na wyjsciu jakie masz cisnienie wody ?? jest wystarczajaco silne aby pozamiatac w 150 cm ?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano

trudno na to odpowiedziec - ja mam 3m akwarium wiec nawet nie próbowałem. do tego mam 4 cyrkulatory.

Na czystych korpusach i rurze 3/4" dmucha porządnie. Po dodaniu jakiegoś zwężenia powinno mieć kosmiczne ciśnienie.

Gość pemergency
Opublikowano
dziekuje za pomoc,

buduje mechanika NJ8000+ 2 korpusy rownolegle

Rozumiem kolego, że zdajesz sobie sprawę z tego, że korpus z sznurkiem 100 mikronów przepuszcza jakieś 1500l/h i ta pompa 8000l/h i tak zostanie stłumiona?

Opublikowano
Rozumiem kolego, że zdajesz sobie sprawę z tego, że korpus z sznurkiem 100 mikronów przepuszcza jakieś 1500l/h i ta pompa 8000l/h i tak zostanie stłumiona?

tzn. ze obojetnie jak silna pompe zastosuje, na wyjsciu nie uzyskam wiecej niz +/- 1500l/h ???

Gość pemergency
Opublikowano
tzn. ze obojetnie jak silna pompe zastosuje, na wyjsciu nie uzyskam wiecej niz +/- 1500l/h ???

Dokładnie tak... przy dwóch korpusach równolegle połączonych zapewne więcej niż przepuszczalność jednego korpusu, ale zapomnij o czymś choć zbliżonym do połowy tego co ta pompa jest w stanie podać. Myślę, że przy dwóch korpusach z czystymi sznurkami 100 mikronów, 2600l/h jest możliwe do uzyskania. Ta mniejsza pompa 4500 według producenta pompuje 3000l/h przy wysokości 1.5m i 3600l/h przy wyskości 1m, może nad nią się zstanów, tym bardziej, że ma tylko 50W.

Opublikowano

jezeli jest tak jak piszesz to zakup wiekszej pompy traci sens,

tylko teraz sie zastanawiam od nowa czy warto sie pchac w narurowca czy poprostu kupic solidny kubel ??

Gość pemergency
Opublikowano
jezeli jest tak jak piszesz to zakup wiekszej pompy traci sens,

tylko teraz sie zastanawiam od nowa czy warto sie pchac w narurowca czy poprostu kupic solidny kubel ??

Tak się składa, że sam myślałem tak przez długi czas, że kubeł jest spoko i wypchany watą jak będzie mocny to spokojnie wystarczy. Niestety byłem w błędzie... wyobraź sobie, że mocny kubeł jbl e1901 wypchany gąbkami i watą zapychał się w 3 dni (wata jbl symec) i na tym etapie kończyła się jego "super" moc.

Na próbę za świeżo wyczyszczonym kubłem (gąbki i wata w środku), który robił u mnie jako mechanik podłączyłem jeden korpus 100 mikronów, nie masz pojęcia jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że już po kilku godzinach sznurek jest ubrudzony jak wata po 3 dniach. Zrobiłem kilka testów z przepływem, podłączyłem korpus przed kubłem... niestety dochodziło do kawitacji... dołożyłem drugi korpus równolegle... sytuacja bez zmian (kawitacja), okazało się, że kubeł dużo lepiej radzi sobie z wypychaniem wody przez korpusy niż jej zasysaniem. Finalnie dwa korpusy połączone równolegle wylądowały za kubłem i tak na razie działają. Przy jednym korpusie przepływ spadł drastycznie chyba o 70%, przy dwóch korpusach jest jakieś 50% nominalnej wydajności. Przez kilka dni zastanawiałem się czy nie wyciągnąć wirnika z kubła i nie dodać pompy pomiędzy nim a korpusami, ale okazuje się, że pomimo spadku wydajności o połowę, kupy nie leża na dnie a woda jest krystalicznie czysta, więc na chwile obecną tak zostawiam.

Gdybym jednak nie miał kubła to zakupiłbym zdecydowanie pompę i 4 korpusy ;), a tak kubeł będzie u mnie spełniał rolę prefiltra dla grubych zanieczyszczeń i ogromny pojemnik na biologię w jednym, a korpusy będą krystalizować wodę.

Opublikowano

osobiscie jestem bardzo za narurowcem, niestety ogranicza mnie przestrzen, zbiornik stoi na szfce DIVERSA COMFORT i mam tylko dwie szafki do schowania filtracji, w jednej stoi juz TETRA 1200 zasypana matrixem, a w drugiej chcialbym schowac jakiekos ,,mechanika,,