BarteX01 Opublikowano 26 Maja 2014 #1 Opublikowano 26 Maja 2014 witam wszystkich. posiadam juz 2 akwaria i chce 3 - 112l malawi jaką obsadę polecacie? czy 2+5 saulosi będzie ok? i takie pytanie spoza czy mogę mieć przy pyszczakach p.zebrę?
marek_z_81 Opublikowano 26 Maja 2014 #2 Opublikowano 26 Maja 2014 Możesz spróbować z dwoma samcami, ale czy Ci się uda sam się przekonasz. Co to p. zebra?
marcin73m Opublikowano 27 Maja 2014 #4 Opublikowano 27 Maja 2014 Tutaj raczej nikt nie poleca mieszania biotopów.
Misiek Opublikowano 27 Maja 2014 #5 Opublikowano 27 Maja 2014 Nie możesz mieć zebry, ona także obiera swoje rewiry. Sytuacja analogiczna jak w przypadku dwóch samców, czy dwóch gatunków pyszczaków. Przy tych rozmiarach akwarium i rybie osiągającej koło 10 cm nie jest to wykonalne. Ryby będą się tłukły i być może jedna drugą zatłucze. Dodatkowo samiec zebry może osiągać 15 cm, wiec nie umieścisz go w akwarium długości 80 cm z innymi charakternymi rybami. Niezależnie od wszystkiego, zapewne kupisz młode ryby, u których płeć to loteria. Przez jakiś czas będziesz miał kilka samców, ale liczyć się trzeba z tym że przyjdzie taki dzień gdy trzeba będzie cześć odłowić i oddać gdzieś.
BarteX01 Opublikowano 27 Maja 2014 Autor #6 Opublikowano 27 Maja 2014 pisząc 2+5 mam na myśli docelową obsadę. chcę 2 samców ponieważ czytałem że jak jest 1 to nie wybarwi się jeden i nie będzie miał z kim konkurować.
Misiek Opublikowano 27 Maja 2014 #7 Opublikowano 27 Maja 2014 Chcesz czy nie, nie masz na to wpływu. Znając doświadczenia innych mało prawdopodobne by się 2 tych 80cm dwa samce utrzymały. Można napisać, że to nawet nie realne. Jeden samiec też się wybarwi, często obecność innych samców działa stymulująco, ale ... rozmiar zbiornika jest ważny. Obsady akwarium należy dobierać między innymi biorąc pod uwagę jego rozmiary. Możesz uczyć się na błędach swoich lub korzystać z doświadczeń innych. Ogólnie saulosi to dobry wybór bo będziesz miał ciekawego samca i ładne samiczki. Można dać inne z małej mbuny Iodotropheus sprengerae - brak dymorfizmu labidochromis sp. mbamba - samiec ładny, ale samiczki to bure myszki. Któraś z odmia Cynotilapia afra - tu jednak zazwyczaj samiczki są średnio atrakcyjnymi kolorystycznie rybkami
Guban88 Opublikowano 27 Maja 2014 #8 Opublikowano 27 Maja 2014 Możesz też dać Perlmutt'a zamiast saulosi. Saulosi jest ładny ale już często spotykany , za to perlmutt jest mało spotykany u nas a uwierz że i samce i samice są bardzo eleganckie [300] Malawi
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Maja 2014 #9 Opublikowano 27 Maja 2014 pisząc 2+5 mam na myśli docelową obsadę. chcę 2 samców ponieważ czytałem że jak jest 1 to nie wybarwi się jeden i nie będzie miał z kim konkurować. ...z dwoma Ci się uda albo nie!! Ja mam obecnie w 240 litrach jednego samca Saulosi i jest pięknie wybarwiony!! Kiedyś był zdominowany przez innego i był blady.Od chwili kiedy jest sam natychmiast mi się wybarwił
marcin73m Opublikowano 27 Maja 2014 #10 Opublikowano 27 Maja 2014 W końcu kobietom też trzeba się podobać..
Rekomendowane odpowiedzi