Skocz do zawartości

Stała podmiana na systemie kropelkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hehe, Heniu rozbawiłeś mnie setnie :) podpiąłeś mi się tu z tematem o NO3 :D.

Ale faktycznie złapałeś mnie na tej pompce :D Oczywiście rozwiązanie, które mi tutaj podałeś do usuwania NO3 jak najbardziej fajne ;), ale nic mi nie napisałeś odnośnie podmiany wody.

Chcę mieć stałą podmianę z kilku powodów, pomijając już ten, że nie chce mi się robić tego ręcznie i wolałbym, żeby woda była podmieniana ciągle po kropelce, niż w dużej ilości jednorazowo...

To mam baniak prosto na słoneczne okna, przez cały dzień praktycznie i mocno woda zielenieje, po za tym mam korzenie w bańce, które trochę barwią wodę (miały być redmoor, ale chyba nie są) ;) no i pewnie znalazłoby się kilka innych powodów...

Karol myślałem że podmiany robisz głównie z powodu NO3 ale może się mylę może masz Purigen albo inny NitraEx.

Jak to nie pisałem o podmianie a to

...

No zostaje ci raz na miesiąc ze dwa wiaderka by ci toksyny i feromony u rybek jakiejś orgii nie spowodowały.

Jak znam się na Malawce to taka stała kropelkowa podmianka nie będzie miała najmniejszego wpływu na twój korzeń, a tym bardziej na "zielono mi" w baniaku.

Toż to cholerstwo rozmnaża się w szalonym tempie a stały dopływ świeżych składników z kranówy tylko je wzmocni - i co ty na to??

Gość pemergency
Opublikowano
Karol myślałem że podmiany robisz głównie z powodu NO3 ale może się mylę może masz Purigen albo inny NitraEx.

Jak to nie pisałem o podmianie a to

Jak znam się na Malawce to taka stała kropelkowa podmianka nie będzie miała najmniejszego wpływu na twój korzeń, a tym bardziej na "zielono mi" w baniaku.

Toż to cholerstwo rozmnaża się w szalonym tempie a stały dopływ świeżych składników z kranówy tylko je wzmocni - i co ty na to??

Cóż, pomińmy w takim razie aspekt użytkowy takiego rozwiązania, a skupmy się na technicznej stronie projektu :D

Wracając do tematu, ma ktoś może doświadczenia z tym rurkowym przelewem, po za samymi obawami czysto teoretycznymi?

Opublikowano
Wracając do tematu, ma ktoś może doświadczenia z tym rurkowym przelewem, po za samymi obawami czysto teoretycznymi?

Działa ale nie idealnie. A dla mnie oznacza to samo co "nie działa".

Potrafi się zapowietrzyć i zatkać. Raz z niewiadomego powodu mimo odpowietrzania w ogóle woda z tego uciekła - to było mega dziwne i nie mam pojecia czym było spowodowane.

Dodatkowo jest nie przeźroczyste więc nie masz pojęcia co się dzieje w środku. Czy są śmieci, czy nie wpadła ryba (zdarzło się) czy nie zapowietrza się.

pemergency ja odniosłem wrażenie ze już masz dziure w baniaku lub inne odprowadzenie wody - chyba błędne... Zgadza się?

Jesli nie chcesz wiercić (da się nawet z rybami ale trzeba przynajmniej połowę wody spuścic) to pozostaje Ci pudełko przelewowe. Jeśli chcesz to ja mam 3 szklane pudełka na sprzedaż. :) Dwa malutkie i jedno duże.

https://plus.google.com/photos/116163602914624207584/albums/5907980774243023505?authkey=CIqM9c-i76PIrQE

https://plus.google.com/photos/116163602914624207584/albums/5796289638976423569?authkey=COKpgpqvp6_-BA

decorativo opisał jakies rozwiązzanie ale niestety zupełnie nie zrozumiałem o co mu chodziło. :(

Gość pemergency
Opublikowano
Działa ale nie idealnie. A dla mnie oznacza to samo co "nie działa".

Potrafi się zapowietrzyć i zatkać. Raz z niewiadomego powodu mimo odpowietrzania w ogóle woda z tego uciekła - to było mega dziwne i nie mam pojecia czym było spowodowane.

Dodatkowo jest nie przeźroczyste więc nie masz pojęcia co się dzieje w środku. Czy są śmieci, czy nie wpadła ryba (zdarzło się) czy nie zapowietrza się.

pemergency ja odniosłem wrażenie ze już masz dziure w baniaku lub inne odprowadzenie wody - chyba błędne... Zgadza się?

Jesli nie chcesz wiercić (da się nawet z rybami ale trzeba przynajmniej połowę wody spuścic) to pozostaje Ci pudełko przelewowe. Jeśli chcesz to ja mam 3 szklane pudełka na sprzedaż. :)

decorativo opisał jakies rozwiązzanie ale niestety zupełnie nie zrozumiałem o co mu chodziło. :(

Właśnie ja odebrałem deccorativo w taki sposób, że pisał o absorberze no3 (może się mylę). Co do tego, że mam dziurę w baniaku to prawda, ale akurat nie w tym, którego temat dotyczy :D

Odprowadzenia wody nie ma...

Myślałem o tym przelewie rurkowym bo ukryłbym go sobie za baniakiem. Pudełko przelewowe nie wchodzi w grę, bo mam panele nakrywowe na koronie i spieprzyło by to całą estetykę pokrywy.

Miałem po prostu nadzieję, że dałoby radę rozwiązać to na tych zaworkach kropelkowych...

Chyba po prostu sobie daruję tą stałą podmianę i na razie będę "lał z węża", a z czasem może coś wymyślę (choć pewnie nie ;))

... dziękuję wszystkim za odniesienie się do tematu.

Opublikowano
Jarek, musi byc spadek caly czas?

Czy ja wiem czy musi... pewnie nie musi ale jak miałem wąż który w jednym miejscu się podnosił to w tym miejscu się odkładały syfy i po paru miechach zalało mi szafkę, podłoge itp.

-- dołączony post:

Rurkę ze spadem poprowadziłbym na balkon do rynny.

Fajnie. tez o tym myslałem. Tylko co zrobisz w zimie? masz 100% pewność, że woda nie zamarznie i lód nie zatka odpływu ?

Opublikowano

Tu nie ma zim ktore by zagrozily temu projektowi.

Wiekszosc rur kanalizacyjnych w starych domach jest na zewnatrz budynkow :-O

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka