Skocz do zawartości

Stała podmiana na systemie kropelkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
A to mieszkanie które pokazujesz to już jest ukończone czy można ryć w ścianach/podłogach ? Bo, że bez wiercenie się nie obejdzie to chyba zdajesz sobie sprawę?

p.s. jestes pewien ze pod akwarium nic nie da sie postawić ? To dość nietypowe stwierdzenie.

Powiedzmy, że mieszkanie ukończone, tzn praktycznie, ale rycia i kłucia nie przewidywałem wcześniej :D aczkolwiek nie wykluczam takiej możliwości.

Pod baniakiem nic nie postawię, w jednej szafce jest kubeł, a w drugiej jest... kubeł.

Miejsca zostaje na pudełko z NLS-em ;)

Opublikowano

NLS?

National Library of Scotland?

National Law School ?

National Longitudinal Surveys ?

National Logistics Services ?

Co to ?

Pomyś o takim puszczeniu rury:

w6y1p0.jpg

Jesli pójdziesz w prawo będziesz musiał puścic rure w podłodze (z powodu drzwi) i nie będziesz mógł zachować spadku. Przy takiej rurze miałbyś w pełni

pasywny system. Tą samą drogą można dostarczyć wężyk ze świeżą wodą.

Gość pemergency
Opublikowano
NLS?

National Library of Scotland?

National Law School ?

National Longitudinal Surveys ?

National Logistics Services ?

Co to ?

Pomyś o takim puszczeniu rury:

w6y1p0.jpg

Jesli pójdziesz w prawo będziesz musiał puścic rure w podłodze (z powodu drzwi) i nie będziesz mógł zachować spadku. Przy takiej rurze miałbyś w pełni

pasywny system. Tą samą drogą można dostarczyć wężyk ze świeżą wodą.

A co ze spadem? Jeśli nie pudełko przelewowe, to co? jeśli nie dziura w baniaku to co?

Opublikowano
A co ze spadem? Jeśli nie pudełko przelewowe, to co? jeśli nie dziura w baniaku to co?

nie bardzo rozumiem twoje pytania w związku z moim postem... :P

Rury montujesz w scianie z odpowiednim spadem. O pudełku przelewowym ZUPEŁNIE nic nie pisałem. natomiast pudełko (albo komin) jest konieczne aby zrobic taka podmianę pasywną.

Opublikowano

Z czego jest zbudowane to mieszkanie?

Co masz na podlodze?

Jezeli beton to troche kicha, ale jezeli to chata z drewnianymi stropami to mozesz pokombinowac pod podloga.

Jarek, musi byc spadek caly czas?

Nie mozna tego zrobic na zasadzie syfonu i naczyn polaczonych ze poprowadzi rure w dol i pozniej wyjdzie z nia w gore?

Woda by leciala na bank

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Gość pemergency
Opublikowano
Z czego jest zbudowane to mieszkanie?

Co masz na podlodze?

Jezeli beton to troche kicha, ale jezeli to chata z drewnianymi stropami to mozesz pokombinowac pod podloga.

Jarek, musi byc spadek caly czas?

Nie mozna tego zrobic na zasadzie syfonu i naczyn polaczonych ze poprowadzi rure w dol i pozniej wyjdzie z nia w gore?

Woda by leciala na bank

Rurkę ze spadem poprowadziłbym na balkon do rynny. Teraz pozostaje tylko kwestia komina... a może przelew z rurek? Stosował ktoś u siebie coś takiego???

maxresdefault.jpg

HOW TO: DIY Aquarium Overflow - YouTube

Opublikowano

Nie ufal bym takim rozwiazaniom.

Popatrz na youtube na filmy instruktarzowe jak sie wierci otwor w szkle.

Nawet chyba makok wrzucal.

To nie taka skomplikowana sprawa jak sie wydaje.

Gość pemergency
Opublikowano
Nie ufal bym takim rozwiazaniom.

Popatrz na youtube na filmy instruktarzowe jak sie wierci otwor w szkle.

Nawet chyba makok wrzucal.

To nie taka skomplikowana sprawa jak sie wydaje.

Kunta widziałem ten filmik, ale są dwie sprawy, które taki odwiert wykluczają, nr jeden to sprzęt, którego nie mam, a nie widzę sensu kupowania go dla jednej dziury, nr dwa to baniak, który jest zalany i zarybiony, a restart nie wchodzi w grę.

Opublikowano
Kunta wywiercenie otworów w sumie nie wiele zmieni, bo musiałbym postawić jakiś pojemnik pod akwa, włożyć tam pompę z czujnikiem, która będzie wodę wypompowywać (zlew jest jakieś 4m od baniaka, grawitacyjne odprowadzanie wody nie wchodzi w grę).

A może zamiast montować trójnik na powrocie, zainstalować dodatkową małą pompkę w baniaku, a na końcu tuż przy zlewie dać zaworek kropelkowy?

Karolu i tu Cię złapałem.

Napisałeś że jesteś gotów wsadzić dodatkową małą pompkę do baniaka ( np Hydor Pico 250- może być?) by zrealizować tą stałą podmiankę wody.

Do mojego pomysłu nie chciałeś tego uczynić.

Chłopie to co ty wymyślasz - to dokładnie jak pisze kunta.

Prosta droga do zalania podłogi przy tych pięknych schodach na górę - to tylko kwestia czasu kiedy coś zarośnie w kropelkowych zaworkach lub wpadnie paproch.

Co sprzykrzyło się już wiaderkowanie?? - szukasz i słusznie rozwiązania.

Więc proszę - zostawiasz tą pompkę na którą się zgodziłeś.

Kupujesz 30cm rury kanalizacyjnej pcv 75 szara ( u nas 2,5PLN w funtach nie wiem) oraz zaślepkę do niej + dwie szybkozłączki 1/4" - no i wążyk 1/4" do osmozy ile tam wyjdzie metrów.

Zaklejasz kawałkiem pcv 4mm rurę z cieńszej strony ( pamiętam jak się śmiałeś z Sebcia że jego klejenie dało się rozerwać) wklejasz w dna te szybkozłączki + gąbeczki z obu stron i zasypujesz Purolite A520E -= 1 liter.!!! zamykasz. i wstawiasz do tej pięknej szafeczki pod baniaczkiem a powrocik do baniaczka. Ile wyszło tyle musi powrócić ( jak umiesz szczelnie kleić) bez zalania chatki.

Ustawiasz pompeczkę na 3-5l/h i zapominasz na rok co to są azotany NO3 a zatem co to wiaderkowanie.

No zostaje ci raz na miesiąc ze dwa wiaderka by ci toksyny i feromony u rybek jakiejś orgii nie spowodowały.

Gość pemergency
Opublikowano
Karolu i tu Cię złapałem.

Napisałeś że jesteś gotów wsadzić dodatkową małą pompkę do baniaka ( np Hydor Pico 250- może być?) by zrealizować tą stałą podmiankę wody.

Do mojego pomysłu nie chciałeś tego uczynić.

Chłopie to co ty wymyślasz - to dokładnie jak pisze kunta.

Prosta droga do zalania podłogi przy tych pięknych schodach na górę - to tylko kwestia czasu kiedy coś zarośnie w kropelkowych zaworkach lub wpadnie paproch.

Co sprzykrzyło się już wiaderkowanie?? - szukasz i słusznie rozwiązania.

Więc proszę - zostawiasz tą pompkę na którą się zgodziłeś.

Kupujesz 30cm rury kanalizacyjnej pcv 75 szara ( u nas 2,5PLN w funtach nie wiem) oraz zaślepkę do niej + dwie szybkozłączki 1/4" - no i wążyk 1/4" do osmozy ile tam wyjdzie metrów.

Zaklejasz kawałkiem pcv 4mm rurę z cieńszej strony ( pamiętam jak się śmiałeś z Sebcia że jego klejenie dało się rozerwać) wklejasz w dna te szybkozłączki + gąbeczki z obu stron i zasypujesz Purolite A520E -= 1 liter.!!! zamykasz. i wstawiasz do tej pięknej szafeczki pod baniaczkiem a powrocik do baniaczka. Ile wyszło tyle musi powrócić ( jak umiesz szczelnie kleić) bez zalania chatki.

Ustawiasz pompeczkę na 3-5l/h i zapominasz na rok co to są azotany NO3 a zatem co to wiaderkowanie.

No zostaje ci raz na miesiąc ze dwa wiaderka by ci toksyny i feromony u rybek jakiejś orgii nie spowodowały.

Hehe, Heniu rozbawiłeś mnie setnie :) podpiąłeś mi się tu z tematem o NO3 :D.

Ale faktycznie złapałeś mnie na tej pompce :D Oczywiście rozwiązanie, które mi tutaj podałeś do usuwania NO3 jak najbardziej fajne ;), ale nic mi nie napisałeś odnośnie podmiany wody.

Chcę mieć stałą podmianę z kilku powodów, pomijając już ten, że nie chce mi się robić tego ręcznie i wolałbym, żeby woda była podmieniana ciągle po kropelce, niż w dużej ilości jednorazowo...

To mam baniak prosto na słoneczne okna, przez cały dzień praktycznie i mocno woda zielenieje, po za tym mam korzenie w bańce, które trochę barwią wodę (miały być redmoor, ale chyba nie są) ;) no i pewnie znalazłoby się kilka innych powodów...