Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Ogolnie przez przypadek i sugestji Yaro otwieram watek piasku .

Mianowicie :

Jaki poziom piasku powinien byc w danym akwarium przy danej obsadzie .

Mysle ze mozna tu uwzglednic minimum 500mm wysokosci a maximum 650mm. I w granicach realizmu mowimy tu o zbiornikach dluzszych niz 1000mm.

A wiec wymnieniemy plusy i minusy plus opis obsady danego zbiornika.

(Jezeli to zly dzial , prosze przenisc, bo nie znalazlem nic pokrewnego )

Opublikowano

IMHO to jak wysoko sypać piasek nie jest zależne od wysokości akwarium, stawiając akwarium i myśląc o jego wysokości stawiał bym na jak najwyższe (możliwe do obsługi) ale nie po to aby było więcej piasku, ale by było więcej wody.

Piasku daję około 7 cm, a jak ryba dokopie się do dna to i tak nigdzie więcej nie pójdzie, ważne dla mnie by było tylko to by nie udało jej się podkopać pod kamienie.

Opublikowano

Myślę, że konkretna wysokość piasku nie ma znaczenia, o ile nie jest tylko posypane nim dno. Najwięcej będzie zależało od poczucia estetyki posiadacza akwarium. Mi np podoba się gdy jest piasku więcej. Mam u siebie od 5 do 10 cm od krawędzi dna. Piasek nie jest równa na całej powierzchni akwarium, formuje go woda i kopiące ryby.

Ilość piasku uwzględniłbym bardziej w zależności od rozmiaru ryb, bo 20cm kopiący smok ma zupełnie inna pojemność paszczy od 10 cm ryby.

Opublikowano

A ja myślę, że piachu dać trzeba tyle, ile sie uzna za stosowne. Pyszczaki lubią kopać, kochaja grzebać, piasek jeste elementem ich higieny i czasami żywienia.

Ja mam prawdziwe diuny, w najwiekszym miejscu piachu jest ponad 10cm, w najniższym około 6-7 cm. I gdzie rybska najczesciej przebywają? Nad diunami i w szczelinach. Oczywiscie, u mnie ten pomysł wynika z doswiadczenia. Ryby kochaja kopać. Lubie pokarm zagrzebać w piachu, szczegolnie drobny i widze jak ryby szukaja go, zagrzebujac sie po łeb w piachu, wiec dla tego wlasnie dałem im 90 kg piachu :)

Jak słusznie zauwazyl ktos, trzeba uwazac, by piach ńie dostał sie pod kamienie, ale wiem tez, ze pare płaskich lekkich, małych kamyków warto na piachu położyć - bo one tez lubią grzebać pod kamulcami. Ja jeszcze zrobiłem pod piaskiem kryjówki, w ktorych jak sie dogrzebią, beda miały bezpieczne jamki.

Opublikowano

Tylko dla przestrogi, przy zbyt dużej warstwie piasku i braku świderków, w miejscach nie przekopywanych mogą się robić strefy beztlenowe a w konsekwencji trujący siarkowodór (rada, samemu przemieszać piasek raz na tydzień).

Opublikowano

Ja mam w standardowym akwarium 375l wsypany jeden worek 25kg przepłukanego dekoracyjnego piasku kwarcowego kreisel i jest ok. Wymieniem go w całości co około 2,5 - 3 lata, bo przy odmulaniu zawsze trochę ubędzie.

W cm jest to warstwa myślę od 2 do 10 cm. Dokładnie się tego nie określi, bo ryby i tak zawsze robią po swojemu. Bywa i tak że jakiś kamień jednego dnia jest widoczny, a drugiego prawie całkowicie przykryty piaskiem, bo melanochromisy urządziły sobie wykopki:D

Opublikowano

Ilość piasku to sprawa tylko i wyłącznie kwestia estetyczna. Nie ma znaczenia czy będzie go dużo czy mało :) Staraj się tylko co jakiś czas go przemieszać ręką aby likwidować strefy beztlenowe (choć w tym pomagają nam same naturalne zachowania pyszczaków).

Opublikowano
(choć w tym pomagają nam same naturalne zachowania pyszczaków)
Ryby nie przekopują całego dna, w tym pomagają jak już pisałem świderki, te ryją po całości ;).