Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, badojaro napisał:

z tego co czytałem ma pracować dwa razy dziennie po 15 minut, chyba że źle zrozumiałem

Gdzie to czytałeś? Coś musiałeś pokręcić. Blok ma pracować 24/24.

Opublikowano
Dnia 16.05.2014 o 13:15, deccorativo napisał:

Po jednorazowej akcji obniżenia poziomu NO3 w waszych baniakach do poziomu 10mg/l trzeba albo wyjąc blok i przechować w szczelnej torbie plastikowej albo uruchomić automatyczny cykl pracy.

Pompę bloku absorbera zasilamy przez timer nawet mechaniczny 2 razy na dobę po 15 minut jeśli poziom NO3 będzie powoli wzrastał dokładamy następne 15 minut w równych odstępach czasowych aż do uzyskania równowagi i stałego NO3 - 5-10 mg/l.

no i właśnie o to mi chdzi czy jak już zbije no3 to aby nie wyciągać go z kasety puszczać go na pół h dziennie, bo przecież nie może to pracować na okrągło ? 

Opublikowano

Faktycznie deccorativo tak napisał, ale to było dawno, Purolite w kaseciaku dopiero raczkowało, nastąpiły miesiące prób i eksperymentów, teraz obowiązująca wykładnia użytkowania Purolite to 24/24.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ja u siebie mam około 8 litrów na godzinę, wielkość mojego złoża to 0,7 litra, a NO3 im mniej tym dla ryb lepiej, zbyt niskie rybą nie zaszkodzi.

Edytowane przez darkon
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Tu nie chodzi o to że zbijesz No3 do zbyt niskiej wartości, tylko o to, że jeśli masz obecnie dość wysokie, to przy użyciu Purolite z dużym przepływem, w szybkim czasie spowodujesz znaczny spadek tej wartości, co dla ryb nie jest pożądane.

U mnie leci na pewno szybciej niż 8l/h, myślę że nawet koło 25l/h i nigdy No3 nie zostało zbite poniżej wartości jednocyfrowej. Obecnie normalnie podmieniam 20% wody z tym, że nie co tydzień a co dwa, bo i tak muszę przeprowadzić prace konserwacyjne takie jak mycie szyb, płukanie gąbki etc... 

Planuję powoli zbudowanie nowego absorbera do Czarnej Perły 2 i dodatkowo dokupić i wystartować TMBT. Mam tyle miejsca w kaseciaku, że mógł bym tam chyba hodować krakena z czeluści ;). Więc jakoś chcę to wykorzystać :)

• Dziękuję 1