Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie rozumiem pytania - popraw literówkę bo sens zgubiłeś wewnętrzny czy zewnętrzny.

Ma przez Purolite płynąć cały syf z wody w baniaku i w tempie ok 1000l/h ?

kolego

Woda ma być po filtracji mechanicznej a nawet po dwu czyli jak najczystsza a przepływ realny 32OZ czyli dla 0,5l w korpusie 10" wychodzi 16l/h - jak spełnisz oba warunki na raz - będzie działało.:D

Opublikowano
Nie rozumiem pytania - popraw literówkę bo sens zgubiłeś wewnętrzny czy zewnętrzny.

Ma przez Purolite płynąć cały syf z wody w baniaku i w tempie ok 1000l/h ?

kolego

Woda ma być po filtracji mechanicznej a nawet po dwu czyli jak najczystsza a przepływ realny 32OZ czyli dla 0,5l w korpusie 10" wychodzi 16l/h - jak spełnisz oba warunki na raz - będzie działało.:D

A ile dla 1l?

Opublikowano

Już rozumiem. Zafiksowałam się na samym złożu zapominając o gąbkach, wacie i tałatajstwie, które się w puszce zbierze.

Teraz widzę minusy zaklejenia puszki, ale poradzę sobie i rozkleję. Jakoś ;)

Michał - pomysł z pończoszką super ;)

Opublikowano
No tak, bo z zasady ta żywica nie jest przeznaczona do takiej pracy jaką tutaj proponuje autor tematu :)

Masz rację ale spirit w denaturacie kosztuje grosze a jest identyczny jak w dobrej drogiej wódce ;) Tak więc jak kogoś nie stać na dobrą wódę to kupuje dynks i filtruje :) tutaj purolite czysto ze względów ekonomicznych. Po prostu się opłaca.

Opublikowano

Bardziej chodziło mi o to, że nie ma się co przejmować krótszą żywotnością, problematyką jeśli chodzi o utrzymanie czystości, gdyż jest po prostu przeznaczona do innych celów ;)

Opublikowano

Dla mnie najważniejsze jest to, że działa :)

Wczoraj w trakcie podmian wody w obu zbiornikach otworzyłam złoża. Gąbki nie były wcale mocno brudne. Jedynie wata w miejscu wylotu/wlotu filtra mocno brudna. Usunęłam watę na wlocie, na wylocie została bo przez gąbkę przelatywał Purolite.

Złoża nie regenerowałam bo nie ma jeszcze takiej potrzeby i nie bardzo wczoraj miałam na to czas. Zmieniło odrobinę już kolor, ale poziom NO3 na wylocie to nadal o 5.

Widzę różnicę pomiędzy kolorem złoża w 240 i w 450. W 240 całe już jest ciemniejsze. W 450 tylko na początku rury. Z drugiej strony (wylot) nadal bielutkie.

Rozklejenie z kleju Mamut zupełnie bezproblemowe - zamienia się w "gumę" i odchodzi w całości. Nie sklejałam ponownie a oplotłam gumkami :)

Opublikowano

:D tydzień wytrzymają.

Umknęło mi z czego masz zrobiony blok. Jak z rury fi75, to może kup zaślepki w ogrodniczym. Wchodzą na ścisk i nic nie trzeba kleić.