Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystartowałem u mnie pochłaniacz.

Przepływ ustawiony na ok 16l/h.

Początkowe stężenie NO3=35 mg/l

Zakładam jakieś 900 l wody netto = 31500 mg NO3

Chcę zjechać do 10 mg/l czyli wyssać jakieś 22,5 g NO3. Taką ilość powinienem pochłonąć w ok 40h, pytanie czy wcześniej złoże nie przestanie działać.

-- dołączony post:

Pomiar kontrolny po 4h - praktycznie niezauważalna różnica co zgadzałoby się z wyliczeniami.

Można spokojnie zostawić na noc.

Opublikowano
Wystartowałem u mnie pochłaniacz.

Przepływ ustawiony na ok 16l/h.

Początkowe stężenie NO3=35 mg/l

Zakładam jakieś 900 l wody netto = 31500 mg NO3

Chcę zjechać do 10 mg/l czyli wyssać jakieś 22,5 g NO3. Taką ilość powinienem pochłonąć w ok 40h, pytanie czy wcześniej złoże nie przestanie działać..

No kolego to słuszny baniaczek i gigantyczna ilość NO3 do zaabsorbowania. Napisz nam czy ta ilość NO3 to dlatego że ryb dużo i duże czy podmianki były zbyt małe, czy też w kranówie masz azotany.

Tu wiaderkowanie może doprowadzić do przepukliny.

Jarku twój test będzie absolutnie miarodajny ( z założeniem nie kalibrowanej wartości) bo nie przekładasz bloku. Wszystko w ramach jednego dużego baniaka z ogromnym ładunkiem azotanów NO3.

Prośba - poświęć się dla nas i rób także test tego co wypływa z bloku.

Z moich wyników oraz podobnej ilości Purolite A520E w bloku, dedukuję że na raz nie usuniesz tyle azotanów co masz w akwarium i sumpie by spadło do 10mg/l.

Będziemy wtedy mieli info czy złoże zapełnia się powoli czy tak jak u mnie było gwałtownie.

Będziesz także wiedział kiedy się zapełniło i trzeba robić regenerację.

Będzie to także pewna weryfikacja moich wyników i spostrzeżeń.

Napisz na jakiej głowicy to uruchomiłeś i czy przepływ ustawiałeś na solance czy z wodą płuczącą.

Z cennych uwag kolegi kunty wynika wniosek że przepływ należy najlepiej ustawiać już w akwarium po zanurzeniu bloku na głębokość pracy.

O szybkości wypływu decyduje gęstość cieczy ale także jej temperatura oraz wysokość podnoszenia ponad lustro wody.

Opublikowano

Rano zrobiłem tylko szybki test wody w baniaku i na pewno nie ma zagrożenia, że wyssało za dużo.

Nie miałem już czasu zrobić testu wody wypływającej z kolumny. Jak tylko wrócę do domu to pomierzę.

Z uwag, to rano przepływ okazał się sporo większy niż ten ustawiony wczoraj, konieczna była korekta, podejrzewam, że kwestia dokładności odpowietrzenia pompki.

A co do ilości azotanów, to stan 30-40 mg przed podmianką jest u mnie standardowy. Podmianka to ok 100-200 l tygodniowo.

ps. Wiaderkowania to nie mam bo podmianka to kwestia wystawienia węża za okno i odkręcenia kranu z wodą :-)

Opublikowano

No, no... powiem temat bardzo ciekawy!! Czytałem go niczym dobrą i wciągającą książkę ;) Chłopaki trzymam kciuki za powodzenie waszych testów! Liczę, że się wszystko powiedzie i w przyszłości będę mógł zbudować sobie takie cudo :P

Opublikowano

Napisz na jakiej głowicy to uruchomiłeś i czy przepływ ustawiałeś na solance czy z wodą płuczącą.

Z cennych uwag kolegi kunty wynika wniosek że przepływ należy najlepiej ustawiać już w akwarium po zanurzeniu bloku na głębokość pracy.

O szybkości wypływu decyduje gęstość cieczy ale także jej temperatura oraz wysokość podnoszenia ponad lustro wody.

Dla uzupełnienia info: ustawiane na czystej kranówie już po dokładnym przepłukaniu złoża (jakieś 20 min na kranówie) poza baniakiem. Pompka atman at-301 z regulacją przepływu.

Mierzony czas wypływu 0,5 l wody

Opublikowano

Ja tak tylko na marginesie zapytam gdzie kupujecie Purolite?

Ja znalazlem tylko w workach 25kg po przeszlo £200

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka