Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem o jeszcze innym układzie ale już niewiele się zmniejszy powierzchnia zajmowanego dna a niestety sporo idzie na przysłowiową komunikację i to kosztem złóż. Tak jak teraz chyba najbardziej optymalnie.

Jakim klejem najlepiej to posklejać?

Opublikowano
Już nie pamiętam dokładnie ile pobierał aquael 2000 ale na pewno ponad 30W. To sporo i nie podlega to dyskusji, że warto pomyśleć o tych hydro pico 1200.

Henry, zastanawia mnie kwestia Twojego obecnego zasysu. Czy gąbka nie styka się teraz z tymi "zaślepkami" i nie ograniczy zasysu gąbki do tych paru milimetrów? Jeśli się styka to ta szczelina zaraz się zatka.

Ooo ładnie to kolega na rysunku zrobił. Ja tam szczeliny nie widzę i obstawiam szybkie zapchanie gąbki. Proponuję dodać z 1-2 cm komorę z przodu aby kupy tam wlatywały i zostawały.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

nic się nie styka a rybie kupy nie są z drutu.

szkic kolegi jest do poprawki w części brakującego skimmera , dolnej wklejki od piasku i wtedy będzie taka szpara

ddec7c93a885d5fdm.jpg

-- dołączony post:

Myślałem o jeszcze innym układzie ale już niewiele się zmniejszy powierzchnia zajmowanego dna a niestety sporo idzie na przysłowiową komunikację i to kosztem złóż. Tak jak teraz chyba najbardziej optymalnie.

Jakim klejem najlepiej to posklejać?

wyjaśnij co idzie na komunikację - bo nie rozumiem.

Moim zdaniem za dużo marnujesz powierzchni dna pod grzałkę w tym trójkącie.

Zrób komorę pompy w kwadracie a grzałkę owiń siatką na krety złap trytkami nie za ścisło i tak by się nie stykała z obudową i złożem i wsadz w rogu komory najlepiej od strony gąbek bo dołem masz cały ciąg wody.

Jak zasypiesz złożem w worku to możesz wkładać i wyjmować różne grzałki do woli byle średnica ich była taka sama.

Klej musi być szybki i do pcv ja używam Cosmoplast 500 - trzeba uważać bo także skleja palce.

Kolego jakiej głowicy chcesz użyć bo jak dwa Hydory to komora pompy może mieć długość 8cm ale jak AqC2000 to minimum 10 cm i trzeba ustawić po przekątnej i odpychać od ścianki bo się przysysa a wtedy przepływ mocna spada.

Opublikowano

Świetny pomysł, jednak byłaby możliwość wrzucenia jakiegoś zdjęcia jak to wygląda w akwarium o długości 100-120 cm, fajnie byłoby, jakby zdjęcie było jak najbardziej naturalne, bez przyciemniania oświetlenie, czyli z pełnym światłem, aby filtr był nawet nadto widoczny.

Z góry dziekuję.

Opublikowano
Świetny pomysł, jednak byłaby możliwość wrzucenia jakiegoś zdjęcia jak to wygląda w akwarium o długości 100-120 cm, fajnie byłoby, jakby zdjęcie było jak najbardziej naturalne, bez przyciemniania oświetlenie, czyli z pełnym światłem, aby filtr był nawet nadto widoczny.

Z góry dziekuję.

W poście nr 60 masz zdjęcia ustawienia w dwu wariantach i nie da się już bardziej naturalnie wyeksponować.

Zbiornik 150x45x45 wymiary filtra 10 cm grubość x 32 długość x 43 wysokość.

Jak będzie w pracującym akwarium z rybami w dużej mierze zależy od oświetlenia jakie masz.

Ja robię to pod Tanga z tropheusami i z oświetleniem RGB COB 4 x 10W. w przyszłości wkleję fotki albo filmik.

Opublikowano

Kaseciak znów mnie zaskoczył. Wczoraj zalewałem nowe akwarium. Jak to na początku woda mętna no ale spodziewałem się tego i z doświadczenia wiedziałem, że potrzeba 2-3 dni na wyklarowanie... tymczasem kaseciak poradził sobie z problemem w ciągu zaledwie kilku godzin. Już wieczorem woda kryształ i ani śladu po problemie mlecznej wody. Za dzień lub dwa doleję wody do pełna (bo obecnie 3/4 jest) i przesypię ceramikę z kubła do kaseciaka abym mógł już odłączyć filtr zewnętrzny.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Umieszczam zwymiarowane szkice filtra kasetowego dla akwariów od 100cm do 200cm długości.

Różnica tylko w ilości wkładu do 100cm = 2 litry Matrixa do baniaka 200cm 3-4 litry.

Wymiary filtracji mechanicznej ( gąbki ) to - 6 litrów !!! ile litrów gąbek ma FX6 Fluval?

Przy stawianiu filtra z boku akwarium ważny fragment akwarium do decyzji.

da34784facd0d69fm.jpg

Jeśli wsuniecie filtr pod wzmocnienie tu nie wyjmiecie pompy ani Matrixa w worku.

c09215a21df6e98am.jpg

457f601ffe1d5310m.jpg

w poście nr 60 macie wszystkie zdjęcia i film z budowy.

Opublikowano

Moim zdaniem za dużo marnujesz powierzchni dna pod grzałkę w tym trójkącie.

Zrób komorę pompy w kwadracie a grzałkę owiń siatką na krety złap trytkami nie za ścisło i tak by się nie stykała z obudową i złożem i wsadz w rogu komory najlepiej od strony gąbek bo dołem masz cały ciąg wody.

Rozumiem o co Ci chodzi ale obawiam się, że w takim układzie woda będzie szła wzdłuż grzałki a nie przez złoże bo tu napotka najmniejszy opór... Zostawię jednak tak jak teraz jest.

Opublikowano
Rozumiem o co Ci chodzi ale obawiam się, że w takim układzie woda będzie szła wzdłuż grzałki a nie przez złoże bo tu napotka najmniejszy opór... Zostawię jednak tak jak teraz jest.

Podtrzymuję moją opinię.

I właśnie o to mi chodziło by wzdłuż grzałki od dołu ku górze przepływ był większy niż przez złoże.

Złoże biologiczne nie wymaga przepływu 2000l/h choć to mu nie szkodzi - ale wystarcza mu 500 - 1000 l/h. Typowe silne kubły te deklarowane 1500- 2000l/h z założonym prefiltrem, ceramiką na full też mają faktyczny przepływ na podobnym poziomie. W moim demonstracyjnym kaseciaku z przeżroczystej plexy 5mm w miejscu styku z grzałką 150W plexa zrobiła się biała ( nadtopienie) czyli około 80C. W twoim rozwiązaniu styk pcv-grzałka-gąbka też osiągnie taką temperaturę.

Wniosek - biologii tam nie będzie a grzałka w tych miejscach będzie się przegrzewać = skrócony żywot. Nie wiem czy widziałeś jak Hydor w swoich grzałkach zrobił uchwyty - to daje dużo do myślenia. Mogę dać fotkę.

Zrobisz jak uważasz ale ja takiego rozwiązania nie popieram.