Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 3 krotnym przeczytaniu tego wątku postanowiłem zrobić własnego kaseciaka.

W związku z tym że mam trochę nie wymiarowe akwarium, kaseciak jest na lewej ścianie akwa, wymiary wysokość 37 cm, głębokość 27 cm, szerokość 8 cm.

Pierwsza komora (bez skimmera) to gąbka 20 ppi o grubości 4,5 cm, druga 45 ppi o grubości 4 cm, trzecia komora ma 6x7 cm wewnątrz i w niej w siatce zeolit i ceramika. W ostatniej komorze Aquael Turbo 2000, z samego dołu zasysa i wyrzuca poprzez deszczownie idealnie pod powierzchnia (max 5 mm) wszystko.

Jako że podczas montażu zrobiło się trochę syfu w akwa (musiałem przesunąć piasek z dna), czekałem na efekty dość długo, po 2 godzinach pył piaskowy zniknął, wyjąłem pierwszą gąbkę i wypłukałem z niej cały syf. Dziś rano spadła mi szczęka jak krystaliczną mam wodę w akwarium. Nigdy ale to nigdy tak czysta nie była.

Dla zainteresowanych jak wyglądała filtracja w tym akwa (ponad 260 litrów) wcześniej.

1 x Aquael Turbo filter 1000 jako mechanik na gąbce 40 ppi

1 x Aquael Trubo filter 2000 jako biolog z prefiltrem 15 ppi

powyższe rozwiązanie niestety było mało estetyczne bo bardzo widoczne po obu stronach akwarium i dość często mechanik wymagał czyszczenia.

Koszt zrobienia mojego kaseciaka:

Płyta czarnego PCV 4 mm o wymiarach 100x50 cm - 15 zł

Klej do spienionego PCV - 6,90

Gąbki docięte na wymiar (wziąłem 3x wiecej niż potrzebowałem, już na przyszłość) - 20 zł

Głowicę posiadałem już i deszczownie też.

Czas wykonania - robiłem to ostatnie 3 tygodnie, ale tylko z powodu tego że siadałem na 20-30 minut jak położyłem dzieciaki spać, i co któryś wieczór jak miałem wenę. Jakby przysiadł to nie licząc czasu schnięcia kleju to max 2-3 godziny pracy.

Kolejną relację zdam za jakieś 3-4 tygodnie jak obsługa filtra.

Opublikowano

Jako gotowe rozwiązanie, czy widzieliście że "chinczyk" także ma kaseciaki?

Przykład:

FILTR WEWNĘTRZNY HN-103 650L/H ORAZ WKŁADY (4688074525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/46/88/07/45/4688074525@@AMEPARAM@@08@@AMEPARAM@@46/88/07/45@@AMEPARAM@@4688074525

Opublikowano

Szczerze wolę wlasno robny i te 650 l/h? Slabizna trochę więcej dasz i masz petarde a czy jak głowica pójdzie to można wymienić? Pewnie nie dlatego ja nie kupiłbym tego.

Opublikowano
rayan88

Bardziej chodziło mi o traktowanie tego jako ciekawostkę, choć i tak pewnie niczego nie odkryłem :D

Nie odkryłeś.:D dawno pisałem że przyjdzie czas gdy chińczycy to skopiują ale na razie pod ogólne lub roślinne . Nasze wymagania są znacznie większe.

Karol z Londynu ze trzy miesiące temu przysłał mi taki link - tam u nich wszystko jest kilka miechów wcześniej niż u nas no i ceny nie te.

> http://www.allpondsolutions.co.uk/media/catalog/product/cache/5/image/500x500/smushed_9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/i/biobox_3_2.jpg

Tu macie jak na dłoni wewnętrzną budowę takiego kaseciaka dwustronnego ale też faktyczny wypływ ok 600l/h. To także jest filtr grawitacyjny ale o zupełnie innej zasadzie przepływu.

Na tym rozwiązaniu oparłem alternatywną wersję kaseciaka Decco wersja 7.0 :D

dorobiłem do tego sposób podwieszenia kasety przylegającej do tła lub tylnej szyby wysoko tuż pod wzmocnieniem wzdłużnym ale tak by do czyszczenia wysunąć go z pod wzmocnienia i łatwo wyjmować gąbki do czyszczenia.

Właśnie kończę klejenie takiego - opis i fotki wkrótce. Będzie to alternatywne rozwiązanie do wersji 6.0 z postu # 304

Filtr kasetowy wersja 7.0 wymiary

- wysokość tylko od 21-24 cm - ograniczeniem staje się -grzałki szklane 200-300W o tej wysokości? blok absorbera NO3 też musi być nowy nie na rurze fi75 x 30cm.

- grubość 10cm

-szerokość 45cm

pompa Jebao DC3000 lub DC6000 l/h regulowana elektronicznie wydajność z funkcją feed

albo 2 x AqC2000 czyli 4000l/h ale z buczeniem;)

Opublikowano

witam :) a badał ktoś wpływ grubości kaseciaka/gąbek na jego działanie? Większość patrzy co by skrócić go maksymalnie, a osobiście wolałbym wersję super slim kosztem długości aby wcisnąć go całego np za tło (grubość max do wsadzenia pompy).. tylko jak to się odbije na filtracji :confused:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia i  na pewno wezmę pod uwagę Twoje sugestię👍 Zdjęcia wstawię jak już sump będzie gotowy.
    • Dawno, dawno temu, ktoś mówił, że filtracja narurowa nie będzie działać, w efekcie trzeba było sprawdzić i się przekonać. Jeżeli nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Na puerwszy rzut oka, Twoje rozmyślania powinny się sprawdzić.
    • Witam. Planuje zbudować filtracje narurową nieco inną jak każdy robi. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni ale patrząc na zastosowane kolanka 45 stopni zamiast 90 to już tak. Oczywiście nie wszędzie jak będzie widać na podglądzie. Mianowicie przy kolankach 45 stopni woda powinna przepływać znacznie płynniej jak przy 90 stopniach. Tak samo jest z powietrzem. Instalacje na  powietrze np w garażu która ma zastosowane kolanka 45 stopni jest bardziej wydajniejsza. Wiąże się to z większą ilością klejenia ale ciekawi mnie czy ma to faktycznie sens. Powiedzcie proszę co o tym myślicie. Czy jest to warte zachodu czy lepiej zastosować klasycznie kolanka 90 stopni ?   Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi  
    • Ta uwaga dotyczyła sumpa ze zdjęcia. Tam przegrody są równe z górną krawędzią zbiornika. Jak coś zaburzy normalny przepływ, np. gąbki, czy włóknina zapchają się szlamem, woda się podniesie i przy niższych przegrodach po prostu się przeleje do kolejnej komory, a tam może pójść na pokój.  Ja nie mam możliwości podłączenia sumpa do kanalizy, zatem żadnych z tym doświadczeń, ale myślę, że to fajna rzecz. Ktoś takie rozwiązanie pokazywał na YouTube. Odpływ do kanalizacji na pewno pozwoli Ci się mniej przejmować przestrzenia zapasową w sumpie ponad poziom wody po zatrzymaniu pompy.  Co do wysokości przegród, to musiałbyś obliczyć, ile wody będzie musiał zmieścić Twój sump po zatrzymaniu pompy. Jak pisałem, u mnie to jest 1,5 cm x powierzchnia akwarium + 1/2 pojemności komina, ale jak też już wspominałem, nie jestem specjalistą sumpologiem, to moje pierwsze tak duże akwarium, z taką filtracją. Moje obserwacje nie muszą być uniwersalne, np.: poziom wody nad krawędź komina (u mnie te 1,5 cm) może zależeć od wydajności pompy, a ilość wody zrzuconej z komina od poziomu zainstalowania spływu. Największy kubełek Aquaela - Hypermax 4500 mieści 16 l mediów i ma w/g deklaracji obsługiwać akwaria do 1500 l. W Twoim sumpie przy przegrodach na 25 cm wychodzi mi przestrzeń na media trochę ponad 40 l.  Przyjąłem założenie, że  komora zrzutu ma 10 cm i pompy 20 cm. Można by je trochę scieśnić, ale nie za bardzo, bo gdzieś musisz zmieścić grzałki.  Jak już zbudujesz tego sumpa, to wrzuć proszę zdjęcia. Powodzenia.    
    • W moim innym poście napisałeś żeby obniżyć przegrody o 2 cm więc zastosowałem się do tego i obniżyłem bardziej. Ale dobrze-zastosuję się do Twojej wypowiedzi i skorzystam pewnie z Twojego projektu. A można by było w ostatniej komorze(tam gdzie pompa)wywiercić otwór przez który nadmiar wody spływałby do kanalizacji np? Jak obniżę te przegrody aż tak bardzo jak pisałeś to tam niewiele miejsca mi zostaje na media filtracyjne. Dzięki.
    • Chyba najlepsze rozwiązanie (mam na myśli komin). Co do projektu sumpa - musisz wyjść od objętości wolnej przestrzeni nad lustrem wody. Tam się musi zmieścić to, co spłynie z akwarium i z komina, jak stanie pompa. Dobrze, żeby była jeszcze jakaś rezerwa, pamiętasz o prawach Murfiego? Z akwarium schodzi u mnie około 1,5 cm słupa wody, z komina około połowy jego pojemności. W Twoim projekcie zmieści się jakieś 25 - 30 litrów (zależy, jaki będzie poziom wody w komorze pompy) - chyba trochę mało. Poziom wody w tak zaprojektowanym sumpie determinuje trzecia przegroda. Nad nią jest tylko 9 cm wolnej przestrzeni. Komora na media jest moim zdaniem za duża, podzieliłbym ją na trzy części. Wtedy woda będzie lepiej obmywać ceramikę, czy co tam będzie. Szczeliny między komorami mam na 18 mm, dołem chyba też (grubość płyty wiórowej). W zupełności wystarcza. Musi się w nich zmieścić tyle wody, ile spłynie rurą zrzutową. W Twoim projekcie szczeliny o takiej grubości miałyby ok. 41 cm², co odpowiada rurze o wewnętrznej średnicy 72 mm. Zastrzegam - nie jestem specem od sumpów. W życiu zaprojektowałem jeden i nie obyło się bez błędów (i poprawek), ale chodzi już rok i nie sprawia problemów. Załączam mój poprawiony projekt, zgodny mniej więcej ze stanem faktycznym - może nasunie Ci jakieś pomysły na swój sump.   I pamiętaj jeszcze o zbiorniku na dolewkę. Cokolwiek wymyślisz, na pewno nie będzie za duży.  
    • Więc zdecyduję się raczej na akwarium z kominem. Proszę o poradę co do przegród(ich odległości od górnej krawędzi,odstępie między sobą-3cm)odledłości od dolnej krawędzi-4cm. Z góry dziękuję.
    • Zajrzyj tutaj:  Generalnie żadna chemia (bakterie czyszczące) nie bardzo się sprawdzają. Proponuję wyposażyć się w wycior i raz na jakiś czas przeczyścić rury/węże. Nie przejmuj się gdy coś z rur wpadnie do akwarium - ryby bardzo chętnie to wciągną 🙂 
    • Pozostaje kwestia, co z tak pięknie zapowiadającym się sumpem. Pewnie bez wiercenia w szkle się nie obejdzie. Można to zrobić tak: Tyle, że on ma układ zamknięty więc starczyła jedna rura, Ty byś musiał jeszcze przewidzieć przelew awaryjny, zwany nie wiedzieć czemu rewizją.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.