Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Seba jakie wymiary ma twój kaseciak z sygnaturki? jest wklejony razem z tłem?

Przejrzałem cały wątek, ale szczerze mówiąc pogubiłem się w tych waszych przeróbkach, wersjach 6.0, 7.0 itd :D

Opublikowano

Pytanie do posiadaczy AQUAEL 2000 w swoich kaseciakach. Ile miejsca dla niego zostawiliście? i w jaki sposób go mocujecie? na przyssawki? co z wibracjami?

Opublikowano

Sam posiadam komorę pompy o wymiarze 10x15 i Aquael 2000 wchodzi tam lekutko. Szerokości (10cm) już nie zmniejszysz ale długość możesz o jakieś 4cm. Pamiętaj aby pompy nie wciskać na siłę do wibracje przeniosą się na obudowę a to zwiększy hałas no i musisz zostawić nieco miejsca aby pompa nie dossała się do ścianek.

U mnie leży ona na plecach, wylotem skierowana do góry. Pod nią jest gąbka oddzielająca pompę od ceramiki. Powiem szczerze, że jeszcze niedawno myślałem, że hałasuje ale jak się okazało to falowniki jvp-102 dają spokojnie radę ją zagłuszyć i to raczej one są powodem buczenia. Dla mnie hałas na akceptowalnym poziomi i nie ma co szukać. Oczywiście są pompy po 300-400 zł (np. jebao dc-3000), które będą znacznie cichsze no ale cena już nie ta...

Bardzo ważne aby pompa nie dotykała ścianek kaseciaka bo wtedy może być głośniej.

Opublikowano

Obserwuję w moim kaseciaku (wersja 2.0) obniżanie się poziomu wody w komorze pompy z czasem.

I tak mam komorę z gąbką grubości 10 cm, potem komora absorbera z grzałką i na końcu komora pompy z 2l Matrixa + wata 2 cm na to pompa Aquel2000.

Woda w komorze pompy obniża się, tak że po sobotnim czyszczeniu gabki dzisiaj poziom wody przy włączonej pompie był 9,5 cm poniżej wody w akwarium (pompa jeszcze chodziła ale zapas wody to max 1 cm do wlotu pompy).

Po wyjęciu waty (wymienionej 2 dni temu) poziom wody był 5,5 cm poniżej.

Po wyjęciu 2l Matrixa poziom wody obniżył się o 3,5 cm.

Matrix poszedł do płukania (było sporo brudu).

Po przepłukaniu Matrixa i umieszczeni tej samej waty poziom wody obniżył sie o 3,5 cm.

Z tego widzę, że niestety ale muszę okresowo - około 1 x miesiąc muszę płukać Matrixa aby utrzymywać poziom wody w komorze pompy.

Sądzę, że moja gąbka puszcza dołem brudna wodę bo nie mam na dole wklejonego paska PCV blokującego przepływ.

Jak to jest w waszych kaseciakach?

Opublikowano

Wbij w gąbkę dwa pręty z nierdzewki i problem z głowy. Gąbka wtedy dolega do dna jak trzeba. Sam miałem problemy z gąbką (wysokość 56cm!) bo ciągle się gięła i uciekała na boki. Teraz jest super sztywna i dolega jak należy. Ten poziom masz nieco niepokojący i świadczy o wadach w konstrukcji Twojego kaseciaka. Może wymień watę na coś innego. Ja sam używam bardzo gęstych gąbek tapicerskich ale poziom wody utrzymuje się tygodniami bez zmian.

Opublikowano

Mam dość mocno "ubity" Matrix. Nie wiem czy nie za mocno. komorę pompy mam 10x12 więc Matrix jest tak jakby bardziej pionowo i to może powodować moje problemy.

Tak jak pisałem na czystym Matixie i wacie (2cm) poziom się obniż ao 3,5cm - to chyba norma w tych konstrukcjach.

Dopiero po około miesiącu zauważam znaczące obniżanie się poziomu.

Opublikowano

Obniża się bo gąbka puszcza za dużo syfu. Sam pisałeś, że matrix do płukania po miesiącu. Szukaj nieszczelności spowodowanej niedoleganiem gąbki do boków i dna kasety.

3,5 cm to nic pod warunkiem, że się tak utrzyma przez miesiąc - jak u mnie.

Opublikowano

Przedstawiam swoje wypociny. Mocna wersja robocza.

Po kolei:

1. Komora gąbek, w sumie 7 warstw zgodnie z gradacją podaną przez producenta. Pierwsza traktowana jako prefiltr całego układu. Łączna grubość wkładów 10 cm.

2. Komora druga na grys koralowy

3. Komora na pompę i grzałkę + wloty do skimmera

Pytanie do was. Co / jak rozwiązać kwestię komór pod gąbkami (zaznaczone na różowo)

Jest tam przestrzeń 19 cm do dna kaseciaka. Myślę że 4 cm przestrzeń to MAX dla prawidłowego przepływu w całym złożu koralowym. Czyli zostanie jeszcze ok 14,5 cm do dna.

Dlaczego tak?

- bo mam 2 komplety BIO SPONGE 3 w 1 by AZOO (zakupione jakiś czas temu do takiego właśnie celu, mają 28x13 cm) i trochę szkoda mi ich nie wykorzystać

- potrzebuję dużej ilości grysu koralowego ze względu ph 7,2 w kranowicie. Komory w takiej wersji pozwolą na aplikacje ponad 3kg

Trochę bardziej pokombinowana wersja niż wasze, jednak ja nie widzę w tym problemu.

Rzućcie na to okiem.

6.png

5.png

2.png

1.png

Opublikowano

Jeżeli są to gąbki AZOO to najpierw dajemy niebieską [ patrząc od wlotu] a potem brązową.

Niebieska i brązowa gąbka z luźnymi porami generuje spiralny ruch wody i dostarcza bardzo dobrze rozpuszczony tlen stymulujący wzrost bakterii tlenowych.Gęsta czarna bio-gąbka jest odpowiednia do wzrostu denitryfikacyjnych bakterii beztlenowych.Ostatnia komora od spodu gdzie ma wlot?.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia i  na pewno wezmę pod uwagę Twoje sugestię👍 Zdjęcia wstawię jak już sump będzie gotowy.
    • Dawno, dawno temu, ktoś mówił, że filtracja narurowa nie będzie działać, w efekcie trzeba było sprawdzić i się przekonać. Jeżeli nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Na puerwszy rzut oka, Twoje rozmyślania powinny się sprawdzić.
    • Witam. Planuje zbudować filtracje narurową nieco inną jak każdy robi. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni ale patrząc na zastosowane kolanka 45 stopni zamiast 90 to już tak. Oczywiście nie wszędzie jak będzie widać na podglądzie. Mianowicie przy kolankach 45 stopni woda powinna przepływać znacznie płynniej jak przy 90 stopniach. Tak samo jest z powietrzem. Instalacje na  powietrze np w garażu która ma zastosowane kolanka 45 stopni jest bardziej wydajniejsza. Wiąże się to z większą ilością klejenia ale ciekawi mnie czy ma to faktycznie sens. Powiedzcie proszę co o tym myślicie. Czy jest to warte zachodu czy lepiej zastosować klasycznie kolanka 90 stopni ?   Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi  
    • Ta uwaga dotyczyła sumpa ze zdjęcia. Tam przegrody są równe z górną krawędzią zbiornika. Jak coś zaburzy normalny przepływ, np. gąbki, czy włóknina zapchają się szlamem, woda się podniesie i przy niższych przegrodach po prostu się przeleje do kolejnej komory, a tam może pójść na pokój.  Ja nie mam możliwości podłączenia sumpa do kanalizy, zatem żadnych z tym doświadczeń, ale myślę, że to fajna rzecz. Ktoś takie rozwiązanie pokazywał na YouTube. Odpływ do kanalizacji na pewno pozwoli Ci się mniej przejmować przestrzenia zapasową w sumpie ponad poziom wody po zatrzymaniu pompy.  Co do wysokości przegród, to musiałbyś obliczyć, ile wody będzie musiał zmieścić Twój sump po zatrzymaniu pompy. Jak pisałem, u mnie to jest 1,5 cm x powierzchnia akwarium + 1/2 pojemności komina, ale jak też już wspominałem, nie jestem specjalistą sumpologiem, to moje pierwsze tak duże akwarium, z taką filtracją. Moje obserwacje nie muszą być uniwersalne, np.: poziom wody nad krawędź komina (u mnie te 1,5 cm) może zależeć od wydajności pompy, a ilość wody zrzuconej z komina od poziomu zainstalowania spływu. Największy kubełek Aquaela - Hypermax 4500 mieści 16 l mediów i ma w/g deklaracji obsługiwać akwaria do 1500 l. W Twoim sumpie przy przegrodach na 25 cm wychodzi mi przestrzeń na media trochę ponad 40 l.  Przyjąłem założenie, że  komora zrzutu ma 10 cm i pompy 20 cm. Można by je trochę scieśnić, ale nie za bardzo, bo gdzieś musisz zmieścić grzałki.  Jak już zbudujesz tego sumpa, to wrzuć proszę zdjęcia. Powodzenia.    
    • W moim innym poście napisałeś żeby obniżyć przegrody o 2 cm więc zastosowałem się do tego i obniżyłem bardziej. Ale dobrze-zastosuję się do Twojej wypowiedzi i skorzystam pewnie z Twojego projektu. A można by było w ostatniej komorze(tam gdzie pompa)wywiercić otwór przez który nadmiar wody spływałby do kanalizacji np? Jak obniżę te przegrody aż tak bardzo jak pisałeś to tam niewiele miejsca mi zostaje na media filtracyjne. Dzięki.
    • Chyba najlepsze rozwiązanie (mam na myśli komin). Co do projektu sumpa - musisz wyjść od objętości wolnej przestrzeni nad lustrem wody. Tam się musi zmieścić to, co spłynie z akwarium i z komina, jak stanie pompa. Dobrze, żeby była jeszcze jakaś rezerwa, pamiętasz o prawach Murfiego? Z akwarium schodzi u mnie około 1,5 cm słupa wody, z komina około połowy jego pojemności. W Twoim projekcie zmieści się jakieś 25 - 30 litrów (zależy, jaki będzie poziom wody w komorze pompy) - chyba trochę mało. Poziom wody w tak zaprojektowanym sumpie determinuje trzecia przegroda. Nad nią jest tylko 9 cm wolnej przestrzeni. Komora na media jest moim zdaniem za duża, podzieliłbym ją na trzy części. Wtedy woda będzie lepiej obmywać ceramikę, czy co tam będzie. Szczeliny między komorami mam na 18 mm, dołem chyba też (grubość płyty wiórowej). W zupełności wystarcza. Musi się w nich zmieścić tyle wody, ile spłynie rurą zrzutową. W Twoim projekcie szczeliny o takiej grubości miałyby ok. 41 cm², co odpowiada rurze o wewnętrznej średnicy 72 mm. Zastrzegam - nie jestem specem od sumpów. W życiu zaprojektowałem jeden i nie obyło się bez błędów (i poprawek), ale chodzi już rok i nie sprawia problemów. Załączam mój poprawiony projekt, zgodny mniej więcej ze stanem faktycznym - może nasunie Ci jakieś pomysły na swój sump.   I pamiętaj jeszcze o zbiorniku na dolewkę. Cokolwiek wymyślisz, na pewno nie będzie za duży.  
    • Więc zdecyduję się raczej na akwarium z kominem. Proszę o poradę co do przegród(ich odległości od górnej krawędzi,odstępie między sobą-3cm)odledłości od dolnej krawędzi-4cm. Z góry dziękuję.
    • Zajrzyj tutaj:  Generalnie żadna chemia (bakterie czyszczące) nie bardzo się sprawdzają. Proponuję wyposażyć się w wycior i raz na jakiś czas przeczyścić rury/węże. Nie przejmuj się gdy coś z rur wpadnie do akwarium - ryby bardzo chętnie to wciągną 🙂 
    • Pozostaje kwestia, co z tak pięknie zapowiadającym się sumpem. Pewnie bez wiercenia w szkle się nie obejdzie. Można to zrobić tak: Tyle, że on ma układ zamknięty więc starczyła jedna rura, Ty byś musiał jeszcze przewidzieć przelew awaryjny, zwany nie wiedzieć czemu rewizją.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.