Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak chcesz z tego cyrkulatora wyprowadzić wodę do akwarium? Da się tam zamocować jakąś rurę a nawet jeśli tak to w ogóle wtedy będzie działać? To zupelnie inna kontrukcja niż tradycyjna pompa i ma robić trochę coś innego. Teoretycznie mógłbyś wyciąć w boku kasety dziurę ale stracisz kontrolę nad kierunkiem wypływu wody a jeśli pompa dotknie kasety to ta zadziała jak pudło rezonansowe w gitarze. 

Przegród w środku już  się chyba nie stosuje; o ile dobrze pamiętam z testów wyszło że kaseciak lepiej działa bez nich. 

Pompa musi być cały czas pod wodą a poziom wody w komorze się obniża kiedy jest włączona. Swoją zamontowałem na 1/4 wysokości bo wyprowadzenie wylotu w górę to tylko kwestia odpowiednio długiej rurki. 

IMG_1290.jpg

Opublikowano

@hiluxjest temat o kaseciaku napędzanym falownikiem . Więc nie trzeba szukać nowych rozwiązań.

1 godzinę temu, admiral271 napisał:

Wymyśliłem to sobie tak ? pompę chciałbym zastosować taką https://sklep.roslinyakwariowe.pl/sunsun-jvp131-pompa-cyrkulacyjna-3000-6000/lh-p-31695.html

Wysokość akwarium od dna do wzmocnień ma 370 mm. Chciałbym zrobić kaseciaka o wymiarach 210 mm długi 290 mm wysoki i 120 mm szeroki. 10mm komora śmieciowa, 50 mm gąbka, 30 mm grzałka i 120 mm na pompę. 

Pytanie 1 czy to zda egzamin? 

2. Ile powinna mieć wysokości przegroda między grzałką a pompą? 

3 Na jakiej wysokości mniej więcej zamontować pompę. 

4 jak lepiej zamontować filtr 

1537370086926-1875035500.thumb.jpg.c861c7f6407559e9c6f1cdf8db02d420.jpg

W pierwszej pozycji lepiej do czyszczenia ale jak go przymocować. 

W drugiej lepiej do montażu ale do czyszczenie trzeba by go delikatnie wysunąć. 

Pampa powinna mieć przepływ co najmniej 2000 l/h ( jeżeli piszemy o akwarium 168 l, którego wymiary podałeś).

ad.1 Zamiast przegrody zastosuj plastikowa kratkę np. taką do zlewu. Przytrzyma gąbkę a nie będzie ograniczała przepływu.

ad.2.Pompa powinna być jak najniżej (o ile piszemy o pompie wylewającej wodę a nie o falowniku) , im jest głębiej  zanurzona tym mniej słyszalna.

ad.3 Usytuowanie kasety w dużej mierze zależy od wystroju i wzmocnień w akwarium.

Wstaw może zdjęcie akwarium .

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zmieniłem po roku, ale to głównie z powodu budowy nowego kaseciaka :)

Gdybym nie budował ulepszonej wersji to pewnie do dziś bym też nie wymienił.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ogólnie to zwykły kaseciak, po prostu zrobiłem sobie modyfikacje pod siebie, żeby mi się go łatwiej obsługiwało przy czyszczeniu gąbki.

Zmieniłem tylko miejsce zasysu i zrobiłem ramkę na gąbke i szyny w które ją wsuwam. Wcześniej ciężko mi było poprawić gąbke na dole kasety, a lubiła się podwinac podczas wsuwania jej po płukaniu.