Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym mogę przykleić magnes neodymowy do spienionego pcv oprócz Soudal Fix All Turbo. Soudala mogę kupić ale wolałbym nie wydawać 35 PLN po to tylko żeby magnes przykleić. Może jakaś tańsza alternatywa ?

Opublikowano

Proszę napiszcie coś więcej o samym etapie sklejania formatek za pomocą kleju Cosmoplast 500.

1. Czy najpierw nakładać klej na całej długości formatki (np. 37 cm) a następnie przykładać drugą formatkę ?

2. Po jakim czasie następuje związanie ? Czy jest czas na wyrównanie formatki po zetknięciu z drugą posmarowaną klejem ?

3. Po jakim czasie filtr można włożyć do wody ?

4. Czy do nakładania kleju lepiej użyć jakiegoś pędzelka aby nałożenie było bardziej precyzyjne ?

Opublikowano (edytowane)

1. Ja daję kropelki na klejonej jednej krawędzi na końcach i po środku po czy stykam oba elementy, następnie puszczam kroplę żeby płynęła w dół po spoinie i koryguję aby wszystko ładnie mi się zeszło.

2. Klej sekundowy, więc czasu masz tyle co w Lidlu na promocji niemieckich radiobudzików :) generalnie jakieś tam korekty można zdążyć zrobić, ale jak przegapisz te dwie sekundy to już klops, bo jak odrywasz to z kawałkiem materiału przeważnie.

3. Klej schnie niezbyt długo, ale ja zazwyczaj czekam dobę dla pewności.

4. Klej jest w tubie i ma zakraplacz, jak dasz go na pędzelek to jeśli uda Ci się w ogóle donieść go do formatki to będziesz miał piękny pędzel do ozdoby w baniaku :D

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano
16 godzin temu, Pleziorro napisał:

1. Ja daję kropelki na klejonej jednej krawędzi na końcach i po środku po czy stykam oba elementy, następnie puszczam kroplę żeby płynęła w dół po spoinie i koryguję aby wszystko ładnie mi się zeszło.

Czyli od strony zewnętrznej filtra też dajesz klej w spoinę czy tylko od wewnątrz puszczasz krople która płynie ?