Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, JemioloSeba napisał:

Ja tylnej szyby nie czyszczę nigdy :)

Po roku jest pięknie porośnięta glonem i nic się w niej nie odbija.

O tylną się nie martwię bo będzie tło. Bardziej chodzi mi o szybę boczną.

Opublikowano

Podobnie jak Seba jeszcze nigdy nie czyściłem tylnej szyby za tłem i też jest równo zielona.

Grześ jak jesteś takim czyścioszkiem to zdejmiesz magnesy wyjmiesz kasetę i szczoteczką do zębów wyczyścisz każdy najmniejszy róg za kaseciakiem i także szybę boczną ale pytam - po co?  glona się boisz?

Scoby  jak widzisz jednak nie masz normalnej 112ki a ledwo 96l co moim zdaniem zupełnie nie nadaje się do Malawi ale to spece od obsad napiszą  bo taki harem 1+3 dorosłe 5- 8cm saulosi będą miały problem z zawracaniem - zapewne ustalą kolejność zawracania:D

Gubię się jak dwóch na raz pisze naprzemiennie o swoim filtrze kasetowym.

Ale kaseciak możliwy - mam taki w kotniku 54l i zajmuje tylko 2litry i ani centymetra dna i nawet 200ml Matrixa i TMBT tam siedzi i o dziwo wszystko działa.

tak to wygląda - dwa łupki ala kamień pusty w środku czyli dwie groty bo druga pod kasetą , mieszanka wszystkich piasków z odrzutu, no i rosnąca valisneria + 3 x moduł RGB Samsunga  na sterowniku IR44

20160901_121846_001.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, Pleziorro napisał:

Sorki za OT, ale muszę przyznać, że szklarz wykazał się iście ułańską fantazją wklejając do takiego baniaka wzmocnienia wzdłużne :)

czy ja wiem jest sporo takich akwa jak się rozejrzeć po rynku zajrzyj chociażby na allegro... ;p

5 godzin temu, deccorativo napisał:

Scoby  jak widzisz jednak nie masz normalnej 112ki a ledwo 96l

Jakież było moja zdziwienie jak to przeczytałem... Ale szybko się okazało że pokopałem wymiary i głębokośc to 35 ;)

Opublikowano

Oj Panie... o czym myśmy nie myśleli.

Skimmer nie będzie działał bo nie będzie różnicy poziomów wody.

Gąbką za długa - 5 cm wystarczy ale w tej konstrukcji będzie się szybko zapychać i pompa będzie siorbać powietrze.

Wybierz sprawdzone konstrukcje bo myśmy zęby na tym zjedli i nawet nie wiem ile już kaseciaków skleiłem.

Opublikowano

Scoby zawsze staram się pomóc a nie negować z góry . Jak zrobisz taką kasetę to sam się przekonasz że nie jest to optymalne rozwiązanie.

Wiesz jak któś od dwu lat robi już nie wiem 11 czy20tą wersję kaseciaka klejąc je i wsadzając do baniaków z Malawi a nie do roślinniaka to błedy widzi od razu.

:Dprzerywam pisanie bo Seba ujął to krótko węzłowato jak ma to zawsze.

Opublikowano
1 minutę temu, XGrzesX napisał:

Czy 0,5L purolite mogę wsadzić do woreczka 13x20 z oczkami 10 um z ponizszego linku (rozmiar S) ?

https://www.akwarystyczny24.pl/aquawild-filterbag-l-13x20cm-torebka-o-duzych-oczkach-na-dowolny-wklad-filtracyjny-p-4008.html

...wydają się zbyt duże oczka w tej siatce. Ktoś już chyba się skarżył ,że purolite przez to przelatuje. Ja stosują zwykłą pończochę i jest OK.

Opublikowano

Tak też myślałem, ale kto pyta nie błądzi ;)

OK to jest poprawiona wersja:

fk2.jpgfk1.jpg

Starałem się uwzględnić wszystkie uwagi, ale nie wiem czy mi się udało ?

Cały czas się też zastanawiam czy go nie odchudzić i zamiast głębokości 125 zrobić połowę. Tylko wtedy będzie mniejsza powierzchnia gąbek.

OT: Spodobało mi się te projektowanie 3d ;)