egon44 Opublikowano 4 Października 2016 #1231 Opublikowano 4 Października 2016 4 minuty temu, Scoby napisał: To grzałka i pompa hahah Aquael 500, a tak się starałem żeby choć trochę przypominało to co ma przypominać ;p Pompa trochę słaba,dałbym taką o przepływie 1000l/h 4 minuty temu, Scoby napisał: A tak przy okazji jeżeli nie przyklejać tej kasety do akwa to co z tą wodą co jest między kasetą a akwarium? Jeśli zrobisz sobie wiszącego kaseciaka nad dnem to będzie(2-3mm) luzu miedzy kaseciakiem a szybą... Cytuj
Scoby Opublikowano 4 Października 2016 #1232 Opublikowano 4 Października 2016 30 minut temu, suricade napisał: 33 minuty temu, Scoby napisał: A tak przy okazji jeżeli nie przyklejać tej kasety do akwa to co z tą wodą co jest między kasetą a akwarium? To nie żadnego znaczenia. ok Cytuj
deccorativo Opublikowano 5 Października 2016 Autor #1233 Opublikowano 5 Października 2016 Scoby po tych wyjaśnieniach uważam że robisz wszystko by ci się kaseciak nie udał i nie sprawdził . Masz małe 112l z wklejonymi wzmocnieniami wzdłużnymi? nie jest to typowa 112l więc podaj wymiary o które już prosiłem - szerokość wzmocnienia , odległość końca wzmocnienia do szyby bocznej, wymiary baniaka. To mały wąski zbiornik i stawianie kaset w poprzek baniaka na szybie bocznej tylko dlatego że kupiłeś Azoo sponge i masz narzuconą szerokość kasety to pomyłka. Kaseta będzie blisko szyby przedniej przez co wyjątkowo widoczna i rzucająca się w oczy. Mam gdzieś te trzy gąbki w śmieciach i poza zręczna reklamą i trzema róznymi kolorami to te gąbki są gruboziarniste i daleko im do filtracji jaką mamy przez ppi45. Jeśli już to czerwone to pierwsza gąbka Azoo to nie masz komory śmieciowej wcale więc nie masz i filtracji przez gąbki będzie woda leciała tylko przez te wielkie szpary a 70% gąbek - nieczynne. Za to po gąbkach narobiłeś komór bez sensu - pisałem co powinno być. Wady tej konstrukcji: brak komory śmieciowej nie pracują gąbki cała powierzchnią, gąbki piękne ale za grube wystarczy jedna 5cm ppi45 pompa 500l/h za mała jak pisali powinna być 1000l/h np Hydor Pico 1150 grzałka nie powinna być w złożu ceramiki pompa nie na wierzchu kasety tylko najniżej jak złoże pozwala Może zacznij od początku Cytuj
XGrzesX Opublikowano 5 Października 2016 #1234 Opublikowano 5 Października 2016 Broniłem się trochę przed wersją wiszącą kaseciaka z kilku powodów, ostatecznie wybrałem tą wersję ale mam wątpliwości odnośnie jeszcze jednej rzeczy. Jak radzicie sobie z czyszczeniem szyby pod filtrem, szczególnie w samym rogu pod kaseciakiem ? Wiele osób ma wersje wiszącą przyklejoną do szyby. Jak w takim przypadku czyścicie szybę z glonów pod kasetą ? Planuje nie przyklejać kaseciaka tylko dać na magnesy i go wyciągać do czyszczenia, nie wiem tylko czy taka konstrukcja wytrzyma jak będzie tak często wyjmowana. Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 5 Października 2016 #1235 Opublikowano 5 Października 2016 Ja tylnej szyby nie czyszczę nigdy Po roku jest pięknie porośnięta glonem i nic się w niej nie odbija. Cytuj
Scoby Opublikowano 5 Października 2016 #1236 Opublikowano 5 Października 2016 7 godzin temu, deccorativo napisał: Scoby po tych wyjaśnieniach uważam że robisz wszystko by ci się kaseciak nie udał i nie sprawdził . Nie wiem dlaczego tak uważasz skoro napisałem parę postów wcześniej że: "Ogólnie zrozumiałem swoje błędy, za szybko chciałem i za dużo błędów po drodze, ale poprawie się kolejny model będzie lepsiejszy obiecuję ! (tylko skończe tą lekture)" 7 godzin temu, deccorativo napisał: Jeśli już to czerwone to pierwsza gąbka No tak ... a która jest u mnie bo chyba jednak nie do końca się zrozumieliśmy ... ? 7 godzin temu, deccorativo napisał: pompa nie na wierzchu kasety tylko najniżej jak złoże pozwala To tylko poglądowo czy da się upchnąć oczywiście pompa spocznie najniżej jak się da Co do samego akwa to wydaje mi się że mam najnormalniejsze w świecie... ? długość: 80 cm wysokość: 40 cm glębokość: 30 cm Cytuj
Pleziorro Opublikowano 5 Października 2016 #1237 Opublikowano 5 Października 2016 Sorki za OT, ale muszę przyznać, że szklarz wykazał się iście ułańską fantazją wklejając do takiego baniaka wzmocnienia wzdłużne Cytuj
spiochu Opublikowano 5 Października 2016 #1238 Opublikowano 5 Października 2016 Może że szkła 4mm Miłego, zazwyczaj takie baniaki nie mają wzmocnień wzdłużnych.Wysłane z telefonu Cytuj
marcin73m Opublikowano 5 Października 2016 #1239 Opublikowano 5 Października 2016 Miałem 112-kę, gdzie wzmocnienia biegły górą przez całą długość zbiornika. Więc to chyba nie takie jednostkowe przypadki. Aha, i to nie ja je tam wkleiłem.. ;-) Cytuj
Pleziorro Opublikowano 5 Października 2016 #1240 Opublikowano 5 Października 2016 20 minut temu, spiochu napisał: Może że szkła 4mm Miłego, zazwyczaj takie baniaki nie mają wzmocnień wzdłużnych. Wysłane z telefonu Autor wątku w projekcie podaje 6mm a baniak ma 96l Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi