Skocz do zawartości

Filtr kasetowy do akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Scoby napisał:

To grzałka i pompa hahah :D Aquael 500, a tak się starałem żeby choć trochę przypominało to co ma przypominać ;p

Pompa trochę słaba,dałbym taką o przepływie 1000l/h

4 minuty temu, Scoby napisał:

A tak przy okazji jeżeli nie przyklejać tej kasety do akwa to co z tą wodą co jest między kasetą a akwarium? 

Jeśli zrobisz sobie wiszącego kaseciaka nad dnem to będzie(2-3mm) luzu miedzy kaseciakiem a szybą...

Scoby po tych wyjaśnieniach uważam że robisz wszystko by ci się kaseciak nie udał i nie sprawdził :(.

Masz małe 112l z wklejonymi wzmocnieniami wzdłużnymi?  nie jest to typowa 112l  więc podaj wymiary o które już prosiłem - szerokość wzmocnienia , odległość końca wzmocnienia do szyby bocznej, wymiary baniaka.

To mały wąski zbiornik i stawianie kaset w poprzek baniaka na szybie bocznej tylko dlatego że kupiłeś Azoo sponge i masz narzuconą szerokość kasety to pomyłka. Kaseta będzie blisko szyby przedniej przez co wyjątkowo widoczna i rzucająca się w oczy.

Mam gdzieś te trzy gąbki w śmieciach i poza zręczna reklamą i trzema róznymi kolorami to te gąbki są gruboziarniste i daleko im do filtracji jaką mamy przez ppi45.

Jeśli już to  czerwone to pierwsza gąbka Azoo to nie masz komory śmieciowej wcale więc nie masz i filtracji przez gąbki będzie woda leciała tylko przez te wielkie szpary a 70% gąbek - nieczynne.

Za to po gąbkach narobiłeś komór bez sensu - pisałem co powinno być.

Wady tej konstrukcji:

brak komory śmieciowej

nie pracują gąbki cała powierzchnią,

gąbki piękne ale za grube wystarczy jedna 5cm ppi45

pompa 500l/h za mała jak pisali powinna być 1000l/h np Hydor Pico 1150

grzałka nie powinna być w złożu ceramiki

pompa nie na wierzchu kasety tylko najniżej jak złoże pozwala

Może  zacznij od początku:D

Broniłem się trochę przed wersją wiszącą kaseciaka z kilku powodów, ostatecznie wybrałem tą wersję ale mam wątpliwości odnośnie jeszcze jednej rzeczy. Jak radzicie sobie z czyszczeniem szyby pod filtrem, szczególnie w samym rogu pod kaseciakiem ? Wiele osób ma wersje wiszącą przyklejoną do szyby. Jak w takim przypadku czyścicie szybę z glonów pod kasetą ? Planuje nie przyklejać kaseciaka tylko dać na magnesy i go wyciągać do czyszczenia, nie wiem tylko czy taka konstrukcja wytrzyma jak będzie tak często wyjmowana.

7 godzin temu, deccorativo napisał:

Scoby po tych wyjaśnieniach uważam że robisz wszystko by ci się kaseciak nie udał i nie sprawdził :(.

Nie wiem dlaczego tak uważasz skoro napisałem parę postów wcześniej że:

"Ogólnie zrozumiałem swoje błędy, za szybko chciałem i za dużo błędów po drodze, ale poprawie się kolejny model będzie lepsiejszy  obiecuję ! (tylko skończe tą lekture)"

Jeśli już to  czerwone to pierwsza gąbka

No tak ... a która jest u mnie bo chyba jednak nie do końca się zrozumieliśmy ... ?

pompa nie na wierzchu kasety tylko najniżej jak złoże pozwala

To tylko poglądowo czy da się upchnąć oczywiście pompa spocznie najniżej jak się da ;)

Co do samego akwa to wydaje mi się że mam najnormalniejsze w świecie... ?

długość: 80 cm

wysokość: 40 cm

glębokość: 30 cm

akwarium wym.jpg