Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na pewno słyszał kolega powiedzenie "że lepsze jest wrogiem dobrego". Priorytetem jest to żeby filtr dobrze działa,a nie to żeby ciągle coś w nim zmieniać jeżeli działa dobrze.Czasami odnoszę wrażenie że co po nie którzy traktują akwarystykę jak małego majsterkowicza.

To moje kombinowanie dotyczy tylko "kaseciaka", w dodatku na kartce papieru:)

Więc "raczej" nie powinno zaszkodzić rybom. Źle mnie zrozumiałeś.

Na przykładzie tego wątku można stwierdzić, że większość, a nie "co po niektórzy", kombinują, ale czy to grzech? Świadczy o tym chociażby ilość postów w tym wątku.

Proponuję już zakończyć OT:)

-- dołączony post:

Tak to mniej więcej wygląda - widok z góry i widok z bocznej ściany akwa.

Z rysunku wynika, że grzałkę masz w komorze pompy.

Istnieje ryzyko, że poziom wody spadnie na tyle, że grzałka będzie działać na "sucho".

Jak się mylę, to mnie popraw:)

Opublikowano
Z rysunku wynika, że grzałkę masz w komorze pompy.

Istnieje ryzyko, że poziom wody spadnie na tyle, że grzałka będzie działać na "sucho".

Jak się mylę, to mnie popraw

Tak. Grzałkę mam w komorze pompy. Kiedy umieściłem ją tam gdzie pierwotnie była planowana , czyli w pierwszej komorze od wlotu, niestety za dużo wystawała ponad kasetę i nie mogłem przykryć akwa szybą.

Ryzyko zawsze jakieś jest że woda spadnie poniżej bezpiecznego poziomu dla grzałki. Dlatego przy okazji karmienia, spoglądam co się dzieje w komorze pompy. Na razie nie zaobserwowałem żeby woda jakoś znacząco opadła.

Dodam, że pompę włączam na maxa tylko po karmieniu, żeby szybciej posprzątać. Normalnie chodzi sobie na 4-5 kropce (na 8 max). Wtedy woda się podnosi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich

Mam mianowicie pewien plan który chce Wan przedstawić.

Posiadam akwarium 150x50x50 (375l)

Chce odgrodzić boczna ścianę w akwarium i ta przestrzeń ma służyć jako filtr mechaniczny i biologiczny. Przestrzeń o wymiarach 50x50x10 lub 50x50x15 podzielone na 5 komór. Akwarium stać będzie ścianą boczną do ściany pokoju oraz przedzieli jego część.

Zrobiłem szkic który przedstawia akwarium z przodu i perspektywy bocznej z planowanym filtrem.

Co o tym myślicie, zda to egzamin?

post-15842-14695720709259_thumb.jpg

Opublikowano

Biorąc pod uwagę wymiary i sposób przepływu (~10x10 i ~35h) nie wróżę dużego przepływu przez gąbkę. I konieczność czyszczenia jej często. To samo z watą.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Biorąc pod uwagę wymiary i sposób przepływu (~10x10 i ~35h) nie wróżę dużego przepływu przez gąbkę. I konieczność czyszczenia jej często. To samo z watą.

Wysłane z telefonu

jeśli bym zrobił np. tylko 3 komory, automatycznie gąbki i wata miała więcej miejsca i większy przepływ

częste czyszczenie tzn.? raz w tygodniu czy więcej?

Opublikowano

Miałem gąbkę 10x10 ppi45. Zatykała się co 3 dni. Nie zdało to egzaminu u mnie więc u Ciebie też będzie ciężko tym bardziej, że masz dość grubo tej waty i gąbki. Zrób zasys od boku aby woda wlatywała przez całą powierzchnię waty i gąbki. W sumie to ja bym waty nie dawał bo uciążliwe będzie jej czyszczenie i wyciąganie.

Opublikowano
A tak w ogóle to troszkę nie ten temat. To bardziej okrojony sump wewnętrzny. ;)

Wysłane z telefonu

jak najbardziej w temacie .. panel filtracyjny i kaseciak to to samo :)

djbasti86 w google pod hasłem "panel filtracyjny" znajdziesz gotowe rozwiązania :)