Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oto powstala wersja mini.Tylko 7cm a pomiesci aquaela 2000 gabki i ceramike.Funkcje te same tylko bardziej zagospodarowane wnetrze i trudzniejsze czyszczenia(ale co mi tam lubie moczyc lapki).TCbg.jpg

Krotki opis.Na przodzie zasys u gory skimmer za skimmerem gabka na ktorej beda sie gromadzic odpady ppi 20 dalej woda leci do pierwszej gabki ppi 20 ktora ladnie rozprowadza wode na ceramike(ktora bedzie lezec na tej gabce) i ostatnia gabka przykrywa ceramike oraz dalej filtruje i na gabce lezy aquael 2000 na "plecach" wyprowadzajac wode z komory do akwarium.Filtr maluje emalia na czarno.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

No to już sajgon;).

Przy czyszczeniu gąbek ceramika rozsypie się po całości, musisz wsadzić ją do siatki.

Oś pompy powinna pracować w poziomie więc plecki raczej odpadają.

Opublikowano

Raven bardzo ciekawa koncepcja, a zastrzeżenia eljota jak zwykle trafne.

Ceramika do worka - taki ze sklepu AGD do prania staników - ma akuratne otworki i na suwak.

Wyłam także te górne trzymacze grubej gąbki bo i tak ceramika ją przyciśnie.

Łatwo będzie wyjmować worek z ceramiką do czyszczenia gąbki. To samo z cienką gąbką - pompa ją przyciśnie

Trochę to upierdliwe - zawsze wyjmij ceramikę by wypłukać gąbkę - ale coś za coś.

Myślałem nad opisem Karola z tej morskiej kasety w 3000l i dwóch wylotach.

Muszę także przeprosić Sebę. Kiedyś wsadził AqC2000 z wylotem pod wodą i napisał że nie widzi specjalnie różnicy w wypływie z pompy - pamiętny korek od wina w kaseciaku:D.

Pewno jakaś tam różnica musi być ale przy silnej pompie do akceptacji.

Raven jak eksperymentujesz z kasetą to podsyłam zdjęcie z dwoma pomysłami.

f01c540bef1fc379m.jpg

Pompę połóż na takiej wacie zamiast gąbki ( wspaniale doczyszcza wodę a co tydzień wyrzucam ) a za napęd Resun 4000 bez obudowy ma tylko 10cm x 5 cm więc wchodzi pod lustrem wody w otwór i wzdłuż i w poprzek kasety. Bez tej obudowy odzyskuje znacznie na wigorze. Przewiduję jakieś faktyczne 2000l/h przy 6 W i absolutna cisza.

Nie wspomnę tu o Jebao WP25 który testuję. Ma podobne wymiary ale to już do baniaków po 3000l i 3m, bo w mojej 150cm jak pisał Karol faktycznie kopie doły w piasku na najniższym biegu.

Opublikowano
Henry ale jak tą pompą wyciągasz wodę z kasety? Zrobiłeś otwór o średnicy wylotu falownika?

Seba - tak jak ty zrobi kiedyś otwór z boku pod wodą.

Zaznaczam że jeszcze takich prób nie robiłem bo oba moje kaseciaki pracują w sposób absolutnie perfekcyjny.

W domowej 150cm Tanga w komorze pompy siedzą dwa Hydory Pico Evo po 1200l/h ale pracuje tylko jeden !!! bo przy 22 szt szczeniaczków woda jak kryształ. Cyrkulację załatwia ten Jebao WP25 na najniższym biegu i stała praca. Wtedy hałasuje na podobnym poziomie jak 1 szt Hydora czyli cisza jak przy CO.!!! co sobie cenię najbardziej.

Karolu z tego Jebao jestem bardzo zadowolony choć przez pierwsze dwa dni nieco hałasował ale pewno się odpowietrzał. Teraz jest lux - polecam to już zdecydowanie wyższa klasa cyrkulacji.

Opublikowano

Tak pracowala w poprzedniej wersji i tu tez bedzie tak pracowac.Bez niepotrzebnych zagiec wyprowadza wode pionowo do gory.Nie zauwazylem zmian w pracy pompy czy tez zeby glosniej cos mialo pracowac.

Opublikowano
Tak pracowala w poprzedniej wersji i tu tez bedzie tak pracowac.Bez niepotrzebnych zagiec wyprowadza wode pionowo do gory.Nie zauwazylem zmian w pracy pompy czy tez zeby glosniej cos mialo pracowac.

Jeśli chodzi o położenie osi obrotów w pompach do akwarystyki, to też nigdy nie zauważyłem ani w instrukcjach ani na opakowaniach wymogu pracy w poziomie, ale mogę się mylić bo nie mam tu wielu sprawdzonych pomp - wasze doświadczenia są nie ocenione.

Jak patrzę na budowę takich pomp to czy to cyrkulatory czy pompy wirnikowe odśrodkowe - to moim zdaniem nie ma znaczenia położenie pracy, choć przy ruszaniu pompy może być to ważne.

Wirnik się cofa na osi przy starcie i na przykład Jebao WP25 przy pracy cyklicznej ( robienie fal) wyrażnie stuka i widać że wirnik się cofa i to właśnie stuka ( to chyba jedyna wada jaką zauważyłem), ale zapewne dlatego że cały system pracuje niezwykle cicho a w domu mam idealną ciszę.

Najważniejsze w hydrodynamice kaseciaka jest to by nie było kolanek i załamań wylotu wody a zmiana kierunku wypływu była po możliwie dużych łukach.

Dlatego do budowy kaseciaka dla baniaków klasy 3000l i 3m użyję takiego wylotu - już zakupiłem

TRÓJNIK 2 x 90 stopni Y Odkurzacz Centralny DOMAN! (4422959373) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/44/22/95/93/4422959373@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@44/22/95/93@@AMEPARAM@@4422959373

i mojej Jebao WP25 toż to regulowane od 3000 do max 8000l/h i tylko 8-20W!!!

Pamiętajcie - biologia to jest jedyne co musi chodzić zawsze i najlepiej nieprzerwanie.

Po próbach kaseta będzie do sprzedania - oczywiście bez Jebao.

Przerażają mnie wasze koncepcje typu dwie pompy CO Grundfos jedna z narurowcem a druga z sumpem razem sprzęgnięte. Czy to już nie dla fokarium na Helu?