Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie a da rade to samo zrobic ale z plexi?Jest ciezsza przez co latwiej zatapialna.

Mój pierwszy modelowy ogromny filtr kasetowy został sklejony z 5mm przeżroczystej plexy. Jest tak ciężki że tonie bez żadnego obciążenia.

Myślałem że jak pokaże bebechy to łatwiej będzie zrozumieć zasadę pracy i co w środku.

Pożałowałem tego bo od razu krzyk że rzuca się w oczy. Tu masz film i możesz wszystko dokładnie zobaczyć.

20140415 112815 - YouTube

tam siedzi 14 litrów ceramiki ( lawa + grys koralowy) i ma to wymiary 10cm grubości x 53 cm długości!!! i 42 cm wysokości pod wzmocnienie wzdłużne.

Wystarczyło zasłonić kawałkiem czarnego spienionego pcv i przestał razić w oczy.

Pracuje od tego czasu bez płukania gąbek !!!! a NO3 ok 20 - 40 mg/l teraz na nim testuję nieszczęsne okrzemki.

Wszystkie następne które robiłem są z czarnego spienionego pcv 3mm i wiedziałem że będą pływać. Nie jest to problem bo głowica AqC2000 jest tak ciężka że utopi go ale jak wyjmiesz ją do czyszczenia może całość wypłynąć. Trzeba o tym pamiętać i np położyć ją na gąbce a nie poza filtrem.

Ten który siedzi w nowej 150cm to ewolucja konstrukcji od tamtego czasu

539751f1a23d379fm.jpg

ma też grubość 10cm ale jest długi tylko 32cm i nie wchodzi pod wzmocnienie ale jest wyższy i ma 2 litry Matrixa czyli więcej dla bakterii niż 14l ceramiki z poprzedniego. Ryby będą wpływać między czarne tło a kaseciak. Tam jest 3,5cm wspaniała ciemna kryjówka dla ryb od piasku aż do powierzchni wody długa na 30cm.

Filtr kasetowy można skleić z plexy jako osobna kaseta lub wklejona do środka zbiornika,

albo szkła wklejonego od razu w akwarium przez wykonawcę.

Ale ze spienionego pcv moim zdaniem jest najtańsze i do zrobienia samemu no i przestawiać możesz gdzie chcesz.

Ten modelowy wielki 53 cm wkrótce przechodzi do mojego muzeum a zastąpi go taki czarny tylko 30cm długości z dnem wyciętym z płytki z ciężkiego gresu.

Rozwiązań jest wiele od zwykłego kamienia 1kg w komorze eljota poprzez litr zeolitu po ciężkie dno z ceramiki.

Nie róbcie z tego problemu to banał.

Opublikowano

Wydaje mi sie ze plexi jest tansze a mozna tez je pomalowac farba akrylowa czy czyms tam czym sie maluje tylna szybe albo tlo strukturalne i mamy czarnego (lub jakiego chcemy) nieprzezroczystego i zatapialnego kaseciaka.Czy dobrze mysle?Swojego mysle umiescic na bocznej szybie.

Opublikowano
Wydaje mi sie ze plexi jest tansze a mozna tez je pomalowac farba akrylowa czy czyms tam czym sie maluje tylna szybe albo tlo strukturalne i mamy czarnego (lub jakiego chcemy) nieprzezroczystego i zatapialnego kaseciaka.Czy dobrze mysle?Swojego mysle umiescic na bocznej szybie.

Plexa PMMA była i będzie droższa od pcv. PCW

Jak się uparłeś z zatapialnego to wejdz tu i wybieraj

http://www.tuplex.pl/products,1,reklama

Umieścisz gdzie zechcesz ale z tym malowaniem plexy i stale pod wodą to nie wiem. To nie jest styropian bo gładki jak szkło. Jest jakiś podkład BTW ale z chemią do baniaka - jak najmniej.

Nawet jak ci napiszą że stosowali i rybki przeżyły to nie znaczy że nie szkodzi im przez cały czas żywota.

Opublikowano

Ja również wykonałem takiego kaseciaka z czarnego spienionego pvc 3 mm, w moim jest około 2 l zwykłej ceramiki + gąbki no i pompa, filtr faktycznie z początku unosił się delikatnie od strony gąbek, został dociśnięty kamieniami/przysypany piaskiem i przestał się unosić. wieczorem umieszczę fokę jak wszystko przestanie mi się odbijać w szybie akwarium

edit: zdjęcia jednak nie wstawię, zrobione telefonem są strasznie kiepskiej jakości a na chwile obecną nie mam dostępu do lepszego sprzętu

Opublikowano
Ja również wykonałem takiego kaseciaka z czarnego spienionego pvc 3 mm, w moim jest około 2 l zwykłej ceramiki + gąbki no i pompa, filtr faktycznie z początku unosił się delikatnie od strony gąbek, został dociśnięty kamieniami/przysypany piaskiem i przestał się unosić. wieczorem umieszczę fokę jak wszystko przestanie mi się odbijać w szybie akwarium

Jest czarna noc - Dawno nic się już mnie nie nie odbiło.:D a powinna Kadarka

Czekam na fotki z zapartym oddec.... stolcem i nic.:roll:

Napisz jaka pompa i od kiedy hula.

Klub blokerów już jest, trzeba założyć klub kaseciarzy.

Muszę szybko sprzedać filtr zewnętrzny - mam JBL e701 bo zaraz zewnętrzne będą w nadmiarze i utworzy się kolejka.:P

Opublikowano
Jest czarna noc - Dawno nic się już mnie nie nie odbiło. a powinna Kadarka

Czekam na fotki z zapartym oddec.... stolcem i nic.

Napisz jaka pompa i od kiedy hula.

Klub blokerów już jest, trzeba założyć klub kaseciarzy.

Muszę szybko sprzedać filtr zewnętrzny - mam JBL e701 bo zaraz zewnętrzne będą w nadmiarze i utworzy się kolejka.

tak jak pisałem wyżej zdjęcia robione telefonem są tragiczne, albo prześwietlone albo niedoświetlone, filtr kasetowy działa u mnie od 26 maja, wtedy zalałem zbiornik i rozpoczął się proces dojrzewania wody. Z początku przez około 2 tyg miałem dość mętną wodę (pewnie pierwotniaki albo bakterie które dodawałem, 4 kapsułki Bactozymu od Tetry po 2 szt w odstępie tygodniowym). Tak jak pisał kolega Sebastian filtr rewelacyjnie radzi sobie z filtracją mechaniczną, w międzyczasie trochę grzebałem w akwarium, przestawiałem kamienie, dosypywałem piachu itp, po ostrej zadymie woda klarowna była po kilku godzinach (2 lub 3), dziś natomiast wyciągnąłem gąbki w celu wymiany jednej z nich na gęściejszą, miałem 3 rodzaje 45, 30 i 20 ppi teraz jest 5cm 45 ppi i 2 cm 20 ppi, wyciągnąłem wszystkie jednocześnie była mała zadyma, po której, po 15 min, nie było już śladu.

Mój kaseciak ma trzy komory:

1. 7 cm - wkłady mechaniczne

za nią ponawiercana przegroda

2. 7 cm - w przyszłości na grzałkę lub inne wkłady mechaniczne (obecnie nie mam grzałki, temp 25 stopni, przy ciągle działających 2 wentylatorach nawiewowych w pokrywie)

3. 15 cm - 2 litry ceramiki, na niej gąbka 20 ppi i pompa Aquael 2000

po zakończeniu dojrzewania poziom no3 wynosił 10, no2 - 0 (testy sera/jbl)

skoro tak czekasz na zdjęcia to dwa zamieszczam, sorry za jakość ale tak jak pisałem nie mam czym zrobić lepszych

Pozdrawiam i dzięki za pomysł, był dla mnie rozwiązaniem idealnym

ah, zapomniałem dodać, że zastosowałem jeszcze pewien patent. Ty deccorativo zmniejszyłeś powierzchnię wlotu wody z zewnątrz, ja zrobiłem to od wewnątrz poprzez dodatkową ruchomą przegrodę (wyciąłem na jej środku pasek szerokości 1 cm z dystansem około 3 cm od górnej i dolnej krawędzi), którą wsunąłem pomiędzy gąbki a tą ponawiercaną przegrodę, dzięki temu teoretycznie powinna się zwiększyć siła zasysającą wodę, nie mam niestety jak tego sprawdzić (po jej założeniu poziom wody w komorze z pompą spada dodatkowo o 2 - 3 cm), moim zadaniem filtr wygląda estetyczniej z odsłoniętą gąbką niż z doklejonymi pasami pvc.

post-13979-14695717789353_thumb.jpg

post-13979-14695717792394_thumb.jpg

Opublikowano

kolego super robota i milczałeś przez miesiąc - jesteś skromny gościu.

Cieszy mnie twoje zadowolenie.

Do rzeczy,

1/ To że przy dojrzewaniu baniaka jest mętna woda to norma. Przy słabej cyrkulacji np. kuble czasami mamy mleko a nie wodę. Przy starcie nowej 150cm z wodą DO/DI i na wodę amoniakalną + Prodibio ( septyczna sterylność ) po 3 dniach też zauważyłem lekkie zmętnienie które zniknęło po 24 godz. Pomiary wykazały w tym momencie NH4 - już spadkowe a wzrost NO2 od 0 do 0,05 mg/l

Potwierdzasz co już wiemy z Sebą że ten filtr radzi sobie z filtracją pędziusiem.

I ty i Seba negatywnie oceniacie ten szczelinowy wlot. Seba twierdzi że przy nim mniej wpada gówienek do prefiltra. U mnie jeszcze jest wklejony ale nie ma jeszcze ryb więc trudno ocenić efektywność. Skalpelem wytnę go nawet pod wodą.

USUWAMY GO JAKO ZŁY POMYSŁ. POZOSTAJĄ WIDOCZNE CZARNE GĄBKI PREFILTRA.

2/ Pozwolisz że wyrażę swoją opinię o twoim kaseciaku - całość jest super.

- ale mam wrażenie że stoi on na piasku a nie na dnie baniaka?

- wiemy z Sebą że optymalny dobór gąbek to 30ppi prefiltr 1,5-do 3cm oraz zasadniczy filtr mechaniczny gąbka ppi45 5- do15cm. Między nimi potrzebne są listewki prowadzące bo bez listewek zawsze wyciągniesz do czyszczenia obie gąbki sklejone razem.

- jeśli jakaś modyfikacja powoduje przy czystych gąbkach dodatkowy spadek poziomu wody w komorze pompy - to jest to zły pomysł.!! Oznacza to że sztucznie zdławiłeś przepływ - Seba to także zrobił wstawiając pełną ściankę po ostatniej gąbce. Wystarczyło że ją nawiercił jak podpowiedział eljot i wszystko wróciło do normy.

Norma to 1-2 cm poniżej lustra w komorze pompy dla 2000l/h.

W innych systemach np. narurowiec czy kubeł zapłaciłbyś gwałtownym spadkiem filtracji, tylko filtry oparte na filtracji grawitacją np. hamburski i kaseciak nie mają spadku przepływu a jedynie spadek poziomu wody w komorze pompy. To samo jest przy zatkanych gówienkami gąbkach, ale tu jest sygnałem do ich czyszczenia.

- kaseciak projektujemy od dna do powierzchni wody bo wtedy komora pompy jest głęboka i mieści 2-3 litry ceramiki przy długości komory 9-10cm. Głowicę AqC2000 stawiamy po przekątnej w komorze. Ty ją zrobiłeś 15cm więc cały kaseciak mógłby być krótszy o 5cm. Rozumiem jednak dlaczego tak zrobiłeś.

- dobrze że myśląc na zaś zrobiłeś dodatkową komorę na grzałkę tu wejdzie także Purigen, Purolite, Phosguard węgiel i inne chemie, albo zeolit, więc widoczny będzie tylko falownik po przeciwnej stronie baniaka.

• Dziękuję 1
Opublikowano
kolego super robota i milczałeś przez miesiąc - jesteś skromny gościu.

Cieszy mnie twoje zadowolenie.

Do rzeczy,

1/ To że przy dojrzewaniu baniaka jest mętna woda to norma. Przy słabej cyrkulacji np. kuble czasami mamy mleko a nie wodę. Przy starcie nowej 150cm z wodą DO/DI i na wodę amoniakalną + Prodibio ( septyczna sterylność ) po 3 dniach też zauważyłem lekkie zmętnienie które zniknęło po 24 godz. Pomiary wykazały w tym momencie NH4 - już spadkowe a wzrost NO2 od 0 do 0,05 mg/l

Potwierdzasz co już wiemy z Sebą że ten filtr radzi sobie z filtracją pędziusiem.

I ty i Seba negatywnie oceniacie ten szczelinowy wlot. Seba twierdzi że przy nim mniej wpada gówienek do prefiltra. U mnie jeszcze jest wklejony ale nie ma jeszcze ryb więc trudno ocenić efektywność. Skalpelem wytnę go nawet pod wodą.

USUWAMY GO JAKO ZŁY POMYSŁ. POZOSTAJĄ WIDOCZNE CZARNE GĄBKI PREFILTRA.

2/ Pozwolisz że wyrażę swoją opinię o twoim kaseciaku - całość jest super.

- ale mam wrażenie że stoi on na piasku a nie na dnie baniaka?

- wiemy z Sebą że optymalny dobór gąbek to 30ppi prefiltr 1,5-do 3cm oraz zasadniczy filtr mechaniczny gąbka ppi45 5- do15cm. Między nimi potrzebne są listewki prowadzące bo bez listewek zawsze wyciągniesz do czyszczenia obie gąbki sklejone razem.

- jeśli jakaś modyfikacja powoduje przy czystych gąbkach dodatkowy spadek poziomu wody w komorze pompy - to jest to zły pomysł.!! Oznacza to że sztucznie zdławiłeś przepływ - Seba to także zrobił wstawiając pełną ściankę po ostatniej gąbce. Wystarczyło że ją nawiercił jak podpowiedział eljot i wszystko wróciło do normy.

Norma to 1-2 cm poniżej lustra w komorze pompy dla 2000l/h.

W innych systemach np. narurowiec czy kubeł zapłaciłbyś gwałtownym spadkiem filtracji, tylko filtry oparte na filtracji grawitacją np. hamburski i kaseciak nie mają spadku przepływu a jedynie spadek poziomu wody w komorze pompy. To samo jest przy zatkanych gówienkami gąbkach, ale tu jest sygnałem do ich czyszczenia.

- kaseciak projektujemy od dna do powierzchni wody bo wtedy komora pompy jest głęboka i mieści 2-3 litry ceramiki przy długości komory 9-10cm. Głowicę AqC2000 stawiamy po przekątnej w komorze. Ty ją zrobiłeś 15cm więc cały kaseciak mógłby być krótszy o 5cm. Rozumiem jednak dlaczego tak zrobiłeś.

- dobrze że myśląc na zaś zrobiłeś dodatkową komorę na grzałkę tu wejdzie także Purigen, Purolite, Phosguard węgiel i inne chemie, albo zeolit, więc widoczny będzie tylko falownik po przeciwnej stronie baniaka.

dzięki za opinie, chyba masz rację co do tego przepływu i ma sensu go dodatkowo sztucznie ograniczać, ale cały czas mam wrażenie, że jeśli poziom wody w komorze z pompą będzie znacznie niższy niż w akwarium to woda do filtra będzie chciała się dostać z dużo większą siłą niż gdyby te poziomy różniły się tylko nieznacznie,

co do gąbek to masz rację, ja na etapie sklejania nie pomyślałem o tym i teraz niebardzo mam na to miejsce, ale zawsze na czas wymiany gąbek z pierwszej komory mogę włożyć gąbkę do komory nr 2,

Filtr stoi u mnie na dnie akwarium, ścianka przed gąbką jest wysoka na około 7 cm, wysoko to wiedziałem, że tyle będzie piachu z tej strony. Akwarium mam o wysokości 40 cm, cały filtr ma wysokość 37,5 - 38 cm, w komorze z głowicą, pompa właśnie już stoi po przekątnej, może niepotrzebnie ale wstawiłem ją na podstawce dołączonej do zestawu aby stała stabilniej.